Gazdaság
Németország: A leendő vendégmunkások örülnek az új munkatörvénynek, de nem tudják még, mi vár rájuk

A szerbiai szakemberek, akiknek munkája iránt nagy az érdeklődés a német munkaerőpiacon, számolják a napokat 2020. január elsejéig, amikor is életbe lép az a törvény, amely nagy mértékben megkönnyíti a szerbiai polgárok németországi munkavállalását. A jövőbeni vendégmunkások életét viszont megkeserítheti a lakások ára, amely néhány év alatt 80 százalékkal emelkedett.

Kellemetlen meglepetés éri majd a már útra készen álló vendégmunkásokat, miután megérkeznek Németországba és rájönnek, hogy a hazai viszonylatban rengetegnek számító fizetés sok német városban ugyanúgy nem elegendő a normális élethez.

Németországban ugyanis a nagy kereslet miatt folyamatosan emelkednek az ingatlanárak, főleg az olyan nagyobb városokban, mint amilyen München, Stuttgart és Berlin. Az illetékesek szerint ezekben a városokban az 1.500 eurós bérek nem elegendőek az alapvető költségek megtérítésére, mivel csupán a lakásbérlés átlagosan 1.100 euróba kerül.

A nagyobb német városok peremén lévő lakások átlagosan havi 700-800 euróba kerülnek, míg a városközponthoz közelebbi lakások ára legalább 1.200 euró. Még Berlinben is, amelyik az olcsóbb nagyvárosok közé tartozik, az utóbbi időben emelkedett a lakások ára. A becslések szerint az utóbbi években 87 százalékkal drágultak meg a lakások.

„Egyébként is nehéz lakáshoz jutni, hiszen a bérlők interjúra mennek a lakástulajdonosokhoz, fel kell mutatniuk a fizetési átlagukat, és a többi jelentkezővel versengve nagyobb bérleti díjat kell javasolniuk, hogy az övéké legyen a lakás, miközben Szerbiában éppen az ellenkezőjét tapasztaljuk, a bérlő megpróbálja lealkudni az árat”, mondta Marko Janković (35), aki Münchenben él és programozóként dolgozik.

A lakások többségét üresen, berendezések nélkül adják ki, így a bérlőnek erről is gondoskodnia kell.

A lakáskeresés folyamata a következőképpen néz ki: a bérlő először bejelentkezik a lakástulajdonoshoz, hogy megnézné a lakást, ezután kap egy időpontot, amikor általában egyszerre több jelentkezővel együtt tekinthetik meg a szóbanforgó lakást. Ezután át kell adni a tulajnak a kért dokumentumokat.

A nagyobb városokban több tucat érdeklődő is van egy-egy lakásra.

Ha valaki nem tudja megengedni magának, hogy egyedül béreljen lakást, akkor még mindig ott van az igen népszerű közös bérlés. Ez azt jelenti, hogy az egész lakás helyett csupán egy szobát bérel az adott személy, míg a nappali, a konyha és a fürdőszoba használata közös. Így akár 500 euróból is meg lehet úszni a lakbért. (Telegraf)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
München
2019. ÁPRILIS 18. [ 15:35 ]

Korábban sem volt sokkal olcsóbb az ingatlanbérlés, s korábban sem volt Kánaán a Nyugat. Dolgozni kell a nagyobb fizetésért, amely bizony ugyanolyan gyorsan elfogy, mint itthon a kevesebb.


A szabadkai határban a végéhez közelít a búza aratása, de már most látszik, hogy a hozam jelentősen alacsonyabb, mint az előző években, s hektáronkénti 4,5-5,5 tonnát tesz ki. Észak-Bánátban is hasonlóan alakul a helyzet, hektáronként 5,5 körüli termést sikerül learatni, de egyes parcellák hozama jelentősen alacsonyabb....
2019. JÚLIUS 19.
[ 18:41 ]
Megkezdte az aranytartalék növelését a Szerbiai Nemzeti Bank (NBS), miután Aleksandar Vučić államfő két hónappal ezelőtt arra utasított, hogy tegyék intenzívebbé az aranyfelvásárlást – írja a Blic Biznis. Értesülésük szerint a központi pénzintézet széfjei jelenleg 21 tonna aranyat rejtenek, ez májushoz képest...
2019. JÚLIUS 18.
[ 15:26 ]
A brit költségvetési hivatal szerint recesszióba kerülne a brit gazdaság, ha Nagy-Britannia rendezetlen módon lép ki az Európai Unióból. A brit kormány számára hivatalos költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőműhelyként működő szervezet - Office for Budget Responsibility...
2019. JÚLIUS 18.
[ 11:53 ]
Beolvasás folyamatban