Gazdaság
Fiskális Tanács: A kormány fiskális stratégiájának tervezete jól mérte fel a költségvetési hiányt

2011 óta idén először készítette elő a szerb kormány időben és a költségvetési naptárral összhangban a fiskális stratégia tervezetét, azt a gazdasági alapdokumentumot, amely tartalmazza a pénzügyi célkitűzéseket az elkövetkező három évre, ezt pedig a Fiskális Tanács pozitívan értékelte.

A Fiskális Tanács, amely véleményezi a fiskális stratégia szövegét, úgy véli, hogy a kormány jól tervezte meg az alacsony pénzügyi hiányt, amely a 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó terv szerint a GDP 0,5 százaléka kell, hogy legyen.

A tanács tagjai szerint ez lehetővé teszi, hogy az államadósságot a GDP mintegy 45 százalékára csökkentsék, ugyanakkor megteremti a gazdasági stabilitás feltételeit és utat nyit a nagyobb közberuházások előtt.

A Fiskális Tanács azt ajánlotta a kormánynak, hogy a rendelkezésre álló, de korlátozott eszközöket olyan projektekre fordítsa, amelyek serkentenék a gazdasági növekedést, és amelyek elsőbbséget jelentenek.

„Egyrészt az infrastruktúra, az utak, a vasutak és az infrastrukturális beruházások jelentik a prioritást, másrészt pedig csökkenteni kell a béreket terhelő adókat”, mondta Pavle Petrović a Fiskális Tanácsból.

A jó célok megvalósításához azonban nem jól tervezték meg a szerkezeti reformokat, főként a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) reformja lenne elengedhetetlen, mert a vállalat éppen hogy csak nyereségesen működik.

A reformok egyik legnagyobb kérdése, hogy bevezetik-e egyáltalán a fizetési osztályokat, és ha igen, mikor.

„Ezeket a fizetési osztályokat 2013 vége óta igérgetik, tervezik, de a gyakorlatban évről évre látjuk, hogyan emelkednek az állami szférában a bérek, és nem világos, hogy miért ilyen mértékű a növekedés”, fogalmazott Vladimir Vučković, a Fiskális Tanács tagja.

A tanács a stratégia kapcsán úgy véli: pozitívumot jelent továbbá az is, hogy a bejelentések szerint csökkentik a bérekre kirótt adókat és illetékeket, de ez a tétel további kidolgozásra szorul.

A tanács szerint a bérek és nyugdíjak növekedésének követnie kellene a gazdasági növekedés mértékét, de a tanács elvárja azt is, hogy Szerbia állapítsa meg a költségvetés végső egyenlegét, amelyre 2015 óta nem került sor. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma fizetik ki Szerbiában 1.042.114 dolgozó harmadik minimálbérét, összesen 31 milliárd dinár értékben. Az állam a vállalatoknak azt ígérte, hogy három alkalommal fizeti ki a minimálbér összegét dolgozónként, amely összesen 94 milliárd dinárjába, átszámítva mintegy 800 millió eurójába került az országnak. A...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:46 ]
Az Európai Unió gazdasága a gyors és átfogó uniós és tagállami reagálás ellenére idén mély recesszióba süllyed a koronavírus okozta járvány miatt, és mivel a rendkívüli intézkedések feloldása a vártnál visszafogottabb, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a gazdasági tevékenységre - közölte az...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:40 ]
Miután áprilisban 29 százalékos évközi csökkenést tapasztaltak az export terén, májusban is folytatódott a lesújtó tendencia, mivel a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint 25,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjában. Az import is drámaian csökkent, áprilisban 27, májusban pedig 28...
2020. JÚLIUS 6.
[ 12:55 ]
Beolvasás folyamatban