Gazdaság
Fiskális Tanács: A kormány fiskális stratégiájának tervezete jól mérte fel a költségvetési hiányt

2011 óta idén először készítette elő a szerb kormány időben és a költségvetési naptárral összhangban a fiskális stratégia tervezetét, azt a gazdasági alapdokumentumot, amely tartalmazza a pénzügyi célkitűzéseket az elkövetkező három évre, ezt pedig a Fiskális Tanács pozitívan értékelte.

A Fiskális Tanács, amely véleményezi a fiskális stratégia szövegét, úgy véli, hogy a kormány jól tervezte meg az alacsony pénzügyi hiányt, amely a 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó terv szerint a GDP 0,5 százaléka kell, hogy legyen.

A tanács tagjai szerint ez lehetővé teszi, hogy az államadósságot a GDP mintegy 45 százalékára csökkentsék, ugyanakkor megteremti a gazdasági stabilitás feltételeit és utat nyit a nagyobb közberuházások előtt.

A Fiskális Tanács azt ajánlotta a kormánynak, hogy a rendelkezésre álló, de korlátozott eszközöket olyan projektekre fordítsa, amelyek serkentenék a gazdasági növekedést, és amelyek elsőbbséget jelentenek.

„Egyrészt az infrastruktúra, az utak, a vasutak és az infrastrukturális beruházások jelentik a prioritást, másrészt pedig csökkenteni kell a béreket terhelő adókat”, mondta Pavle Petrović a Fiskális Tanácsból.

A jó célok megvalósításához azonban nem jól tervezték meg a szerkezeti reformokat, főként a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) reformja lenne elengedhetetlen, mert a vállalat éppen hogy csak nyereségesen működik.

A reformok egyik legnagyobb kérdése, hogy bevezetik-e egyáltalán a fizetési osztályokat, és ha igen, mikor.

„Ezeket a fizetési osztályokat 2013 vége óta igérgetik, tervezik, de a gyakorlatban évről évre látjuk, hogyan emelkednek az állami szférában a bérek, és nem világos, hogy miért ilyen mértékű a növekedés”, fogalmazott Vladimir Vučković, a Fiskális Tanács tagja.

A tanács a stratégia kapcsán úgy véli: pozitívumot jelent továbbá az is, hogy a bejelentések szerint csökkentik a bérekre kirótt adókat és illetékeket, de ez a tétel további kidolgozásra szorul.

A tanács szerint a bérek és nyugdíjak növekedésének követnie kellene a gazdasági növekedés mértékét, de a tanács elvárja azt is, hogy Szerbia állapítsa meg a költségvetés végső egyenlegét, amelyre 2015 óta nem került sor. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hét folyamán befejezhetik a Fiat 500L gyártását Kragujevacon, közölte a Beta hírügynökséggel a kragujevaci Fiat Chrysler autógyár (FCA) szakszervezete. A szakszervezete állítása szerint a dolgozókat fizetett szabadságra küldhetik egészen addig, amíg meg nem kezdődik a kollektív szabadság, amely július 29-től...
2019. JÚLIUS 15.
[ 9:01 ]
A Facebook által bevezetni tervezett kriptodeviza, a Libra globális pénzügyi rendszerre gyakorolt hatásával foglalkoznak majd a hét vezető iparosodott ország, a G7-ek pénzügyminiszterei és jegybanki vezetői szerdán kezdődő kétnapos találkozójukon Franciaországban. A G7-ek pénzügyi vezetői a Párizstól északra fekvő...
2019. JÚLIUS 14.
[ 18:02 ]
Szerbiában szerényen, de javult a beruházási környezet – olvasható az USA külügyminisztériumának jelentésében. Ez a makrogazdasági reformoknak, a nagyobb pénzügyi stabilitásnak, a fokozott költségvetési fegyelemnek, az uniós csatlakozási folyamatnak, továbbá az üzleti légkört javító törvényeknek köszönhető ,...
2019. JÚLIUS 14.
[ 9:51 ]
Beolvasás folyamatban