Gazdaság
Fiskális Tanács: A kormány fiskális stratégiájának tervezete jól mérte fel a költségvetési hiányt

2011 óta idén először készítette elő a szerb kormány időben és a költségvetési naptárral összhangban a fiskális stratégia tervezetét, azt a gazdasági alapdokumentumot, amely tartalmazza a pénzügyi célkitűzéseket az elkövetkező három évre, ezt pedig a Fiskális Tanács pozitívan értékelte.

A Fiskális Tanács, amely véleményezi a fiskális stratégia szövegét, úgy véli, hogy a kormány jól tervezte meg az alacsony pénzügyi hiányt, amely a 2020-2022 közötti időszakra vonatkozó terv szerint a GDP 0,5 százaléka kell, hogy legyen.

A tanács tagjai szerint ez lehetővé teszi, hogy az államadósságot a GDP mintegy 45 százalékára csökkentsék, ugyanakkor megteremti a gazdasági stabilitás feltételeit és utat nyit a nagyobb közberuházások előtt.

A Fiskális Tanács azt ajánlotta a kormánynak, hogy a rendelkezésre álló, de korlátozott eszközöket olyan projektekre fordítsa, amelyek serkentenék a gazdasági növekedést, és amelyek elsőbbséget jelentenek.

„Egyrészt az infrastruktúra, az utak, a vasutak és az infrastrukturális beruházások jelentik a prioritást, másrészt pedig csökkenteni kell a béreket terhelő adókat”, mondta Pavle Petrović a Fiskális Tanácsból.

A jó célok megvalósításához azonban nem jól tervezték meg a szerkezeti reformokat, főként a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) reformja lenne elengedhetetlen, mert a vállalat éppen hogy csak nyereségesen működik.

A reformok egyik legnagyobb kérdése, hogy bevezetik-e egyáltalán a fizetési osztályokat, és ha igen, mikor.

„Ezeket a fizetési osztályokat 2013 vége óta igérgetik, tervezik, de a gyakorlatban évről évre látjuk, hogyan emelkednek az állami szférában a bérek, és nem világos, hogy miért ilyen mértékű a növekedés”, fogalmazott Vladimir Vučković, a Fiskális Tanács tagja.

A tanács a stratégia kapcsán úgy véli: pozitívumot jelent továbbá az is, hogy a bejelentések szerint csökkentik a bérekre kirótt adókat és illetékeket, de ez a tétel további kidolgozásra szorul.

A tanács szerint a bérek és nyugdíjak növekedésének követnie kellene a gazdasági növekedés mértékét, de a tanács elvárja azt is, hogy Szerbia állapítsa meg a költségvetés végső egyenlegét, amelyre 2015 óta nem került sor. (N1)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy újabb szélparkot adtak ma át rendeltetésének. A Kovačica szélpark Szerbia eddigi legnagyobb ilyen létesítménye Torontálvásárhely (Debeljača) és Cserépalja (Crepaja) között található, közel Antalfalvához (Kovačica). Az Enlight izraeli beruházó 189 millió eurót fektetett be ebbe a szerbiai projektbe. A Kovačica...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 19:56 ]
Szerbiába éves szinten több mint 3 milliárd euró pénzátutalás érkezik külföldről, vagyis az átutalások képezik a bruttó hazai termék 15 százalékát, jelentette ki Aleksandar Čortić parlamenti képviselő, aki egyben tagja a régióban diaszpórában élő szerbekkel foglalkozó parlamenti bizottságnak is. „Országunk...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 16:58 ]
Az OECD a 2008-2009. évi pénzügyi válság óta legalacsonyabb szintre rontotta a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatos korábbi előrejelzését a kereskedelmi konfliktusok számának növekedése, és a feltörekvő piacok bizonytalansága miatt. A jelentés Magyarországgal külön nem foglalkozik. A Gazdasági...
2019. SZEPTEMBER 19.
[ 12:56 ]
Beolvasás folyamatban