Gazdaság
Szabadka: Munkahelyteremtés szociálisan veszélyeztetett csoportoknak
A helybeli Csíkos nyomda jó példát mutat a fogyatékkal élők foglalkoztatására

Testi fogyatékkal élőknek, 50 év fölöttieknek rendkívül nehéz jól jövedelmező munkához jutni. Nemcsak Szerbiában van ez így, hanem a régió többi országában is. Az elvándorlás miatt változik ugyan a helyzet, de ez nem jelenti azt, hogy nem lenne szükség szociális programokra.

Magyarországon már jól működnek az úgynevezett szociális vállalkozások. Ez jelentheti azt, hogy olyan cégeket hoznak létre, amelyek vállalják szociálisan veszélyeztettet személyek munkába állítását, de jelentheti az önfoglalkoztatás támogatását is. Nemcsak testi fogyatékkal élőkre kell itt gondolni, hanem 50 éven felüliekre, iskolai végzettség nélküli személyekre, esetleg romákra, akik nehezen találnak maguknak munkát. Nemrégiben Zentán zárult le egy kísérleti projekt, de Szabadkán is vannak már jó példák.

A szabadkai Csíkos nyomda egyike azoknak a cégeknek, amely elhivatottságot érez arra, hogy megélhetést biztosítson a csökkentett munkaképességű embereknek. Csíkos Igor, a Csíkos nyomda ügyvezetője szerint így is állni tudják a piaci versenyt.

- Édesapám 1990-ben nyitotta meg a céget, majd 3 évre rá döntött úgy, hogy a csökkentett munkaképességű, fogyatékkal élő embereknek is esélyt ad, hogy munkába állhassanak. Egy közös munkacsarnokban folyik a munka, a lényeg, hogy ők is ugyanolyan fontosnak, hasznosnak érezhessék magukat, mint bárki más. Amikor hazamennek, családtagjaik azt láthatják, hogy annak ellenére, hogy fogyatékkal élők, ugyanolyan hasznos tagjai a társadalomnak, mint az egészségesek.

- Hány ilyen embert foglalkoztatnak?

- Harminchárom ilyen embert foglalkoztatunk, a teljes létszám ötvenhárom, tehát munkatársaink több mint 60 százaléka fogyatékkal élő.

- Milyen munkát tudnak ők elvégezni?

- Lényegében bármilyet. Elvégzik a könyvkötészeti munkákat, egyesek még egyszerűbb gépeken is tudnak dolgozni. Ez az egyszerű nem azt jelenti, hogy olcsó és korszerűtlen berendezés, pont fordítva, nagyon korszerű, magas biztonsági előírások mellett vadonatúj gépeken dolgoznak. Azt mondhatom, hogy nincs hátrányunk a konkurens cégekkel szemben. Vannak olyanok is, akik irodában dolgoznak, mások az eladásban, számítógépes tördelők is vannak közöttük, takarító, portás, sofőr… Olyan feladatköröket keresünk, hogy az egyénnek és a cégnek is megfeleljen.

- Állami támogatást kapnak-e?

- Valamennyi állami támogatás van, de az már sokkal-sokkal kevesebb, mint korábban volt. 2016-ig volt egy szép fejlődési ív, ami annak volt köszönhető, hogy az állam látta, hogy segíteni kell ezeknek a cégeknek, hisz az állam hátáról levesznek egy nagy terhet, viszont nehezebben tudnak versenyképesen termelni. Korábban segítették a gépek vásárlását, ami nagyon nagy segítség volt, de sajnos ma már ez nincs.

Újhelyi Ákos, Szabadka Város gazdasági kérdésekkel megbízott tanácsosa szerint Szabadka odafigyel a csökkentett munkaképességű emberekre, illetve a szociálisan veszélyeztetett csoportok tagjaira is. Idén már négy programot indítanak a számukra.

- Szabadka Város évekre visszamenően a költségvetésében pénzeszközöket lát elő arra, hogy a fogyatékkal élőket helyzetbe hozza a munkaerőpiacon. A testi fogyatékkal élők mellett ez elsősorban a 30 év alattiakra és az 50 fölöttiekre vonatkozik, illetve a romákra és a szociálisan veszélyeztettet személyekre. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal együtt szoktuk kiírni a pályázatokat, a 15 milliós költségvetési eszköz mellé a szolgálat 10 millió dinárt rak még hozzá, s így négy programot tudunk támogatni. Az egyik a közmunkaprogram, a másik az új munkahelyek létrehozása vállalkozásoknál, a harmadik a startup cégek támogatása, a negyedik pedig egy kísérleti jellegű program, amit nem olyan régen fogadtunk el, ez az egyetemi diplomával rendelkező fiatalok munkához való segítése. A programoknak minden évben nagy sikere van. Minden esztendőben teljesen elhasználjuk a keretet, s reményeink szerint ez az idén is így fog történni.

- Mekkora az érdeklődés a vállalkozások részéről?

- Minden évben elsőként a vállalkozói keret fogy el, nagyon nagy az érdeklődés. 180 ezer, illetve 220 ezer dinár egyszeri juttatást szoktunk kifizetni azon cégek számára, amelyek a nehezen foglalkoztatható munkavállalóknak munkát adnak.

- Mi a tapasztalat, ezek az emberek, akik így munkát kapnak, milyen hosszú ideig tudnak dolgozni?

- Elsősorban az a célja a pályázatnak, hogy hosszabb távra biztosítunk munkalehetőséget. A pénzből fél évig tudják biztosítani a munkavállalók keresetét, illetve a biztosításokat és járulékokat. Utána már a munkavállalónak kell ezeket a költségeket kitermelnie. Mi egy évig végezzük az ellenőrzést, mert a feltétel az, hogy egy évig legyenek alkalmazva ezek a munkavállalók, de a tapasztalatunk az, hogy ha ezek a foglalkoztatottak beválnak, akkor hosszútávon is alkalmazzák őket.

Újhelyi Ákos elmondta, hogy évente száznál többen kapnak így munkát. Általában 100 és 150 között alakul ez a szám attól függően, hogy a közmunka programban hány embert tudnak alkalmazni. Reméli, hogy 2020-ban is olyan sikeres lesz a program, mint a korábbi években.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szerbiába tavaly összesen 3,8 milliárd euró külföldi beruházás érkezett – nyilatkozta Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank elnöke. A bankkormányzó szerint a Nyugat-Balkánra irányuló külföldi befektetések több mint a felét az ország kapta meg. Kiemelte azt is, hogy a nemzeti össztermék a vártál nagyobb...
2020. FEBRUÁR 19.
[ 13:46 ]
A svájci valuta átlépte a 110 dináros árfolyamot, így az elmúlt napokban ismét az európai valutához közelít. Most egy frank 0,94 eurót ér, közölte a Novosti. Ezúttal a svájci frank értékének emelkedése sokkal kevesebb eladósodott szerbiai polgárra van kihatással. A mintegy 16 ezer svájci frank alapú hitelnek...
2020. FEBRUÁR 18.
[ 12:45 ]
A fegyelmezett gazdálkodás, a csökkenő államadósság, és az egészségesebb adósságszerkezet megteremtette a további növekedés alapját - mondta hétfői videóüzenetében a pénzügyminiszter. Varga Mihály a közösségi oldalán kijelentette, hogy a magyar gazdaság növekedése várhatóan továbbra is meghaladja majd...
2020. FEBRUÁR 17.
[ 14:23 ]
Beolvasás folyamatban