Gazdaság
Holnap fizetik ki a minimálbér 60 százalékát több mint 235 ezer vállalatnak

Az állam holnap fizeti ki a minimálbér 60 százalékát, vagyis mintegy 18 ezer dinárt foglalkoztatottanként 235.372 vállalatnak, amelyekben összesen 1.016.535 munkás dolgozik. Az államkasszából 18,4 milliárd dinárt fordítanak erre a célra.

Az egyik legnagyobb változás az első intézkedéscsomaghoz viszonyítva az, hogy a másodikba azokat a gazdasági szubjektumokat is bevonták, amelyeket március 15-e után, és legkésőbb július 20-áig alapítottak meg.

A Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség (APR) adatai szerint összesen 13.550 ilyen vállalat van. Az újonnan megalapított vállalatok számláira szeptemberben érkezik meg a pénz, mégpedig a minimálbér 120 százalékát fizetik ki foglalkoztatottanként.

Az új vállalatoknak szeptember 15-éig kell átadniuk az adók és járulékok elszámolására vonatkozó adóbevallást, amelyen 2021. január 5-ei dátum kell, hogy szerepeljen. Ezeknek a vállalatoknak külön, erre a célra szolgáló számlát nyitnak.

Az összes többi vállalat számára, amelyek már igényelték a támogatást, a második intézkedéscsomag szeptemberben érkezik, egy hónapra pedig elhalasztják a bérek utáni adók és járulékok kifizetését.

A vállalatoknak, amelyek júliusban is megkapták a minimálbért, nem kell ismét jelentkezniük az új csomagra, automatikusan megkapják azt.

„Az, akinek joga van a támogatásra, de nem igényli azt, vagy pedig nem teljesíti a feltételeket, nem kell elköltenie ezeket az eszközöket, így azokat automatikus visszautalják a büdzsébe, legkésőbb október 31-ig”, jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter.

Elmondta azt is, hogy a munkaadók a foglalkoztatottak legfeljebb 10 százlékát bocsáthatják el az utolsó havi támogatás befizetése utáni három hónapban, vagyis az év végéig.

A minimálbér 60 százalékát a már megnyitott covid-számlákra utalják, a pénzt pedig kizárólag a foglalkoztatottak bérének kifizetésére fordíthatják a munkaadók, tette hozzá Mali. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus okozta válság nem hatott ki túlzottan a szerbiai mezőgazdaságra és nem voltak nagyobb problémák sem, közölte Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, majd hozzátette: ami az élelmet, vagyis a gabonát, a zöldséget és a gyümölcsöt illeti, Szerbia „nyugodt lehet” az elkövetkező két évben. A Pink...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:47 ]
A mezőgazdasági miniszter a napokban nyilatkozta, hogy 8-9 tonnás hektáronkénti átlagtermés várható Szerbiában kukoricából. A közép-bácskai első terméseredmények elmaradnak ettől, de nem kizárt, hogy a középkorai és a későbbi érésű fajták még megnövelik az átlagot. A felvásárlási ár egyelőre valamivel 15 felett...
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 11:04 ]
Az OECD a korábbi, júniusi előrejelzéséhez képest kisebb globális gazdasági visszaeséssel számol elsősorban amiatt, hogy az első hat hónapban a becsültnél jobban teljesített Kína és az Egyesült Államok a gazdaság élénkítését célzó óriási költségvetési kiadások hatására. A jelentés Magyarországgal...
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 14:49 ]
Beolvasás folyamatban