Gazdaság
Munkaerőhiány Görögországban: Szerbiából keresnek felszolgálókat a görög vendéglátósok
Betűméret:             

A járvány világszerte arra kényszerítette a gazdaságokat, hogy nagyvonalú segélycsomagokkal lökést adjanak a vállalkozásoknak.

Amíg sok vállalkozó számára ezek a támogatások a túlélés egyetlen módját jelentették, addig voltak olyanok, akik jobban ki tudták használni ezeket az állami segélyeket, mint elsőre azt gondolták - írja a Blic.

Érdekes példa erre Görögország, amely az idegenforgalmi szektor minden dolgozójának pénzügyi támogatást nyújtott, aminek következtében az ottani vendéglátósok rájöttek arra, hogy olcsóbb munkaerő foglalkoztatásával több hasznot húznak a jelenlegi helyzetből, ezért a görögök kedvezőbb áron dolgozó munkaerőt, leggyakrabban szerbiai munkavállalókat keresnek.

A vendéglátásban foglalkoztatott görögök havonta 500 euró állami támogatást kapnak. Figyelembe véve, hogy a minimálbérük 650 euró körül mozog, és hogy manapság a pincérek és pultosok zöme minimálbért kap, sokan úgy döntöttek, hogy otthon maradnak és inkább az állami segélyből élnek.

“A görög vendéglátósok már a szezon elején abba a helyzetbe kerültek, hogy egyszerűen nincsenek munkásaik. Ezért sürgősen szükségük lett szerbiai munkaerőre, hiszen azoknak a 650 eurós görög minimálbér is meglehetősen tisztességes havi kereset a szezon alatt, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ez messze meghaladja a szerbiai jövedelmüket” - mondta egy görög vendéglátós, és hozzátette, a szerbek mellett a szintén olcsó munkaerőnek számító albán és bolgár munkásokat is szívesen alkalmazzák a görögök.

Norvégiában hasonló trendet figyelhetünk meg, ugyanis az észak-európai országban szintén munkaerőhiány lépett fel a vendéglátóiparban. Emiatt a norvégok a múlt hónap folyamán enyhítettek az országba való belépési korlátozásokon annak érdekében, hogy odavonzzák azokat a munkavállalókat, akik feltétlenül szükségesek a következő négy hónapban ahhoz, hogy a vállalatok késedelmek és kimaradások nélkül dolgozhassanak.

Munkaerőhiánnyal küzd az Egyesült Királyság is

Az Egyesült Királyság szezonális munkaerőhiánnyal szembesült, mivel a mezőgazdasági ágazat munkaerőigényét nem tudja fedezni az ország.

A vízumengedélyekkel kapcsolatos problémák, valamint a hazai munkaerő hiánya félelmet keltett, hiszen úgy fest, hogy már a szezon legelején munkavállalók nélkül marad a szigetország. Mivel a betakarítás a következő egy-két héten kezdődik, a mezőgazdasági szakemberek rendkívül aggódnak, írja a Grouser.

Az Európai Unióban 7 százalék körül mozog a munkanélküliség

Míg az Unióban átlagosan 7 % körüli a munkanélküliség, addig Görögországban és Spanyolországban kétszer olyan magas ez a szám. A közgazdászok legkorábban 2023-ra jósolják a munkanélküliségi arány válság előtti szintre való visszatérését.

Általánosságban elmondható, hogy a válság megzavarta a munkaerő Európába áramlását, és ennek hatásai még sokáig érezhetőek lesznek, írja a Bloomberg.

Munkaerőhiány az építőiparban

Az Európai Bizottság tavaly decemberi felmérése szerint Európában hiány volt építőipari munkásokból, mérnökökből, programozókból és egészségügyi dolgozókból.

“A vállalatok és az országok számára kihívást jelent, hogy kezeljék a munkahelyek körüli zavarokat. A mobilitás és a kiadások terén strukturális változások történtek, amelyek együttesen komoly hatással vannak a munkahelyekre” - mondta Alain Dehaze, az Adecco Group vezérigazgatója. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2021. JÚNIUS 12. [ 16:20 ]

Húsz eurót fizetnek alkalmanként, ha kiállsz a vendéglő elé délben és sötétedésig invitálod a vendéget, magyarokat, szlávokat anyanyelvükön könnyebb meggyőzni. Ha a gazda szerint nem ültettél be megfelelő számú vendéget, mehetsz isten hírével...


pontosító
2021. JÚNIUS 11. [ 23:13 ]

Itthon nagyobb az órabér! Csak az a kérdés mikor fizetik ki.


Garai László
2021. JÚNIUS 11. [ 18:15 ]

A görög 650 EU általában nem 650, hanem jóval több. Szartiban, a magyar turistamekkában a fő soron mint söröző magyar vendéget megkérdezett a tulaj, maradnék-e nála a pubban mindenesnek napi 10 000 Ft-ért, munkaidő reggel nyolctól amíg van vendég - éjfél, 2 óra vagy akár hajnali 4. Koszt a pubban, szállás van, havi 300 ezer Ft (870 Eu) megtakarítás ha nem veszek semmit. Nem maradtam, de leosztottam a 30 napot órabérre... kiszámolhatják, ez már nem fér ide...


Szerbia az év végéig benyújtja jelentkezését az Egységes Euró Fizetési Övezet (SEPA) rendszerébe, ugyanis az EU által készített Nyugat-Balkán Növekedési Tervben a régió országai számára felajánlották a rendszerbe való bejutást. A SEPA egy olyan fizetési mód, amelyet az Európai Unió kezdeményezett, és célja, hogy...
2024. JÚNIUS 10.
[ 13:35 ]
A nyugat-szerbiai málnatermelők, akik szerint, a mezőgazdasági miniszter állításával ellentétben, nem született megállapodás a málna felvásárlási áráról, lezárták a gyorsforgalmi utat Požegánál, ahol több kilométernyi kocsisor vesztegel a hőségben ezekben az órákban is. A termelőknek egyetlen követelésük van,...
2024. JÚNIUS 9.
[ 15:51 ]
Meghaladta a 4,2 milliárd eurót az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a háború kezdete óta Ukrajnának nyújtott finanszírozások értéke. A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet pénteki...
2024. JÚNIUS 7.
[ 19:40 ]
Beolvasás folyamatban