Gazdaság
Munkaerőhiány Görögországban: Szerbiából keresnek felszolgálókat a görög vendéglátósok
Betűméret:             

A járvány világszerte arra kényszerítette a gazdaságokat, hogy nagyvonalú segélycsomagokkal lökést adjanak a vállalkozásoknak.

Amíg sok vállalkozó számára ezek a támogatások a túlélés egyetlen módját jelentették, addig voltak olyanok, akik jobban ki tudták használni ezeket az állami segélyeket, mint elsőre azt gondolták - írja a Blic.

Érdekes példa erre Görögország, amely az idegenforgalmi szektor minden dolgozójának pénzügyi támogatást nyújtott, aminek következtében az ottani vendéglátósok rájöttek arra, hogy olcsóbb munkaerő foglalkoztatásával több hasznot húznak a jelenlegi helyzetből, ezért a görögök kedvezőbb áron dolgozó munkaerőt, leggyakrabban szerbiai munkavállalókat keresnek.

A vendéglátásban foglalkoztatott görögök havonta 500 euró állami támogatást kapnak. Figyelembe véve, hogy a minimálbérük 650 euró körül mozog, és hogy manapság a pincérek és pultosok zöme minimálbért kap, sokan úgy döntöttek, hogy otthon maradnak és inkább az állami segélyből élnek.

“A görög vendéglátósok már a szezon elején abba a helyzetbe kerültek, hogy egyszerűen nincsenek munkásaik. Ezért sürgősen szükségük lett szerbiai munkaerőre, hiszen azoknak a 650 eurós görög minimálbér is meglehetősen tisztességes havi kereset a szezon alatt, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ez messze meghaladja a szerbiai jövedelmüket” - mondta egy görög vendéglátós, és hozzátette, a szerbek mellett a szintén olcsó munkaerőnek számító albán és bolgár munkásokat is szívesen alkalmazzák a görögök.

Norvégiában hasonló trendet figyelhetünk meg, ugyanis az észak-európai országban szintén munkaerőhiány lépett fel a vendéglátóiparban. Emiatt a norvégok a múlt hónap folyamán enyhítettek az országba való belépési korlátozásokon annak érdekében, hogy odavonzzák azokat a munkavállalókat, akik feltétlenül szükségesek a következő négy hónapban ahhoz, hogy a vállalatok késedelmek és kimaradások nélkül dolgozhassanak.

Munkaerőhiánnyal küzd az Egyesült Királyság is

Az Egyesült Királyság szezonális munkaerőhiánnyal szembesült, mivel a mezőgazdasági ágazat munkaerőigényét nem tudja fedezni az ország.

A vízumengedélyekkel kapcsolatos problémák, valamint a hazai munkaerő hiánya félelmet keltett, hiszen úgy fest, hogy már a szezon legelején munkavállalók nélkül marad a szigetország. Mivel a betakarítás a következő egy-két héten kezdődik, a mezőgazdasági szakemberek rendkívül aggódnak, írja a Grouser.

Az Európai Unióban 7 százalék körül mozog a munkanélküliség

Míg az Unióban átlagosan 7 % körüli a munkanélküliség, addig Görögországban és Spanyolországban kétszer olyan magas ez a szám. A közgazdászok legkorábban 2023-ra jósolják a munkanélküliségi arány válság előtti szintre való visszatérését.

Általánosságban elmondható, hogy a válság megzavarta a munkaerő Európába áramlását, és ennek hatásai még sokáig érezhetőek lesznek, írja a Bloomberg.

Munkaerőhiány az építőiparban

Az Európai Bizottság tavaly decemberi felmérése szerint Európában hiány volt építőipari munkásokból, mérnökökből, programozókból és egészségügyi dolgozókból.

“A vállalatok és az országok számára kihívást jelent, hogy kezeljék a munkahelyek körüli zavarokat. A mobilitás és a kiadások terén strukturális változások történtek, amelyek együttesen komoly hatással vannak a munkahelyekre” - mondta Alain Dehaze, az Adecco Group vezérigazgatója. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2021. JÚNIUS 12. [ 16:20 ]

Húsz eurót fizetnek alkalmanként, ha kiállsz a vendéglő elé délben és sötétedésig invitálod a vendéget, magyarokat, szlávokat anyanyelvükön könnyebb meggyőzni. Ha a gazda szerint nem ültettél be megfelelő számú vendéget, mehetsz isten hírével...


pontosító
2021. JÚNIUS 11. [ 23:13 ]

Itthon nagyobb az órabér! Csak az a kérdés mikor fizetik ki.


Garai László
2021. JÚNIUS 11. [ 18:15 ]

A görög 650 EU általában nem 650, hanem jóval több. Szartiban, a magyar turistamekkában a fő soron mint söröző magyar vendéget megkérdezett a tulaj, maradnék-e nála a pubban mindenesnek napi 10 000 Ft-ért, munkaidő reggel nyolctól amíg van vendég - éjfél, 2 óra vagy akár hajnali 4. Koszt a pubban, szállás van, havi 300 ezer Ft (870 Eu) megtakarítás ha nem veszek semmit. Nem maradtam, de leosztottam a 30 napot órabérre... kiszámolhatják, ez már nem fér ide...


Hibát jelzett és automatikusan készenlétbe helyezte magát a belgiumi Tihange atomerőművének egyes reaktora a két gőzturbina egyikével kapcsolatos probléma miatt, a hiba forrását még nem sikerült azonosítani - tájékoztatott az erőművet üzemeltető, francia tulajdonú Engie áramszolgáltató vasárnap. A La Libre...
2022. DECEMBER 4.
[ 19:05 ]
Szerbia idei költségvetésében még 285 milliárd dinár áll rendelkezésre, ezt maga Siniša Mali pénzügyminiszter jelentette ki. Hozzátette: az immáron három éve tartó gazdasági válság ellenére minden makroökonómiai mutató pozitív és a szerb gazdaság erősebbnek mutatkozott, mint sok más, nagyobb gazdaság. A...
2022. DECEMBER 4.
[ 17:23 ]
Az Európai Unió és a G7-csoport megállapodott az orosz kőolaj hordónkénti 60 dolláros árplafonjáról, miután az EU-tagországok a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsban jóváhagyták az intézkedés unión belüli végrehajtását - közölte az Európai Bizottság szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elégtelennek...
2022. DECEMBER 3.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban