Gazdaság
A kormányrendelet szerint a polgárok legfeljebb öt kilogramm lisztet vásárolhatnak
Betűméret:             

Szerbiában mától, szeptember 19-étől minden üzlet köteles legalább egyfajta 500-as típusú lisztet 49,99 dináros áron, illetve legalább egyfajta 400-as típusú lisztet 54,90 dináros áron árusítani. Ezt írja elő a szerb kormány rendelete.

A kereskedők a két említett lisztből egy vásárlás alkalmával legfeljebb 5-5 kilogrammot adhatnak el a vásárlóknak.

Ezek az árak december 31-éig érvényesek.

Az alapvető élelmiszerek árának korlátozásáról szóló rendeletet azért fogadták el, hogy „megelőzzék és megszüntessék a piaci ellátási zavarok káros következményeit”, így korlátozták a liszt kis- és nagykereskedelmi árát is.

„Az élelmiszereket árusító kiskereskedelmi vállalatok kötelesek legalább egy T-400 típusú lisztet a napi kínálatban, legfeljebb egy kilogrammos kiszerelésben, maximum 54,99 dináros kilogrammonkénti áron árusítani. A maximális termelői ár pedig nem haladhatja meg a 45 dinárt kilogrammonként”, áll a rendeletben.

Az 500-as típusú lisztnek alacsonyabb az ára.

„Az élelmiszereket forgalmazó kiskereskedők kötelesek legalább egy márkájú T-500-as lisztet, egy kilogrammig terjedő kiszerelésben, legfeljebb 49,99 dináros kiskereskedelmi áron árusítani. A liszt termelői ára pedig nem lehet több 40,90 dinárnál kilogrammonként”, írja a rendelet.

Az előírás szerint a termelők kötelesek az említett áron leszállítani a kereskedőknek az előző év azonos időszakához képest leszállított mennyiség legalább 50 százalékát.

Azok a jogi személyek, akik megszegik ezt a rendeletet, 100 ezer és 2 millió dinár közötti pénzbírságra számíthatnak. A kereskedőket és termelőket – akik nem tartják be ezeket az intézkedéseket – hat hónaptól egy évig terjedő időszakra eltilthatják a tevékenységük végzésétől, írja az N1.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Történelmi tranzakció, mostantól újra magyar tulajdonban van a Budapest Airport Zrt. A rendkívüli bejelentést ezekben a percekben tette meg a magyar kormány részéről a Nemzetgazdasági Minisztérium, írja a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményére hivatkozva.. A magyar állam a világ...
2024. JÚNIUS 6.
[ 17:57 ]
Szerbia további 1,5 milliárd dollár kölcsönt vett fel a nemzetközi pénzpiacon, tíz évre szóló fenntartható ESG-eurókötvények kibocsátásával. Mint ahogy a Nova ekonomija írja, az így összegyűlt pénzt szociális projektekre, oktatásra, metró- és vasútépítésre fordítják az ország északi részén, közölte a...
2024. JÚNIUS 6.
[ 17:06 ]
Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és...
2024. JÚNIUS 5.
[ 12:53 ]
Beolvasás folyamatban