Gazdaság
A kormányrendelet szerint a polgárok legfeljebb öt kilogramm lisztet vásárolhatnak
Betűméret:             

Szerbiában mától, szeptember 19-étől minden üzlet köteles legalább egyfajta 500-as típusú lisztet 49,99 dináros áron, illetve legalább egyfajta 400-as típusú lisztet 54,90 dináros áron árusítani. Ezt írja elő a szerb kormány rendelete.

A kereskedők a két említett lisztből egy vásárlás alkalmával legfeljebb 5-5 kilogrammot adhatnak el a vásárlóknak.

Ezek az árak december 31-éig érvényesek.

Az alapvető élelmiszerek árának korlátozásáról szóló rendeletet azért fogadták el, hogy „megelőzzék és megszüntessék a piaci ellátási zavarok káros következményeit”, így korlátozták a liszt kis- és nagykereskedelmi árát is.

„Az élelmiszereket árusító kiskereskedelmi vállalatok kötelesek legalább egy T-400 típusú lisztet a napi kínálatban, legfeljebb egy kilogrammos kiszerelésben, maximum 54,99 dináros kilogrammonkénti áron árusítani. A maximális termelői ár pedig nem haladhatja meg a 45 dinárt kilogrammonként”, áll a rendeletben.

Az 500-as típusú lisztnek alacsonyabb az ára.

„Az élelmiszereket forgalmazó kiskereskedők kötelesek legalább egy márkájú T-500-as lisztet, egy kilogrammig terjedő kiszerelésben, legfeljebb 49,99 dináros kiskereskedelmi áron árusítani. A liszt termelői ára pedig nem lehet több 40,90 dinárnál kilogrammonként”, írja a rendelet.

Az előírás szerint a termelők kötelesek az említett áron leszállítani a kereskedőknek az előző év azonos időszakához képest leszállított mennyiség legalább 50 százalékát.

Azok a jogi személyek, akik megszegik ezt a rendeletet, 100 ezer és 2 millió dinár közötti pénzbírságra számíthatnak. A kereskedőket és termelőket – akik nem tartják be ezeket az intézkedéseket – hat hónaptól egy évig terjedő időszakra eltilthatják a tevékenységük végzésétől, írja az N1.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai mintaparcellákon 6,3 tonnát termett a kukorica átlagosan. A napraforgó kevesebbet termett a vártnál. A szántóföldi növénytermesztésben jobbak az eredmények a tavalyiaknál. Ugyanakkor az alacsony árak és magas termelési költségek miatt sok esetben idén sem érik el a kifizetődés határát. Parcellánként...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 13:27 ]
Olaszország megkezdte az előzetes egyeztetést gáz és hidrogén szállításáról Bajorországgal, és a célja energiahordozókat eladni Ausztriának és Magyarországnak is – értesült a Reuters több ágazati és politikai forrásból. Giorgia Meloni kormányának az a terve, hogy energetikai kapocsként szolgál Európa és Afrika...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 11:33 ]
A Köztársasági Statisztikai Intézet legfrissebb adatai szerint a júliusi nettó átlagbér 83.781 dinár volt, ezen belül a közszférában 85.730, a vállalkozóknál, vagyis a "privátoknál" pedig 42.566 dinár volt az átlagkereset. Ami a közszférát illeti, az államigazgatásban voltak a legmagasabb a fizetések (97.294...
2023. SZEPTEMBER 26.
[ 19:56 ]
Beolvasás folyamatban