Gazdaság
Magyarország, Szerbia és Észak-Macedónia közösen lép fel a bolgár tranzitdíjemelés ügyében
Betűméret:             

Magyarország, Szerbia és Észak-Macedónia összehangoltan fog fellépni a földgázszállításra vonatkozó tranzitdíj Bulgária általi emelésének ügyében, hogy a lépés egyik ország energiaellátását se sodorhassa veszélybe - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szerb energiaügyi miniszterrel, Dubravka Handanović Đedovićtyal közös sajtóértekezletén közölte, hogy miközben Szerbia hozzájárul Magyarország energiabiztonságához, vannak olyan országok, amelyek nemhogy nem segítik, de kifejezetten veszélyeztetik az ellátást.

"Miközben Szerbia, nem európai uniós tagországként, segíti energiaellátásunk biztonságát, addig van olyan európai uniós tagország, amelyik veszélyezteti. Remélem, érzik ennek a helyzetnek a meglehetős furcsaságát" - fogalmazott.

Figyelmeztetett, hogy senkinek nincs joga veszélyeztetni egy másik ország ellátásának biztonságát, márpedig szavai szerint Bulgária "legutóbbi ellenséges lépése", a földgáz-tranzitdíjak emelése ezzel jár Észak-Macedónia, Szerbia, illetve Magyarország vonatkozásában.

"Egy ilyen ellenséges, egyeztetés nélküli lépés, sajnos, alkalmas lehet arra, hogy kockáztassa ezen három ország energiaellátásának biztonságát, ezért Bulgáriának ez a lépése elfogadhatatlan" - vélekedett.

Kijelentette, hogy Budapest és Belgrád természetesen meg fogja védeni saját energiabiztonságát. "Mi készen állunk rá, hogy európai uniós keretek között, a kellő súlyú választ adjuk erre az ellenséges bolgár lépésre" - mondta.

Kifejtette: kötelezettségszegési eljárást kezdeményeztek az ügyben az Európai Bizottságnál, továbbá megállapodás született arról, hogy a magyar és a szerb kormány összehangolja minden lépését ebben a kérdésben.

"Észak-Macedóniát is a fedélzeten tudhatjuk, mivel az együttműködés és a koordináció velük is szoros" - tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy Bulgária vitatott lépése erőteljesen megkérdőjelezi az európai szolidaritást, "a szövetségesek nem csinálnak ilyesmit egymással".

"Ráadásul a lépés ellentétes az Európai Unió szabályaival is, ez gyakorlatilag egy vám kivetését jelenti. Vámot tagországok nem vethetnek ki, az közösségi hatáskör. Ez a döntése Bulgáriának akadályozza a szabad áruforgalmat, és az Európai Unió közös kereskedelmi szabályai ellen is súlyosan vét" - mutatott rá.

Felidézte, hogy tizenhat évvel ezelőtt volt már példa hasonló esetre, akkor Olaszország vetett ki környezetvédelmi díjat az Algériából érkező földgázra. A római intézkedést Brüsszel megsemmisítette a szabályok megsértésére hivatkozva.

"Ezt várjuk el most is. Elvárjuk, hogy Bulgária visszavonja ezt az ellenséges döntést, ha pedig nem teszi, akkor elvárjuk az Európai Uniótól, hogy szerezzen érvényt az európai szabályoknak, és ne engedje egyik európai uniós tagországnak sem azt, hogy veszélyeztesse egy másik európai uniós tagország, vagy egy másik tagjelölt energiabiztonságát" - összegzett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Közép-Európa súlyos kihívásokkal néz szembe, s ma az energiaellátás biztonsága is talán fontosabb, mint valaha.

"Épp ezért mi, magyarok, nagyon nagyra becsüljük az együttműködést azokkal az országokkal, amelyek hozzájárulnak Magyarország energiaellátásának biztonságához. Szerbia megbízható szövetségesünk, olyan ország, amely segít nekünk, hogy biztonságban tudhassuk az energiaellátásunkat" - mutatott rá.

Tájékoztatása szerint idén 4,7 milliárd köbméternyi földgáz érkezett Szerbián át Magyarországra, és a kölcsönös támogatást jelzi, hogy a szomszédos ország jelenleg több mint 200 millió köbméter gázt tárol hazánkban.

Leszögezte, hogy jól halad a munka a két országot összekötő új kőolajvezeték előkészítésén, továbbá a villamosenergia-összeköttetés kapacitásának megduplázása terén is, ami 2028-ra készülhet el.

"Ennek azért is van nagy jelentősége a mi szempontunkból, mert nagy mennyiségű új villamos áramra lesz szükségünk Magyarországon az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházások miatt" - közölte. (MTI)

Đedović: Szerbia támaszkodhat Magyarországra az energiabiztonság terén

Magyarország támogatását élvezzük a gázellátásban, valamint a jó együttműködésnek köszönhetően további gázmennyiségeket is tárolnak Szerbia szükségleteivel összhangban – jelentette ki Dubravka Đedović Handanović szerb energiaügyi miniszter a közös sajtótájékoztatón.

„Magyarország és Szerbia kapcsolata kiemelkedően erős és baráti, s ennek meghatározó jellege van a további együttműködés vonatkozásában is, különösen az energiapolitika területén, ahol sok közös témáról tárgyalunk, és egymásra támaszkodunk ezekben a bizonytalan időkben” – mondta Đedović Handanović a Szerbiai Palotában.

Mivel Szerbia és Magyarország stratégiai partnerei egymásnak, a kihívásokra is igyekeznek közösen válaszolni - hangsúlyozta a szerb energetikai miniszter a közös sajtótájékoztatón. Rámutatott: a kihívások most főként a földgázellátást érintik. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország sokat segít az energiabiztonság biztosításában, hiszen a magyar kormány lehetővé tette, hogy Szerbia magyarországi gáztárolókat használjon, ami biztonságérzetet ad az előttük álló téli szezonra.

Hozzátette: Szerbia megfelelő időben, még az ukrajnai háború kitörése előtt befejezte az országon áthaladó gázvezeték építését, és ez Szerbiának és Magyarországnak is biztonságérzetet nyújt. Magyarország számíthat Szerbiára a jövőben is - húzta alá.

A földgáz szállítására vonatkozó tranzitdíj Bulgária általi emelése a nemzetközi szerződések ellen szól, sérti a nemzetközi jogot, és Magyarország, valamint Szerbia, de a régió többi országa számára is kedvezőtlen - húzta alá. Szerbia az Európai Bizottsághoz fordult emiatt - tette hozzá, majd leszögezte, azt szeretnék, ha tisztáznák, hogy nincs helye szerződésszegésnek, a magyar féllel pedig tovább folytatják a tárgyalásokat és az álláspontok összehangolását.

Szerbia biztosított alternatív gázforrást is, Azerbajdzsánnal írt alá szerződést 400 millió köbméter gáz beszerzéséről. Mivel az interkonnektorok Bulgária és Szerbia között néhány napon belül elkészülnek, ezen a vonalon tudják majd szállítani a gázt, és ha szükség lesz rá, Magyarországot is ki tudják segíteni. (Tanjug, MTI)

Mától Szijjártó Péter az Európai Unió leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyminisztere. Szijjártó 2014. szeptember 23-a óta, 3343 napja tölti be a pozíciót, és miután Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter távozott posztjáról, Szijjártó Péter vált a csúcstartóvá az EU-ban.Szijjártó emellett több mint kilencéves külügyminiszteri pályájával világszinten is a 10. leghosszabb ideje hivatalban lévő külügyi tárcavezető – írta a demokrata.hu.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jövőre megemelt összegű állami támogatásra számíthatnak a szerbiai gazdák, jelentette ki vasárnap Újvidéken Jelena Tanasković földművelésügyi, erdészeti és vízügyi miniszter a Konkurens szerbiai mezőgazdaság elnevezésű projektum keretében rendezett képzés megnyitóján, hozzátéve, ugyanerre a projektumra jövőre 100...
2023. DECEMBER 3.
[ 13:53 ]
Néhány napon belül próbaüzembe helyezik a szerb-bolgár földgáz-interkonnektort, jelentette be Dubravka Đedović Handanović energetikai miniszter. „A bányaügyi és energetikai minisztérium munkatársai már három hete a helyszínen vannak, a kivitelezőkkel és az alvállalkozókkal együtt felügyelik a munkálatokat, hogy...
2023. DECEMBER 2.
[ 12:33 ]
A kül- és belkereskedelmi minisztérium közzétette az új üzemanyagárakat. Jó hír, hogy mától Szerbiában tovább csökkent az áruk. Pénteken 15 órától a töltőállomásokon egy liter dízel legfeljebb 200 dinárba kerülhet, a benzin ára pedig maximum 178 dinár lehet. Az elmúlt heti árakhoz képest egyik is, másik is egy...
2023. DECEMBER 1.
[ 16:12 ]
Beolvasás folyamatban