Világ
Hirtelen fordulat: Putyin készen áll a tűzszünetre
Betűméret:             

A Reuters hírügynökség több orosz forrásból úgy értesült, hogy Putyin a jelenlegi frontvonalak mentén kész egy tűzszünetre. Hozzáteszik, a háborúban az Oroszország által eddig megszállt területek épp elegendők arra, hogy otthon győzelemként lehessen eladni azt az orosz népnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök kész tárgyalásos tűzszüneti megállapodást kötni Ukrajnával, azzal a feltétellel, hogy országa a jelenleg elfoglalt területeket megtarthatja

– értesült négy orosz forrástól a Reuters, amelyet a Magyar Nemzet idéz, megjegyezve, ha Ukrajna és a Nyugat nem válaszol, Putyin folytatja a harcokat.

A Putyin környezetében zajló megbeszéléseket ismerő források közül hárman is elmondták, hogy az orosz elnök csalódottságát fejezte ki legszűkebb tanácsadói környezetének amiatt, hogy Zelenszkij elnök nem hívná meg Oroszországot a nyugati támogatottságú ukrán békecsúcsra.

Putyin képes addig harcolni, ameddig csak kell, de kész tűzszünetet kötni Ukrajnával

– mondta a lapnak az egyik magas rangú orosz forrás, aki korábban dolgozott együtt az orosz elnökkel, és jól informált a Kremlben folyó legmagasabb szintű beszélgetésekről.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Reuters megkeresésére reagálva elmondta, hogy "Putyin többször is világossá tette, Oroszország nyitott a párbeszédre céljai elérése érdekében, és kijelentette, hogy az ország nem akar örökké tartó háborút". Ukrajna egyelőre nem reagált a Reuters értesüléseire.

Bár az oroszok nyeregben vannak, állítólag Putyinnak elég volt a háborúból.

Az elmúlt hetekben Oroszország hatalmas nyomást helyezett az ukrán katonákra a harctéren, a hírügynökség forrásai szerint azonban a frissen újraválasztott Putyin már inkább maga mögött hagyná a több mint két éve zajló háborút. A Kreml legfelsőbb köreiben folytatott beszélgetések alapján a lap két forrása is azt állítja, hogy Putyin azon a véleményen van, hogy a háborúban elért eddigi eredmények már győzelemmel érnek fel Oroszország számára. Három forrás is azt állítja, hogy Putyin tisztában van vele, ahhoz, hogy bármilyen jelentős harctéri sikereket érjen el Oroszország, újabb országos mozgósításra lenne szükség, amit az orosz elnök állítólag nem szeretne.

A tűzszünet és a béketárgyalások ennek ellenére még mindig elég távolinak tűnnek, korábban Volodimir Zelenszkij ugyanis többször kijelentette, hogy Putyin feltételei mellett nem hajlandó békét kötni.

Az ukrán elnök megfogadta, hogy visszaszerzi a háborúban elveszített területeket, köztük a 2014-ben Oroszország által annektált Krímet is.

Ukrajna a jövő hónapban Svájcban rendezne békekonferenciát, ahova minden olyan országot várnak, amely tiszteletben tartja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Zelenszkij nemrégiben több ország állam- és kormányfőjével is tárgyalt a globális ukrán békecsúcson való részvételükről, köztük volt Orbán Viktor is, ám azt nem tudni, hogy a kormányfő elfogadta-e Zelenszkij meghívását.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Yoga11
2024. MÁJUS 28. [ 21:31 ]

Nem tudni, mi a megoldás az eszkaláció elkerülésére. Ha az EU és USA nem támogatja Ukrajnát, hagyja az Ukrán területvesztést, ami precedenst jelenthet az erős országok szemében a gyöngébbekkel szemben, vagy kimutatja erejét Oroszországgal szemben, és megadja az önvédelemhez szükséges eszközöket Ukrajnának. Nagyon kockázatos a magyar kormány játszmája. Elveszítheti a szövetségesek bizalmát ... A félelemkeltő kampánya mosópor reklám szintjére süllyedt.


rusticus
2024. MÁJUS 28. [ 20:49 ]

septimus: annyi mulasztást elismerek, hogy nem jeleztem, hogy Karcsi Karcsi május 27-i bejegyzéséhez, pontokba szedve "hoztam" a tényeket. Csípőből összeesküvéselméletezni nem éppen vitaalap, amikor tényekkel állunk szemben. ":..mert az összeesküvések is lehetnek igazak, de kész tényként ne kezeljünk ilyen állításokat." Ezek szerint, ne kezeljük tényként, ami Majdanon történt, azt se ki állt mögötte - amikor ők maguk elismerték. Ne kezeljük tényként, hogy van orosz kisebbség Ukrajnában? Az odesszai tragédiát az egész világ látta és minden olvasni tudó ember, több forrásból is leszűrhette, hogy mi is történt. Ilyen esetben lehet az oldal csúfításáról beszélni, de etikusnak egyáltalán nem mondható, több tíz ember tragikus halálát az összeesküvés elméletek síkjára tolni,


Pad
2024. MÁJUS 28. [ 17:56 ]

septimus, ne forgassa ki a szavaimat! Nem területet igénylek, hanem összehasonlítom a múltat a jelennel. Jogom van hozzá! Ha nem vette volna észre, a cikk címe is a béketárgyalásokról szól! Persze ha ezt kapásból elutasítják, Svájcba az oroszokat meg se hívják, akkor úgy nehéz lesz bármit is elérni. Békét kell kötni meghatározott feltételekkel, garanciákkal és pont. Mégha határváltoztatással is jár ez. Putyin nem fog az Atlanti-óceánig menni, de még a nato-tagállamokkal se húzna ujjat, mert realista, belátja, hogy ott már veszíthet.


München
2024. MÁJUS 28. [ 16:08 ]

A legfontosabb, hogy elkerüljük a háborús eszkalációt. Nem teheti meg a világ, hogy bármelyik országért is kockára teszi saját fennmaradását. Minden más kérdés ehhez képest harmadlagos.


septimus
2024. MÁJUS 28. [ 15:30 ]

Pad. tegye túl magát 1920-on, több mint 100 éve volt. meddig megyünk vissza a történelemben, hogy "jogosan" területeket igényeljünk?! még egyszer kérdezem: mit kellene csinálni akkor a világnak az oroszokkal? mi garantálja azt, hogyha megadjuk nekik most epp ezeket a teruleteket, akkor Putyin megáll?


Pad
2024. MÁJUS 28. [ 14:52 ]

septimus, azt írja, hogy tartsuk be a szuverén államok országhatárait. Na most: 1. 1920-ban sehol sem hangzott el ilyesmi Magyarországgal kapcsolatban. 2. Pont ugyanazt a marhaságot beszéli, mint Zelenszkij. Miszerint vissza akarja szerezni a megszállt területeket. Mégis hogyan? Majd kizavarják onnan az oroszokat, akik fülüket farkukat behúzva megszégyenülten szaladnak széjjel? Ennek semmi realitása sincs. Oroszország ezt nem engedheti meg magának, mert az egész világ kiröhögné. Előbb törne ki a III. világháború. Dupla karcsinak mondom, hogy Odessza 25%-a orosz nemzetiségű a 2015-ös adatok szerint. Bár egyetlen ott élő orosszal sem beszéltem, de kötve hiszem, hogy tíz körömmel ragaszkodnának Ukrajnához.


septimus
2024. MÁJUS 28. [ 13:12 ]

rusticus: felesleges csúfítani a vajma felületét ilyen bejegyzésekkel, és az is nagyon zavaros, hogy mit akar ezekkel. összeválogatni mindezt megfelelő, összefüggő konszenzus nélkül mindez semmi más, csak feltételezés és összeesküvés. ami lehet, hogy igaz, mert az összeesküvések is lehetnek igazak, de kész tényként ne kezeljünk ilyen állításokat.


rusticus
2024. MÁJUS 28. [ 12:04 ]

Újságcikkből - 2014. május 2.:"Odesszában 38 oroszbarát tüntető halt meg, miután ukrán nacionalisták a Szakszervezetek Házába kergették a velük szemben álló tömeget, majd rájuk gyújtották az épületet. A május 2-én kitört harcokban összesen 46 ember halt meg, és 125 fő megsérült. A zavargások azt követően kezdődtek, hogy állítólagosan oroszbarát aktivisták rátámadtak az Ukrajna egységéért tüntető, főleg futballhuligánokra, akik ezt követően felgyújtották az oroszbarát tüntetők sátrait és bekergették őket a Szakszervezetek Házába, majd rájuk gyújtották az épületet. "


septimus
2024. MÁJUS 28. [ 9:58 ]

rusticus: Victoria Nuland kijelentése valóban megtörtént, de a hozzá fűzött szöveg már az orosz propaganda része, mert szó se volt gyújtogatásokról és gyilkosságokról. Ahogyan például Magyarország vagy Szerbia is kap pénzt az USA-ból, minő meglepő, csak arról nem számol be ekkora vehemenciával a sajtó. A második újságcikkjére: hála istennek, a németek azt tették, amit kell!


rusticus
2024. MÁJUS 27. [ 21:15 ]

- Victoria Nuland volt az, aki 2013. december 13-án a washingtoni Nemzeti Sajtóklubban ezt mondta: „Több mint 5 milliárd dollárt fektettünk be abba, hogy elérjük ezt és más célokat”. Az „ezt” a törvényesen és demokratikusan megválasztott ukrán kormány elleni, gyújtogatásokkal, épületfoglalásokkal és gyilkosságokkal kísért puccs (= államcsíny!) volt. - Újságcikk cím: „Kiutasítottak hét ukrán katonát Németországból, mert náci jelképeket viseltek a kiképzés alatt” - „ az Azov ezredben, előfordul náci vagy arra emlékeztető jelképek használata.” Népcsoportok Ukrajnában a 2001-es népszámlálás alapján: - ukrán 77,8%, orosz 17,3%, belarusz 0,6%, moldován 0,5%, krími tatár 0,5%, bolgár 0,4%, magyar 0,3%, román 0,3%, lengyel 0,3%, zsidó 0,2%


septimus
2024. MÁJUS 27. [ 21:05 ]

Pad: nem mondanám magam liberálisnak, és azt se, hogy a végsőkig kell menni Ukrajnáért- csak tartsuk be a szuverén államok országhatárait, így ami Ukrajnáé, az maradjon is az.


Karcsi Karcsi
2024. MÁJUS 27. [ 14:20 ]

rusticusnak: Tessék kijózanodni az orosz kormánypropangából. Milyen államcsíny? Most már Zelenskij zsidó nezetiségű is náci lett, akinek a szülei a nácik ellen harcoltak. Putinnál ez nem bizonyítható. Mely orosz kissebségről beszél? Épp Odeszában orosz anyanyelvűek élnek többségben és nem akarnak Oroszországhoz tartozni.


Pad
2024. MÁJUS 27. [ 12:17 ]

septimus, pontosan ez a maga által felvázolt liberális, "Ukrajnáért mindent a végsőkig" hozzáállás fog elvezetni a III. világháborúhoz. És ezt kell megakadályozni!


septimus
2024. MÁJUS 26. [ 22:31 ]

Pad: tudjuk ezt a 8 évnyi történetet is, Krímmel meg mindennel együtt (az sem volt épp egy semmi eset, ott is pont az volt, hogy adjuk az oroszoknak, majd megelégszenek vele. háááát. nem.) Mindenki a béke mellett van és nem tudom, miért mennék én vagy "dupla Karcsi" a lövészárokba, amikor van erre katonaság, és olyan, aki harcol a hazájáért. és a között, hogy valakit állítólag fenyegetek vagy sértegetek (nem tudom, ez Ukrajnánál miben nyilvánult meg), és hogy ő meg erőszakkal visszavág, szerintem még mindig jókora külöbség van még akkor is, ha ma már a verbális erőszakot is komolyan vesszük.


rusticus
2024. MÁJUS 26. [ 21:53 ]

...Ukrajna már 2014-ben megszűnt jogállamként létezni, amikor „Washington és Brüsszel véres államcsínyt hajtott végre Kijevben, nácik keze által, azokat pedig, akik a fordulattal nem értettek egyet, rács mögé vetették, megölték, élve elégették”. A magyar kisebbséggel meg lehet tenni sok mindent - az orosszal nem, mert van mögöttük egy erős anyagország, ami nekünk hiányzott.


Pad
2024. MÁJUS 26. [ 19:25 ]

septimus, ha maga 8 évig terrorizálja, fenyegeti és sérti az erősebb szomszédjának érdekeit, akkor ne csodálkozzon, ha visszavág. És az a baj, hogy a komplett fősodratú média az ukránokat teljesen ártatlan áldozatnak állítják be. Egyre kevesebb ukrán férfi akar meghalni a csatatéren az ócska országukért, de a dupla karcsival együtt nyugodtan elmehetnek a lövészárokba, ha már ennyire védik az ukránokat. A háború további eszkalációjával újabb sok százezer teljesen értelmetlen halott lesz, a nyugati háborús uszítók felelőtlen kijelentései miatt más országok és a nato is belekeveredhet a harcokba. Az oroszoknak atomfegyverük is van, és végső esetben használni is fogják. Inkább legyen béke minél előbb, ezzel sok ember életét megóvva, ha Ukrajna keleti határa odébb tolódik, az nem érdekel. Ahogyan Magyarország feldarabolása se érdekelt senkit, ne várják el, hogy újabb rengeteg felesleges szenvedést okozzanak Európának egy csóró Ukrajna miatt.


Karcsi Karcsi
2024. MÁJUS 26. [ 16:28 ]

Kedves Pad, Oroszország a megszálló, és Putin rezsimje rugta fel a nemzetközi szerződéseket. Sajnos a teljesítményed gyenge és csak orosz mobik lehetsz.


septimus
2024. MÁJUS 26. [ 12:48 ]

Pad: ne tegyünk semmit ellene akkor. ha a szomszéd bejön hozzám és elkezdi szétverni a házamat meg átveszi a veteményest, azt mondom neki, tessék, persze, legyen a tied. nem pedig ráhívom a rendőröket meg a TEK-et, hogy tegyék helyre. odaadom neki, aztán jövőre csodálkozok, hogy már a nappalit is akarja.


Pad
2024. MÁJUS 25. [ 14:11 ]

Rendben septimus, úgy tudom, hogy az ukrán hadseregben mindig szükség van bevethető katonára, nosza rajta, lehet jelentkezni önkéntesnek és akkor vissza lehet verni a csúnya orosz hadsereg támadását!


septimus
2024. MÁJUS 24. [ 21:45 ]

Haha. Kész a tűzszünetre, csak a területeket adják neki. Hányszor eljátszottuk már ezt. Aztán jönnek tovább.


Óriási tűz pusztít Kaliforniában - illusztráció
2024. JÚNIUS 16.
[ 16:12 ]
Nyolc izraeli katona életét vesztette egy robbanás következtében a Gázai övezet déli részén – közölte szombaton az izraeli hadsereg. Korábban a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnya arról tájékoztatott, hogy harcosai megtámadtak egy izraeli páncélozott járművet, és megöltek, illetve megsebesítettek...
2024. JÚNIUS 16.
[ 7:11 ]
Ki kell szélesíteni az ukrajnai békefolyamatban részt vevő országok körét – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök szombaton Svájcban az ukrajnai háború lezárásával foglalkozó békekonferencia első napján. Macron leszögezte: Ukrajnában nem lehet olyan békét kötni, amely az ország kapitulációjával járna...
2024. JÚNIUS 15.
[ 22:27 ]
A világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) arra szólított fel pénteken lezárult olaszországi csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben – közölte szombaton Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport...
2024. JÚNIUS 15.
[ 19:49 ]
Beolvasás folyamatban