Kultúra
Ünnepélyesen lezárult az 51. FEST
Betűméret:             

Mladomir Puriša Đorđević Usta puna zemlje című utolsó alkotásával ünnepélyesen lezárult az 51. FEST nemzetközi filmfesztivál Belgrádban.

A neves rendező 98 éves korában forgatta le utolsó filmjét, Branimir Šćepanović író 1974-ben kiadott, azonos című regénye alapján. A regény megfilmesítése a rendező több évtizedes vágya volt.

A filmet a FEST Masters programban mutatták be, Puriša Đorđevićet pedig posztumusz Milutin Čolić-díjjal tüntette ki a Politika napilap. A díj a legjobb szerb filmrendezőnek jár.

A díjat Đorđević veje, a szintén híres rendező, Radivoje Raša Andrić vette át, aki beszédében feleségének, Puriša Đorđević lányának, Lidijának a nevében köszönte meg az elismerést.

„Mladomir Puriša Đorđević pályafutását a Politika újságírójaként kezdte, de a film hamar elragadta az újságírástól. Az Usta puna zemlje utolsó részlete nemcsak filmje, hanem egyben az élet utáni vágyakozása is”, mondta Andrić a beszédében, majd valamivel később, az összes díj átadása után hivatalosan is véget ért az 51. FEST.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rúzsa Magdi Fonogram-díjat kapott - illusztráció
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Madách monumentális darabja ihlette a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadását, amely Az Ede tragédiája címet viseli, s amely április 30-án este kerül színpadra. A produkció előre megírt szövegkönyv nélkül, improvizációk alapján készült. Az előadás születéséről az alkotók beszéltek...
2024. ÁPRILIS 26.
[ 10:56 ]
Kylie Minogue is koncertet ad az idei Sziget fesztiválon. A világhírű ausztrál énekesnő a rendezvény nyitónapján, augusztus 7-én lesz a nagyszínpad fő fellépője - jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón. "Nagyon jól alakulnak az elővételes jegyeladásaink, és örömteli, hogy ebben a magyar...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 15:20 ]
Mr. Oizo és Léa Seydoux új filmje nyitja meg idén a Cannes-i filmfesztivált, írja a filmsor.hu. Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg május 14-én a 77. cannes-i filmfesztivál. A 76 perces komédia főszerepeiben Léa Seydoux,...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 9:23 ]
Beolvasás folyamatban