Kultúra
A diaszpórában élő és alkotó magyar képzőművészeket bemutató vándortárlat nyílt Madridban
Betűméret:             

A diaszpórában élő és alkotó magyar képzőművészeket bemutató vándorkiállítást nyitott meg a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerdán Madridban.

"A mai tárlaton olyan festők munkáit csodálhatják meg, akik bár távol élnek az anyaországtól, továbbra is büszkék magyar gyökereikre" - fogalmazott Szilágyi Péter.

Mint mondta, a Magyar | Művész | Világ című kiállításon bemutatott alkotásokon - "ha áttételesen is" - megjelenő magyar motívumok bizonyítják: az anyaországtól távol élő és alkotó művészek továbbra is büszkék őseiktől kapott örökségükre.

A tárlat példája annak, hogy a közös kultúra, történelem, hagyomány és művészet összeköt bennünket, éljünk a világ bármely pontján - fűzte hozzá.

"Hiszem, hogy a mai kiállítás üzenete, hogy nem vagyunk elveszve a nagyvilágban, és nemzetünk egysége ma erősebb, mint valaha" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Szilágyi Péter felidézte, hogy a kiállítás anyagát a budapesti Magyarság Háza tízéves fennállása alkalmából 2021-ben meghirdetett pályázatra beérkezett munkákból válogatták össze.

"Kultúránk ápolásában és nemzeti identitásunk erősítésében fennállása óta kiemelkedő szerepet tölt be a Magyarság Háza. Munkájuknak hála mára már a képzőművészet terén is megerősödhetett az összetartozás" - fogalmazott.

A válogatásba mintegy 40 alkotás került be a 17 országból, például Kanadából, az Egyesült Államokból, Brazíliából, Chiléből és Ausztráliából beküldött, csaknem 300 pályamunka közül.

A vándortálatot eddig Innsbruckban, Topolyán, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Budapesten láthatta a nagyközönség.

A többi közt grafikákból, festményekből, szobrokból, fotókból álló gyűjtemény többsége a természet, a vallás és magyarsághoz tartozás témáit dolgozza fel.

A vándorkiállításhoz kétnyelvű katalógus is készült bemutatva a diaszpórában élő magyar művészek életútját és munkásságát.

Az alkotások a madridi magyar nagykövetség közreműködésével az OCCO Art Galleryben tekinthetők meg a spanyol fővárosban egy hónapon át. A tárlat anyaga ebből az alkalomból kiegészült Fodor-Lengyel Zoltán Madridban élő képzőművész Médos negra című festményével. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Rúzsa Magdi Fonogram-díjat kapott - illusztráció
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Madách monumentális darabja ihlette a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadását, amely Az Ede tragédiája címet viseli, s amely április 30-án este kerül színpadra. A produkció előre megírt szövegkönyv nélkül, improvizációk alapján készült. Az előadás születéséről az alkotók beszéltek...
2024. ÁPRILIS 26.
[ 10:56 ]
Kylie Minogue is koncertet ad az idei Sziget fesztiválon. A világhírű ausztrál énekesnő a rendezvény nyitónapján, augusztus 7-én lesz a nagyszínpad fő fellépője - jelentették be a csütörtöki sajtótájékoztatón. "Nagyon jól alakulnak az elővételes jegyeladásaink, és örömteli, hogy ebben a magyar...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 15:20 ]
Mr. Oizo és Léa Seydoux új filmje nyitja meg idén a Cannes-i filmfesztivált, írja a filmsor.hu. Quentin Dupieux francia rendező Le deuxieme acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg május 14-én a 77. cannes-i filmfesztivál. A 76 perces komédia főszerepeiben Léa Seydoux,...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 9:23 ]
Beolvasás folyamatban