Olvasók rovata
Torontál-vetélkedő tizenhetedszer
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Ürményházi Ifjúsági Klub szervezésében november 25-én, szombaton tartották meg Ürményházán a XVII. Mit tudsz Torontál vármegyéről elnevezésű honismereti-történelmi vetélkedőt az általános iskolás tanulók részére.

A vetélkedő anyagát a Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című monográfia Torontál vármegyére vonatkozó anyagának egy része, és Forray Péter Emlékeim az 1848/49-iki magyar szabadságharczból című visszaemlékezése képezte. Ez utóbbi hozzájárult az idén telepítésének 200. évfordulóját ünneplő Ürményháza történelmének megismeréséhez, mivel az emlékirat először került nyilvánosság elé.

A szokásokhoz híven a volt Torontál vármegye minden magyarlakta vidékéről érkeztek versenyzők, így a 11 háromtagú csapattal igen tömegesnek és „nemzetközinek” számít a vetélkedő. Eljöttek az újszegedi Tisza-parti Általános Iskola tanulói, akik 2012 óta rendszeresen részt vesznek a Torontálon. És itt voltak az Arad melletti kisiratosi tanulók is, akik már szintén néhány éve állandó vendégeink.

Megjelentek torontáltordai, magyarcsernyei és magyarittabéi versenyzők, fölkészítőjük mgr. Rontó Bozóki Judit volt. A torontálvásárhelyi fiúk (Vásárhelyi betyárok) és lányok (Debelyacsai leányok) fölkészítője Onyin Hartig Viktória, és a székelykeveiek is két csapattal érkeztek: a Keve király és a Felszegiek, fölkészítőjük Szatmári Mihály volt. A VMDK Szegedi Tagozata versenyzőit Balogh József készítette föl. És – természetesen – a helybeliek is részt vettek a megmérettetésen, az Ürményházi lányok.

Dulka Andor üdvözlő és bevezető szavai után Móricz Elvira vezetésével a vendégek rövid séta keretében megismerkedtek a helyi iskola és templom történetével, majd ismerkedési- és nyelvi játékokat játszottak. Utána következett az érdemi munka: a magyar nyelv térhódításáról, a szabadságharcról és a Forray-féle emlékiratból töltöttek ki feladatlapokat a történelem iránt érdeklődő gyerekek. Ezen kívül volt még egy rajzos feladat is, az előre megkapott anyagból, és helységismereti beszámoló a csapatok által kisorsolt torontáli helységekről.

A vetélkedő falujárással végződött, ahol különböző feladatokat oldottak meg a résztvevők.

A zsűri tagjai: Szatmári Mihály képzőművész, mgr. Rontó Bozóki Judit történelemtanár és dr. Zakar Péter történész, egyetemi tanár voltak.

Zakar Péter, a zsűri elnöke a feladatlapokat értékelve részleteiben rámutatott a térségben lejátszódó történelmi események sajátosságaira.

Az idei verseny eredményei a következők: 3. helyezettek az Ürményházi lányok (49 ponttal), fölkészítőjük Móric Erzsébet volt. 2. helyezést értek el az Iratosi betyárok, a Pater Godó Mihály Általános Iskolából (51 pont), fölkészítőjük Almási Gábor volt. 1. helyezést 52 ponttal a Tisza-parti Á. I. csapata ért el, a Tisza-parti lányok, fölkészítőjük Mikó Valér. Mint a pontszámokból is látszik, a verseny az élbolyban igen szoros volt.

A nagyobbrészt pályázati pénzből megvalósult vetélkedő támogatói voltak még a Magyar Kultúra Emlékívek Kiadó, a Lazi Kiadó, valamint a VMDK Szegedi Tagozata és Zakar Péter tanár úr is. Ők könyvekkel és emlékívekkel járultak hozzá a díjak gazdagításához. Ezen kívül a község, a helyi közösség és az ürményházi polgárok is hozzájárultak a vetélkedő sikeres lebonyolításához.

Minden résztvevő tanuló egységes ajándékcsomagot kapott, a verseny után pedig érdeklődésüktől függően válogathattak néhány szabadon elvihető könyvből és folyóiratból. A díjazottak pedig gazdag könyvajándékkal térhettek haza.

A vetélkedő kísérő rendezvénye egy ötletes fotókiállítás volt. A torontálvásárhelyi Csala Sándor, aki valamikor maga is versenyzője volt a Torontálnak, a népi építészet remekeit mutatta be néhány tucat fényképen; Sára Viktória pedig, aki, ahogy maga elmondta, „más szemmel látja a világot”, szintén szép számú érdekes fotóval volt jelen.

A sok éve megrendezett Mit tudsz Torontál vármegyéről? honismereti-történelmi vetélkedő a múltunk alaposabb megismerése mellett a jelenre és a jövőre is hat, mert ismeretségek és barátságok köttetnek, véleményeket cserélhetnek tanárok és tanulók egyaránt. Reméljük, jövőre is találkozunk!

A főszervezők Dulka Andor és Móricz Elvira voltak.

Viola Lujza

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Adakozók, mecénások Zentán - illusztráció
2017. DECEMBER 21.
[ 23:19 ]
Szavalóverseny Péterrévén - illusztráció
2017. NOVEMBER 7.
[ 17:45 ]
Szeptember elsején a Hunyadi János Általános Iskola újra megnyitotta színes kapuit tanulni vágyó diákjai előtt. A gyerekek kis csoportokban állva beszélgettek a nyaralásról, a táborokról, megannyi életre szóló élményről. Ezen a napon hivatalosan is véget ért a hosszú nyári szünidő, kezdetét vette egy új, másféle...
2017. SZEPTEMBER 2.
[ 7:12 ]
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében a hetedik Gion-tábort tartották az elmúlt hét folyamán az újvidéki Apáczai Fiúkollégiumban. A Gion Nándorról elnevezett egyhetes ingyenes táborba a tavalyi olvasási verseny döntőjében elért eredmények alapján juthattak be az általános iskolák tanulói. Az első...
2017. JÚLIUS 30.
[ 18:14 ]
15 éves kimaradás után az Erzsébet-táborok keretein belül újból Nagytábort szervezett a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség. 2017. július 4-13. között Nádaspatakon 250 táborozó ünnepelte meg a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség fennállásnak 25. évfordulóját.A tábor szelleme az „Újra jgyütt”...
2017. JÚLIUS 25.
[ 17:38 ]
Beolvasás folyamatban