Levelek a Rózsa utcából
Nagytakarítás

Való igaz, hogy időnként jó elvégezni a nagytakarítást a testünkben és a lelkünkben is. Betegség esetén feltétlenül, de egyébként is, hiszen ha figyelni tudunk magunkra, akkor figyelünk a körülöttünk levő emberekre és a világra is – ez pedig az egészséges élet előfeltétele. A lelki nagytakarításainkra különösen alkalmasak a rövid szabadságaink, nyári ellazulásaink, mert amit ilyen alkalmakkor könnyedén begyakorolunk, a későbbiekben könnyedén alkalmazhatjuk minden nap. A késztetés, hogy foglalkozzunk önmagunkkal, nem feltételezi eleve, hogy valami nyomja a lelkünket. Biztosan sok ember él velünk és körülöttünk, aki teljes bizonyossággal állíthatja, hogy vele és körülötte minden rendben van. Ilyenkor nem kell más, mint egy jó megerősítés, hogy valóban minden rendben van!

Amikor azonban valami nyugtalanít, jó szembe nézni vele, mint egy tükörrel. S tehetjük ezt épp egy tükör előtt, belenézve, önmagunknak megfogalmazva, hogy mi az, ami terhel például a múltból vagy a rendezetlen emberi viszonyaink okán.

A lelki bajok esetére önsegély-nyújtásra szakosodott pszichológiai szakirodalomban bőven találunk jó tanácsokat. Az Amerikában népszerűvé vált, s az egész világon elterjedt „help-könyvek” között sok használható van, ezek sorában mindenképpen Louise L. Hay művei azok, amelyeket mindenképpen érdemes kezünkbe venni. Azért emelem ki őt, mert életének alakulása folytán őt is emészthette lelkiismeretfurdalás, bűntudat, félelem, bizonytalanság, egyszóval mindaz, ami elvezet az önértékelési zavarokhoz. A mélyszegénységből felemelkedett, a gyermekkori bántalmazások közepette felnőtt pszichoterapeuta nem csak azért hiteles, mert a saját példái alapján bizonyítja, hogy a legnehebb helyzetekben is lehetőség van önmagunkból erőt meríteni, hanem azért, mert lépésről lépésre elvezet a gondolkodásmód megváltoztatásához, ami egy cseppet sem egyszerű, hiszen mi emberek gyakran visszaesünk félelmeink, hibás önértékeléseink, a külső hatásoktól való szorongásaink, a „megérdemelt” rossz sorsunkban vetett hitünk, a jogos bűnhődéseink világába.

Nézzük ennek a Louise asszonynak a példáját. Két éves sem volt, amikor szülei elváltak. Hogy meneküljön a szegénységtől, anyja férjhez ment egy, mint később kiderült, agresszív emberhez. Hogy a baj még nagyobb legyen, öt éves volt, amikor a szomszéd megerőszakolta. Az eset kiderült, a szomszédot 15 évi börtönbüntetésre ítélték, de a kislány évekig rettenetes félelemben élt, hogy az elítélt kiszabadul a börtönből és megöli őt, amivel a bírósági eljárás során meg is fenyegette. Közben más jellegű szexuális bántalmazás áldozata lett. 15 évesen elmenekült hazulról, s beállt pincérnőnek. Visszaemlékezései szerint a szeretetéhség vitte rá, hogy több férfival is viszonyt kezdjen. 16 évesen kislányt szült, akit örökbe adott. Több évi hányaveti élet után otthagyta Chicagót, New York-ba került, ahol modellkedéssel próbálkozott – sikeresen. Férjhez is ment, ahogy írja, egy angol úriemberhez és 14 évi gondtalan házasság következett, amely során legmagasabb körökben mozgott, egyszer még egy vacsorán is részt vett a Fehér Házban, de mindeközben sohasem érezte azt, hogy szép és értékes ember. Aztán, 14 év után a férje mást talált, s ő ismét összeomlott. A fordulatot az életében egy egyházi előadáson való részvétel hozta meg, ami után a negyven felé közeledvén a csoportban legidősebb egyetemistaként tanulni kezdett, s be is fejezte az egyetemet, ami feljogosította a lelki tanácsadásra, a terapeutaként folytatandó munkára, miközben egyetemeken tartott igen látogatott előadásokat. Egy nap női nemi szervet érintő rákot diagnosztizáltak nála, s ő elutasította a műtétet. Nagyon sok meditációval járó életmódváltással és akkupunktúrával próbálkozott, és sikerrel járt, kigyógyult. Életének erről az időszakáról azt emeli ki, hogy ekkor tanulta meg igazán szeretni önmagát, a testét és a lelkét. Sőt, életének ebben a szakaszában azzal is megpróbálkozott, hogy megértse, mi vitte rá azokat az embereket, akik őt kislányként verték és szexuálisan bántalmazták. Tanúsága szerint a rák legyőzésének része volt, hogy a felgyülemlett sok negatívumtól pszichoterapeuta segítségével sikerült megszabadulnia.

Louise L. Hay könyveket írt és terápiás módszereket dolgozott ki saját tapasztalataira alapozva, amelyek nagy visszhangra találtak. Könyveit a világ számos nyelvére lefordították, a szerb nyelvterületen a You Can Heal Your Life című könyvével vált ismert (Kako da izlečite svoj život) még 1994-ben, amelyben meggyőződéssel vezeti végig az olvasót egy-egy élethelyzeten és alkalmazható módszerek segítségével tanít az öngyógyításra, „életünk kigyógyítására”. Ezt a könyvét magyarra nem fordították le, viszont több más műve elérhető.

A nyári lelki nagytakarításhoz, illetőleg az elégedettséggel teli életérzésünk megerősítéséhez íme Louise asszonytól két önformáló mondat: „Készen állok arra, hogy megszabaduljak az engem fékező gondolkodási módtól”, illetve „Mindened megvan, ami kell, minden a legnagyobb rendben van”… Az egészet összefoglalva pedig azt mondanám (mint számos pszichoterápiás iskola is vallja ennek igazát): gondolkodásmódunk és gondolataink megváltoztatásával az egész világ megváltozik velünk és körülöttünk.

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kovidosan - illusztráció
2020. JÚLIUS 1.
[ 22:37 ]
Vállalás - illusztráció
2020. JÚNIUS 19.
[ 12:54 ]
Irreguláris - illusztráció
2020. JÚNIUS 11.
[ 16:44 ]
Újranyitás - illusztráció
2020. MÁJUS 29.
[ 15:19 ]
Vannak emberek – közöttük az újságírók és a döntéshozók tanácsadói -, akik ezekben a napokban a szokásosnál még éberebben figyelik a határhelyzetet, hiszen fontos következtetéseket lehet levonni abból, hogy egy-egy ország hogyan enyhít a koronavírus-járvány miatti intézkedésein. Mi, a magyar-szerb határ...
2020. MÁJUS 22.
[ 17:58 ]
Most, hogy Szerbia döntött és haza utazhatunk 72 óránál nem régebbi (nyálkahártyából vett) negatív PCR virusteszt birtokában, azt számolgatjuk kedves rokonommal, hogy mennyibe is kerül egy ilyen utazás itthonról, Magyarországról, haza Szerbiába, Vajdaságba (Délvidékre). Ő is, mint én is, „ittragadt” Budapesten a...
2020. MÁJUS 12.
[ 11:11 ]
Általában szeretünk olyan helyzetbe kerülni, amikor más szerepébe képzelve magunkat szemlélhetjük a világot, illetve eljátszadozhatunk a gondolattal, milyen lenne, ha mi lennénk ott, ahol éppen most másvalaki van. Járvány idején a falak közé kényszerülve sokunk napjait teszi tartalmassá ez a játék, hiszen bármennyire is...
2020. MÁJUS 2.
[ 11:33 ]
Beolvasás folyamatban