Szerbia
Vučić az európai integrációról és a migránsokról tárgyalt Szijjártó Péterrel
Betűméret:             

Aleksandar Vučić szerb elnök ma Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt Belgrádban, aki átadta neki Orbán Viktor miniszterelnök üdvözletét és üzenetét.

A két politikus megállapította, hogy a két ország kapcsolata a legmagasabb történelmi szinten van, elsősorban az Aleksandar Vučić és Orbán Viktor közötti kölcsönös megértésnek és bizalomnak, a kétoldalú együttműködés iránti elkötelezettségüknek, valamint az egész régió számára fontos kérdésekkel, mint amilyen a migrációs válsággal szembeni fellépés, kapcsolatos együttműködés nyíltságának köszönhetően.

A régióbeli helyzettel kapcsolatban Vučić elnök ismertette Szijjártóval a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd jelenlegi állását, hangsúlyozva, hogy valódi kompromisszum elérésére van szükség, amely garantálná a tartós stabilitást és a gazdasági fellendülést.

Aleksandar Vučić és Szijjártó Péter a Szerbiában tervezett további magyar beruházásokat is megvitatták, valamint a közös infrastrukturális és egyéb projektek megvalósítására irányuló konkrét intézkedéseket is, amelyek hozzájárulnának az emberek közötti jobb összeköttetéshez, az áruforgalomhoz és a minőségesebb gazdasági együttműködéshez.

Vučić megköszönte Magyarországnak a Szerbia európai integrációs folyamatában nyújtott nyílt és erőteljes támogatását.

Szijjártó: Magyarország továbbra is támogatja Szerbia EU-integrációját

Magyarország továbbra is kiemelt külpolitikai céljának tekinti Szerbia EU-integrációs törekvéseinek támogatását - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon az MTI-nek.

A tárcavezető közölte: hivatalos belgrádi látogatása során fogadta Aleksandar Vučić államfő, tárgyalt Aleksandar Antić energetikai és Jadranka Joksimović EU-integrációt felügyelő miniszterrel.

Hangsúlyozta: Magyarország továbbra is kiemelt külpolitikai céljának tekinti Szerbia EU-integrációs törekvéseinek támogatását, hiszen Magyarországnak az a politikai és gazdasági érdeke, hogy Szerbia mielőbb tagja legyen az Európai Uniónak.

Úgy vélte, az Európai Bizottság által előirányzott 2025-ös céldátum nagyon távoli, Szerbiának ennél korábban kellene csatlakoznia az EU-hoz. Ezért Magyarország azt javasolja az EU soros elnökségét betöltő Ausztriának, hogy decemberben, amikor ez a kérdés napirendre kerül, az a döntés szülessen, hogy Szerbiával mind a 21, eddig meg nem nyitott tárgyalási fejezetet nyissák meg, így felgyorsítva a csatlakozási folyamatot - magyarázta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy mind Magyarország, mind pedig Szerbia erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire. "Szerbia kisebbségi politikája példaként szolgálhatna más, az Európai Unióba igyekvő szomszédos ország számára is" - fogalmazott.

Mint mondta, Magyarország folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programot. Eddig 6488 vajdasági magyar kisvállalkozó pályázatát, valamint 23 nagyberuházást támogattak, ezekre összesen 22 milliárd forintot fordított a magyar költségvetés - közölte.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a tárgyalásokon áttekintették a magyar-szerb határon többször kialakult hosszú várakozási idők kérdését. A két belügyminiszter intézkedésének köszönhetően elmondható, hogy a legforgalmasabb magyar-szerb határátkelőhelyeken is jelentősen csökkent a várakozási idő, és nyilván még tovább fog csökkenni, ha újabb átkelőhelyeket nyitnak meg - mutatott rá. Hozzátette: ezek közül a következő a Kübekháza és Rábé közötti határátkelő, az ehhez szükséges beruházásokat a jövő év végéig elvégzik. (RTV/MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban