Szerbia
Várhelyi: Bármit is tesz Szerbia, nem kerülhet közelebb az EU-hoz anélkül, hogy megállapodna Pristinával
Betűméret:             

Várhelyi Olivér, uniós bővítési biztos ma Belgrádban megerősítette, hogy Szerbia bármit is tesz az európai integráció során, nem tud előre haladni az EU felé anélkül, hogy megállapodást kötne Pristinával.

„Úgy gondolom, hogy saját maguk válaszoltak a feltett kérdésre. Szerbia és Koszovó kapcsolata az egész régió számára kulcsfontosságú kérdés. Mindannyian figyeljük a két államot, hogy hosszú távú, békés megállapodást kössenek, de ez nem fog magától megtörténni”, mondta Várhelyi egy újságírói kérdésre és hozzátette: ehhez megállapodásra van szükség.

A bővítési biztos elmondta, hogy Pristinának meg kell szüntetnie a pótvámokat, amely az első lépés a párbeszéd felújítása felé.

Kiemelte, hogy készen áll segíteni, de tudatában van annak, hogy ez egy nagyon kényes kérdés, ezért küröltekintően kell hozzáállni.

„A két államnak le kell ülnie és az első lépés, amit Koszovónak meg kell tennie, hogy megszünteti a pótvámokat”, közölte Várhelyi, szerinte ugyanis enélkül nem lehet, sőt lehetetlen a párbeszéd megújítása.

Vučić: Személyesen szimpatikusnak tartom az új metodológiát

Aleksandar Vučić szerb államfő ma kijelentette, hogy Szerbia, Montenegró mellett a legtöbbet érte el az EU csatlakozási tárgyalásaiban, maga dönthet arról, hogy továbbra is folytatja a már megkezdett csatlakozást vagy elfogadja az új metodológiát, ő pedig személy szerint szimpatikusnak tartja az új módszert.

Vučić elmondta, hogy Várhelyi bemutatta neki az új metodológia első részét, amelyről az utóbbi időben sok szó esett már Szerbiában, de Brüsszelben is.

A szerb államfő hozzátette, hogy jelen pillanatban nincs meg az összes részlet, de továbbra is odafigyelnek majd az új módszerre, a végső döntést pedig az elkövetkező időszakban fogják meghozni.

Várhelyi elhozta Szerbiába az EU vissza nem térítendő eszközeinek új csomagját is

A szerb kormány és az Európai Unió ma 138,55 millió euró értékű egyezséget kötött. A vissza nem térítendő támogatások új csomagját a gazdaság, a tudomány, a jogállamiság és a közigazgatás területén lévő projektekre fordítják majd. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
istván
2020. FEBRUÁR 8. [ 12:36 ]

Óbecsei, ... engem érdekel mit mondott Vučić, kérdőjellel tettem fel kérdést, tehát nem mondtam, nem állítottam semmit, csak kérdeztem. A kiszivárogtatott információknak is van hírértéke, amennyiben igazak. Erről mit tudsz mondani? Mindig elcsúszol valamin, ... Ha csúszós, sikamlós a terep, legyél óvatosabb, kevesebbszer esel pofára ...


Óbecsei
2020. FEBRUÁR 8. [ 8:14 ]

Az már engem nem is érdekel, hogy mit mondott Vučić, a lényeg az mit mondott "istván". Aki meg belefosott mindenbe .


istván
2020. FEBRUÁR 7. [ 17:49 ]

... így történhetett, ...? "- Ja sam jedini evropski komesar koji je reagovao na takse, osudio sam ono što se događa u Crnoj Gori, Srbija je prva zemlja u koju sam došao nakon uvođenja nove metodologije i konačno, došao sam ovde da vam pomognem – rekao je Varhelji. Nakon toga, on je isključio mikrofon, prišao Ani Brnabić, rukovao se i napustio prostoriju." https://www.blic.rs/vesti/politika/skandal-na-sastanku-evropskog-komesara-sa-anom-brnabic-i-srpskim-ministrima-dacic-bio/wfrl3e1


Vasárnap Belgrádban érkezett Giorgia Meloni olasz kormányfő, akinek megválasztása óta ez az első szerbiai látogatása. A belgrádi Nikola Tesla repülőtéren Aleksandar Vučić szerb elnök fogadta. Ezt követően a felek tárgyalása során szó esett a két ország közötti együttműködés javításáról, valamint Szerbia európai...
2023. DECEMBER 3.
[ 16:30 ]
A vagyon-visszaszármaztatásról szóló törvény meghozatala óta eddig összesen 7846, korábban államosított épület került vissza egykori tulajdonosaihoz vagy azok örököseikhez, tájékoztatott a Vagyon-visszaszármaztatási Ügynökség a FoNet híre szerint. A részletes adatok szerint a restitúció 5242 üzlethelyiséget,...
2023. DECEMBER 3.
[ 8:45 ]
Ma Belgrádban tartotta választási nagygyűlését az Aleksandar Vučić – Szerbia nem állhat meg lista. Miloš Vučević listavezető, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke elmondta, ez a lista Szerbia haladásának legerősebb motorja, Szerbia hanyatlásának legerősebb gátja, hogy az ország ne térjen vissza a 2012 előtti időszakba,...
2023. DECEMBER 2.
[ 22:27 ]
Beolvasás folyamatban