Izbor iz sadržaja na srpskom
Foro: "Da se glavna ulica u Martonošu više ne zove po Titu"
Komemoracije u Adorjanu, Horgošu, Martonošu i Kanjiži
Betűméret:             

U Adorjanu je komemoracija streljanim nedužnim građanima održana u petak (31.10), u Horgošu i Martonošu u nedelju (1.11), a u Kanjiži u ponedeljak (2.11).

U Adorjanu su 31.10.1944. streljali 51 Mađara na kraju Ribarske ulice. Njihova imena su navedena na spomen tabli – stoji u izveštaju dopsinika „Vajdašag ma”.

Istoričar Lajoš Foro (Forró Lajos), potpredsednik Centra za istraživanje Južnih krajeva (Délvidék Kutató Központ) je istakao da je osim pomenutih 51 žrtava bilo i još sedam, koji nisu pobijeni na streljanju, već u narednim danima, pojedinačno.

U Horgošu je govorio istoričar Zoltan Vaš (Vass Zoltán): „Streljački vod u Horgoš stiže u novembru (1944) da bi izvršio osvetu i uterao strah u kosti. Bilo je skoro 80 žrtava, njih su oterali na Subotički put i sve ih streljali. Među njima je bio i župnik Ištvan Virag (Virág István). Suđenja nije bilo, samo izvršenja, osvete i uterivanja straha” – rekao je Vaš.

U Martonošu na spomeniku stoje imena 24 nedužne mađarske žrtve, među njima je i deda istoričara Lajoša Foroa. On je rekao da je krajne vreme da se glavna ulica u selu više ne zove Ulica Maršala Tita, već da dobije ime po pogubljenim nevinim žrtvama iz 1944. Foro je i član srpsko-mađarske akademske komisije.

On je govorio i na komemoraciji u Kanjiži i rekao da pomirenja može biti ako se priča o jadu drugih, ako se prihvati istorija onih drugih i ako naučimo da poštujemo žrtve onih drugih. „Treba da naučimo da je neprijatelj neprijatelj samo dok ima oružje u ruci, a kad padne u zarobljeništvo , onda je čovek, a kad umre, onda je žrtva” – dodao je Foro (na slici).

On je podsetio na spomenik u Čurugu koji proklamuje da nema razlike između žrtve i žrtve i naglasio da više ne govorimo o srpskim ili mađarskim žrtvama, već o žrtvama. „rehabilitovan je deo naših žrtava, negde su već počeli i da plaćaju obeštećenja” – rekao je Foro.

U Kanjiži je održana i komemoracija žrtvama iz 1. svetskog rata.

Umesto istorijskog neprijateljstva, sada između Mađarske i Srbije vlada istorijsko prijateljstvo – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak, na najvećem ikada mitingu u Beogradu. Prema saopštenju ministarstva, Sijarto je na manifestaciji vladajuće Srpske napredne stranke govorio na srpskom...
27.05.2023
[ 7:03 ]
Mađarska je posvećena evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, sporost procesa proširenja može dovesti do nestabilnosti regiona, zato treba ubrzati proceduru – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u petak u Budimpešti. Ministar je na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom spoljne trgovine...
26.05.2023
[ 12:35 ]
Većina žrtava su Nemice, a polovina počinilaca nisu nemački državljani. Šokantno: 2022. godine je u Nemačkoj zabeležen rekordan broj grupnih seksualnih zločina. Žrtve su uglavnom bile Nemice. Prepuštene jednoj bezobzirnoj politici koja lokalno stanovništvo stavlja na poslednje mesto na listi prioriteta – piše u redakcijskom...
24.05.2023
[ 19:19 ]
Beolvasás folyamatban