Izbor iz sardžaja na srpskom
Novinarski protest u Subotici

U Subotici je ispred Mađarske kuće (gde se nalaze i sedišta Saveza vojvođanskih Mađara i Mađarskog nacionalnog saveta) održan protestni skup zbog najavljene promene osnivačkih akata dnevnog lista "Mađar So" i nedeljnika "Het nap", kojima bi se redakcijama oduzelo pravo izjašnjavanja pri izboru glavnih urednika.

Kako javlja dopisnica "Vajdašag ma", oko 150 demonstranata je nosilo transparente s natpisima "Nismo ovce, ne treba nam Pastor (čoban - prim.prev.)", "Beži, ptico!", "Dalje ruke od Het napa", a od revolucionarnih zahteva iz 1848. godine istaknut je onaj koji se odnosi na slobodu štampe. Više okupljenih je nosilo majice s natpisom "Je suis Kókai" (I ja sam Kokai), podsećajući na to da je Peter Kokai, nekadašnji glavni urednik pre nekoliko dana dobio otkaz u Mađar Sou.

Moderator demonstracija je bila glumica Natalia Vicei, koja je između ostalog rekla da je ovo protest zbog gaženja i poslednjih mrvica slobode štampe. "Tu smo da bi i mi i generacije koje dolaze čitale Mađar So i Het Nap iz kojih nećemo saznavati samo jednu istinu pravog i jedinog vođe jedne partije. Tu smo da protestvujemo i kažemo ne!" - rekla je Vicei.

Zajedničko pismo novinara oba lista je pročitao Zoltan Vigi, urednik Mađar Soa. On je naglasio da je Odbor za informisanje MNS-a cinično zloupotrebio to što je novim medijskim zakonom, koji je kao cilj deklarisao smanjenje političkih uticaja na medije, nastala potreba za izmenom osnivačkih dokumenata obe medijske kuće. Vigi je rekao da se SVM meša u uređivačku politiku javnih medija i da se novinari zastrašuju.

Viktor Tomek, glavni urednik Het napa je podsetio na to da je na sednici Odbora za informisanje MNS jedan od članova MNS rekao da više nema samoupravljanja i da oni kojima se ne sviđa mogu da odu. Tomek je rekao da su mnogi otišli i da se još više njih sprema na odlazak zbog partijskih činovnika kao što je on, "ali mi nećemo otići, borićemo se svim zakonitim sredstvima za svoja prava i nećemo dozvoliti da oni sruše ono što su drugi izgradili".

Govorio je i Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i optužio SNS i SVM da ukidaju i ono malo slobode medija koja je do sada postojala.

Natalija Jakovljević sa portala Magločistač je rekla da SVM preko MNS-a vrši čistke, cenzuriše i otpušta novinare koji mu se ne sviđaju.

Protest su podržali i Udruženje mađarskih novinara u Vojvodini, Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Vojvodine.

Kokai se zahvalio svima koji su ga podržali nakon otkaza i rekao da ovo nije kraj, već početak nečega.

U opštini Kanjiža nastavlja se rekonstrukcija domova zdravlja u naseljenim mestima, i nakon adaptacije ordinacija u Oromu i Martonošu, ovih dana će biti završena celokupna rekonstrukcija objekta u Malim Pijacama, a radovi će biti započeti u Horgošu.Zbog radova u lokalnom domu zdravlja, meštani Horgoša od danas mogu da posete svoje lekare...
24.04.2018
[ 19:51 ]
Uz prigodnu svečanost danas posle podne u Gradskom muzeju u Senti otvorena je putujuća izložba Doma Mađara iz Budimpešte pod naslovom "Kralj Matija dobrotvor i vojnik”, koju su znak Spomen godine Kralja Matije Korvina pripremili Zoltan Merenji i Andraš Šomodi.Okupljeni na otvaranju izložbe zajedno sa senćanskim Gradskim...
23.04.2018
[ 21:02 ]
Na 32. redovnoj sednici Nacionalnog saveta Mađara, koja je održana u ponedeljak u Subotici, vođena je široka rasprava povodom dve inicijative opozicije, međutim zvaničan stav nije zauzet povodom tih predloga. Niko od prisutnih se nije složio sa predlogom pokrajinskih organa da 25. novembar bude zvaničan praznik Vojvodine, dok se svako...
23.04.2018
[ 20:09 ]
Beolvasás folyamatban