GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaia


Internet ©tamparija reklám


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. szeptember 14. [11:15]

Kellenek-e Szerbiában nemzetek közötti viszonyügyi tanácsok?

A vegyes nemzeti összetételű önkormányzatok többségében csak papíron léteznek, munkájuk szinte senkit sem érdekel

Kellenek-e Szerbiában nemzetek közötti viszonyügyi tanácsok?
Fotó: EBESZ
Zoran Paąalić polgári jogvédő nyilatkozik az újságíróknak a konferencia szünetében

(Belgrádi tudósítónktól)

A nemzetek közötti viszonyügyi tanácsok sok vegyes nemzeti összetételű helyi önkormányzatban csak papíron léteznek, több nemzetiségileg vegyes összetételű közösségben pedig meg sem alakultak annak ellenére, hogy létrehozásukat az idevágó, már tíz éve hatályos törvényrendelet előirányozza. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy a törvényrendelet nem fogalmazza meg egyértelműen, a tanácsok mely kérdéseket hivatottak megvitatni, a másik pedig a tanácsok passzivitása, derül ki a köztársasági ombudsman nemzetek közötti viszonyügyi tanácsokról szóló külön jelentéséből.

Zoran Paąalić polgári jogvédő a minap Belgrádban ismertette a szakközvélemény képviselőivel és az újságírókkal az idén júliusban napvilágot látott jelentést. A Szerbia Palotában rendezett konferencián az ombudsman elmondta, hogy az intézmény az EBESZ belgrádi missziójának támogatásával kérdőíves kutatást végzett azon 72 vegyes nemzeti összetételű helyi önkormányzatban, amelyek kötelesek létrehozni az említett tanácsokat. Közülük 61 önkormányzat töltötte ki a kérdőívet, tehát a begyűjtött adatok ezekre a helységekre vonatkoznak.

A polgári jogvédő már 2010-ben foglalkozott a szóban forgó törvény gyakorlati alkalmazásával, s akkor megállapította, hogy az arra köteles helyi önkormányzatok nem mindegyike alapította meg a nemzetek közötti viszonyügyi tanácsot, vagy ahol a tanácsok létrejöttek, nem kapták véleményezésre azokat az önkormányzati döntéseket, amelyek a nemzeti egyenjogúság védelmére és előmozdítására vonatkoznak. Több esetben az önkormányzat nem teremtett megfelelő munkafeltételeket a tanács számára. A felmerült problémák megoldása céljából az ombudsman több ajánlást tett a helyi önkormányzatoknak, ám a helyzet, mint kiderült, semmit sem változott.

Nos, a polgári jogvédő legújabb külön jelentésében arról számol be, hogy mindössze 53 önkormányzat alakította meg a szóban forgó tanácsot. Ám az 53-ból 15 közösségben még mindig nem választották meg a tanácstagokat, továbbá egyes önkormányzatokban a tanácstagok mandátumának lejárta után nem választották meg az új tagokat, néhol ehhez teljes három év kellett.

A kérdőívben szerepelt az a kérdés is, hogy ki javasolja a tanácstagokat. 45 önkormányzatban a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai javasolták a valamely kisebbséghez tartozó tanácstagokat, ami a törvény rendeletével összhangban van. Ugyanakkor a többségi nemzetet képviselő tanácstagokat 30 közösségben a képviselő-testület tagjai, civil szervezetek, polgári egyesületek javasolták, sőt volt példa arra is, hogy az ortodox egyház is a javaslattevők sorába állt. Ilyen esetekben kell külön gondot viselni a tanácsok függetlenségének megőrzésére, hiszen azok önálló munkatestületek az önkormányzatban, mutat rá a polgári jogvédő a jelentésében.

A nemzetek közötti viszonyügyi tanácsot nem alakította meg Babuąnica, Óbecse, Karlóca, Meroąina, Negotin, Poľarevac, Prijepolje és Ürög, míg a kérdőívre nem válaszolt Alibunár, Golubac, Lebane, Leskovac, Majdanpek, Nagybecskerek, Preąevo, Surdulica, Titel, Törökkanizsa, Verbász és ®agubica helyi önkormányzat.

A begyűjtött adatok alapján azt a következtetést vonhatjuk le, mutat rá az ombudsman a jelentésben, hogy a törvényhozónak pontosabban meg kell határoznia a tanácsok feladatkörét, illetve azt, hogy mely önkormányzati döntéseket kell véleményezniük, ugyanis a törvényrendeletben használt „nemzeti egyenjogúság” fogalma nem teljesen világos. Ez a homályos megfogalmazás teszi lehetővé a helyi önkormányzatok számára az önkényes értelmezést.

A megállapított problémák megoldására a polgári jogvédő többek között azt ajánlotta az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumnak, hogy a törvényrendeletben pontosabban fogalmazza meg a nemzeti egyenjogúság fogalmát, részletesen sorolja fel azokat a határozatokat, amelyeket a viszonyügyi tanácsnak véleményeznie kell, valamint azt is javasolta, hogy a helyi önkormányzat képviselői, funkcionáriusai és foglalkoztatottjai ne lehessenek tanácstagok.

Tóth Elvira


2017. november 21. [18:14]

Németország mindig viszonyítási pont volt Európa közepén. Sokak számára megbízható partner, egyesek számára kellemetlen dirigens, ám legalább mindig kiszámítható. S most... >>

2017. november 20. [11:18]

Miután a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) kivonult a tárgyalásokról, kudarcba fulladtak hétfőre virradóra Berlinben az egyeztetések a pártok színei alapján... >>

2017. november 19. [15:52]

A tavalyi év során közlekedési szerencsétlenségben 607 személy vesztette életét a szerbiai közutakon, a sebesültek száma pedig meghaladja a 20.400-at.Az ENSZ 2005-ben... >>

2017. november 17. [22:25]
A nagy metamorfózis
2017. november 15. [15:54]
Mugabe útja a hatalomig és vissza
2017. november 15. [8:54]
A magyar szórvány napja
2017. november 14. [11:34]
A katalán válság közelebbről
2017. november 13. [5:54]
A magyar nyelv napja


Külhoni magyar állampolgárok választási regisztrációja gomb
Álláshirdetések gomb
1 euró 118.59 dinár
1 dollár 101.00 dinár
100 forint 37.91 dinár
100 dinár 263.73 forint
Heti kérdés
Helyesli-e a közös európai hadsereg létrehozására vonatkozó terveket?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka