Tükör
Válságban az EU-bővítési folyamat
A Nyugat-Balkán országaiban terem az olcsó munkaerő az EU számára

A sok jó szándék és jó kívánság ellenére az EU Nyugat-Balkánra vonatkozó bővítési folyamata válságban van, egyrészt azért, mert az Európai Unión belül belefáradtak a bővítésbe, a Brexitbe és a saját problémáikba, másrészt pedig azért, mert a régióban lassan haladnak a reformok végrehajtásával és túl széles körben terjedt el a korrupció, írja a német sajtó a lengyel Poznańban megtartott berlini folyamat csúcstalálkozóját értékelve.

Az egyik legismertebb német politikai lap, a Der Spiegel arra emlékeztet, hogy a berlini folyamatot öt évvel ezelőtt Németország kezdeményezte, és akkor vált jelentősebbé, amikor más EU-országok is csatlakoztak, mint amilyen Ausztria, Franciaország, Olaszország és Nagy-Britannia. A lap szerint a kezdeményezés fontos jelzés volt arról, hogy az EU fontosnak tartja a bővítést, ugyanakkor szerették volna elősegíteni a regionális politikai és gazdasági együttműködés fejlődését.

„Öt év elteltével az eredmények kiábrándítóak. Az elért eredmények kimerülnek a fiatalok összekovácsolásában és a mobiltelefonos roaming díjak megszüntetésében 2021-ig. A háborús bűnök ügyeinek megoldására tett kezdeményezés kudarcba fulladt, az infrastrukturális beruházási projektek pedig nem valósultak meg”, áll a cikkben.

A lap szerint egyedül Észak-Macedónia halad a nagyobb demokrácia és jogállamiság felé, míg a többi állam nagyon korrumpált. Szerbiában és Koszovóban is jelen vannak nem demokratikus folyamatok, a Belgrád és Pristina közötti kapcsolat pedig a legalacsonyabb szinten van az elmúlt egy évtizedben. Albánia és Bosznia-Hercegovina egyre nagyobb válságban van, Montenegróban pedig évek óta megingathatatlan az autokrácia.

„Gazdaságilag a régió valóban össze van kötve az EU-val, mégpedig nagyon egyszerűen. Az EU számára a régió az olcsó munkaerő bölcsője magas piaci deficittel és piaci árutöbblettel”, emelte ki a Spiegel.

A lap szerint meg kellene nyitni az európai strukturális alapokat a régió előtt és növelni kellene a támogatások arányát, hogy megakadályozzák a munkaerő elvándorlását.

„Ha cinikusak lennénk, elmondhatnánk, hogy ez a berlini folyamat egyetlen sikere, mégpedig Németország számára. A magasan szakképzett munkaerő ezrével hagyja el a Nyugat-Balkán régiót. A többségüket célzottan Németország fogadta be”, áll a cikkben.

Az ARD német közszolgálati rádió és televízió a csúcsatlálkozó után közölte, hogy Lengyelország támogatása és Angela Merkel német kancellár bátorító szavai ellenére egyértelmű, hogy hosszú lesz az EU-csaltakozás folyamata.

Az ARD tudósítója elmagyarázta: Lengyelország érdekelt a bővítési folyamatban, hogy megszüntesse Oroszország és más országok befolyását, de a kulturális és civilizációs kapcsolatok közelsége miatt is. A ZDF német köztévé tudósítója szerint a berlini folyamat egyik célja, hogy elkülönítse a régiót Oroszországtól, Törökországtól és Kínától. Az EU milliárdokat fektetett be a régióban, de mindezeket a törekvéseket ellehetetleníti az európai pénzekkel történő visszaélés.

A folyamat számára kihívást jelent, hogy az országok nem homogének és eltávolodtak egymástól a 90-es évek háborús összetűzései és az etnikai különbségek miatt.

„Arról van szó, hogy a régió országai azért tartanak össze, hogy ne kelljen más partnert keresniük. Az országoknak felkínálták az európai perspektívát, noha ez a folyamat nagyon hosszadalmas lesz”, közölte a német média. (Nezavisne novine)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Az Odessza megyében élő bolgár kisebbség jogait sértő tervezett intézkedések miatt a bolgár parlament az ukrán atlanti integráció támogatásának megvonásával fenyegette meg Kijevet. Ukrajna megsérti a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit, a területi, közigazgatási reform súlyosan sérti a kisebbségek...
2020. MÁJUS 25.
[ 14:22 ]
Beolvasás folyamatban