Tükör
Pofon az óvónéninek

Súlyos incidens történt nemrégiben a rakovicai (Belgrád) Szerecsendió (Oraščić) óvodában, amikor az egyik kisgyermek édesapja pofon vágta az óvónénit, amiért később a rendőrség elő is állította a garázda férfit

„Bántalmazott a munkahelyemen az egyik szülő, mert gyermekét nem fogadták el egész napra, csupán hat órára az óvodába. Óvónő vagyok 37 éves munkatapasztalattal. Kérem, segítsenek”, írta a megtámadott óvónő az egyik közösségi hálón.

Azt, hogy az incidens megtörtént, az oktatási és gyermekvédelmi titkárság is megerősítette.

„Tájékoztattak bennünket a rakovicai óvodában történt incidensről még aznap, amikor az megtörtént. Belgrádban az óvónők az egyik legfelelősségteljesebb munkát végzik a városban, és semmilyen körülmény sem indokolja az ilyen, vagy ehhez hasonló erőszakos cselekedetet velük szemben. A belgrádi óvodákban a gyermekek biztonsága prioritást élvez, de azoknak a biztonsága is, akik rájuk vigyáznak, és elfogadhatatlan, hogy bárki is így viselkedjen az óvónőkkel. Az esetet jelentettük a rendőrségnek és hisszük, hogy az illetékes szervek elvégzik a munkájukat, az erőszaktevőt pedig a legsúlyosabban megbüntetik”, jelentette ki Slavko Gak, az oktatással és gyermekvédelemmel megbízott városi titkár.

A Blic értesülése szerint a megtámadt óvónő az eset óta betegszabadságon van.

„Mi, mint intézmény, megtettünk mindent, amit tudtunk. Kiálltunk a kolléganőnk mellett. Rögtön ellátogattam az óvodába az eset után. Ott voltak a pszichológusok és az óvoda helyi vezetői is. Mindent megtettünk, ami abban a pillanatban szükséges volt, úgy emberi, mint jogi szempontból. Az óvónő azóta betegszabadságon van”, nyilatkozta a direktno.rs hírportálnak Radmila Aranđelović, a Rakovica Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója.

Az incidens után a rendőrök elmentek az óvodába és beszélgettek az ott dolgozókkal.

Az esettel kapcsolatban a szakszervezetek képviselői is megszólaltak.

„Sajnos nem ritka eset, hogy az iskoláskor előtti intézményben dolgozók támadásoknak vannak kitéve, és úgy véljük, hogy az egész társadalomnak hozzá kell járulnia ahhoz, hogy magasabbra kell emelni a nevelési és oktatási intézményekben dolgozók biztonsági szintjét, főleg azért, mert a gyerekek a szemtanúk. Miután tudomásunkra jutott az incidens, a szakszervezet kapcsolatba lépett a kolléganővel és jogi-pszichológiai segítséget ajánlott fel neki, de felkerestük az igazgatót is, akitől megtudtuk, hogy minden, a törvény által előírt eljárást lefolytattak”, közölte a szerbiai iskoláskor előtti intézmények önálló szakszervezete.

Tanárok és orvosok a célpontok

Az előző években kisebb-nagyobb incidensek történtek a belgrádi iskoláskor előtti intézményekben, de ilyen még nem fordult elő. Másrészről viszont több támadás érte az iskolákban dolgozó tanárokat, illetve az egészségházakban és kórházakban dolgozó orvosokat, írj a Blic belgrádi napilap.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2019. NOVEMBER 27. [ 23:35 ]

A gyermekek emberi jogainak túlzásba vitt kiszélesítésével a pedagógusok váltak jogrendszerünk legkiszolgáltatottabb páriáivá.


Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
A határról irány a covid-kórház - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 16.
[ 9:11 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
A mai kor legfurcsább politikai formátuma a Momentum, amelynek politikai credója jószerivel azt tartalmazza, hogy nem szabad semmit megreformálni, s az egyszerű ember legzsigeribb érzelmeire hatva igyekszik népszerűséget szerezni. Ennek tipikus példája volt az olimpiai pályázat megtorpedózása, azzal a felütéssel, hogy ne...
2020. SZEPTEMBER 8.
[ 16:41 ]
Beolvasás folyamatban