Tükör
Alacsonyabb parlamenti küszöb: Pró és kontra

A parlamenti küszöb öt százalékról három százalékra való csökkentésével a hatalmi párt veszít, de a bojkott bejelentése miatt valahol nyer is, mert mégiscsak több párt fog bejutni a parlamentbe, véli Srđan Bogosavljević, az Ipsos Strategic ügynökség igazgatója.

Pozitív, de negatív következményei is lehetnek annak, hogy a pártoknak nagyobb esélyük van bejutni a parlamentbe, mivel a küszöb nem változott a koalíciók esetében, jegyzi meg.

„Ez lehet jó, mert a szavazatok három százaléka elég, hogy valaki 90 ezer vagy valamennyi polgár képviselője legyen. Azonban, rossz, hogy a parlamenti küszöb nem változott a koalíciók esetében, rendszerünk betegsége egyébként az, hogy egy csomó párt van a parlamentben és a kormányban. Nincs teljes felelősségvállalás a választópolgárok felé, mert ezeknek a pártoknak a fele soha nem vett részt választásokon” – magyarázza Bogosavljević az RTS-nek.

Hozzáteszi, az alacsonyabb parlamenti küszöb azoknak a kisebb pártoknak kedvez, amelyek részt kívánnak venni a választásokon.

„Számbelileg a legerősebb párt az, amelyik elveszít valamit, de a bojkott miatt valamilyen módon nyer is, mert több párt fogja átlépni a parlamenti küszöböt, így a parlament sokszínűbb lesz, több különféle hang nyilvánul meg, s lehetősége lesz demokratikusabbnak tűnni” – jegyzi meg Bogosavljević.

Úgy véli, hogy a választási szabályok megváltoztatása a választási évben egyfajta illetlenség.

„Másfelől, nagy késéssel szervezték meg a hatalom és az ellenzék párbeszédét a választási feltételekről, az európai parlamenti képviselők is bekapcsolódtak, a választási feltételek változtatásainak egy része már meg volt beszélve, így ezt is lehet ebben az értelemben kezelni” – hangsúlyozza Bogosavljević.

Véleménye szerint az alacsonyabb parlamenti küszöb semmiképpen sem megszorító a választásokon részt vevő pártok számára.

„A bojkott a harc legitim módja, amikor az ember valamivel nem ért egyet. Nagyon kevés a sikeres bojkott, de előfordul. Becslés kérdése. Amikor mérlegelni kell, nem könnyű” – mondja.

Hozzáteszi, Szerbiában a választópolgárok hatvan százaléka tudja, kire fog szavazni, a többiek pedig az utolsó pillanatban döntenek.

„A felmérések szerint a választópolgárokat legjobban a gazdaság érdekli. Ám nagy nehézséget jelent számukra felismerni, hogy ki nyújt valóban gazdaságot, mert minden párt azt mondja, van terve a helyzet javítására” – mondja Bogosavljević.

Elmondása szerint a miloševići SPS óta először van olyan párt, amelyről azt mondhatjuk, hogy egyedül van hatalmon, mert a parlamenti képviselők ötven százaléka az övé, így mindenért, amit csinál, vagy bűnös, vagy dicséretre méltó.

„Előtte ilyen-olyan koalíciók voltak, ahol senkit nem lehetett hibáztatni vagy dicsérni, így nincs is tapasztalatunk arról, ki mire képes. Akkor azt nézzük, hiszünk-e annak az embernek, vagy sem, ez pedig már pszichológia kérdése” – magyarázza Srđan Bogosavljević.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Június 4. - illusztráció
2020. JÚNIUS 4.
[ 0:03 ]
Pünkösd ünnepe - illusztráció
2020. MÁJUS 31.
[ 9:07 ]
Ma van éppen tíz esztendeje, hogy az újonnan alakult magyar Országgyűlés 2010. május 26-án elsöprő többséggel, 98%-os támogatással elfogadta az állampolgársági törvény módosítását, ami lehetővé tette a külhoni magyarság számára, hogy közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé váljon. Ez volt az a történelmi...
2020. MÁJUS 26.
[ 13:50 ]
Másfél évvel az előző után, a szerbiai nyugdíjasoknak ismét köszönőlevelet hoz a posta Aleksandar Vučićtól, amely levelet a Szerb Haladó Párt elnökeként írt alá és a levél a Szerb Haladó Párt borítékjában érkezik. Az adatvédelmi biztos irodája az Insdajder megkeresésére reagálva közölte, az esetről...
2020. MÁJUS 26.
[ 11:27 ]
Június negyedikén, Trianon 100. évfordulóján az összes szomszéd államban egyszerűen csütörtök lesz, harmadika és ötödike között. Romániában ugyan idéntől már ünnepelnek az emberek, de az ottani ünnep még provokációnak is rossz, annyira semmi háttere nincs a románság körében a trianoni szerződés-aláírásnak....
2020. MÁJUS 25.
[ 18:38 ]
Beolvasás folyamatban