Tükör
Egyre több diplomás hagyja el Szerbiát

Az elmúlt évben 40 872 szerb állampolgár kapott első tartózkodási engedélyt az Európai Unióban. A kivándorlók között egyre több a felsőfokú végzettséggel rendelkező személy.

Továbbra is Németország a legkedveltebb kivándorlási cél, ezt bizonyítja a 15 385 kiadott tartózkodási engedély. Ezt követi Horvátország (7360), Ausztria (3276), Szlovénia (2497) és Szlovákia (2300), derül ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) adataiból, amelyeket a Politika napilap közölt.

Ezek a számok nem tartalmazzák azokat a feketén dolgozó személyeket, akik három hónapig az EU valamelyik országában tartózkodnak és dolgoznak, majd visszatérnek Szerbiába, hogy ne lépjék túl a turistavízum időtartamát, majd ismét az EU-ba mennek dolgozni.

Az a tény, hogy csak tavaly több mint 40 ezren hagyták el Szerbiát, megerősíti az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) előrejelzését, miszerint Szerbia a világ azon tíz országának egyike, ahol a népesség csökkenése a leggyorsabb ütemben halad.

Bár pontos adatok nincsenek, a becslések szerint az előző évtizedben mintegy 300 ezren vándoroltak ki Szerbiából, többnyire 40 év alattiak, és mintegy 150 ezren jöttek az országba, főként idősebb emberek, akik már nyugdíjba vonultak.

A falu-város reláción zajló belső vándorlások Szerbiában egész településeket ürítettek ki, a legnagyobb népességcsökkenést pedig a délkelet- és nyugat-szerbiai régióban regisztrálják – írja a Politika.

Az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) becslései arról tanúskodnak, hogy a tudományos, technológiai és innovációs szektorban dolgozó személyek kivándorlása mintegy kilencmilliárd dolláros veszteséget jelent Szerbiának.

Az elmúlt 20 évben az országban tudományos közleményeket publikáló kutatók kilenc százaléka elhagyta Szerbiát – mutattak rá a Harvard Egyetem és a washingtoni Brookings Institution kutatói.

Becsléseik szerint jelenleg mintegy 750 ezer szerb migráns él Szerbián kívül, és ebben a számban csak a Szerbiából kivándoroltak szerepelnek, azok a személyek nem, akik külföldön születtek, de szerbnek vallják magukat.

A legtöbb migráns Németországban és Ausztriában él és dolgozik, közel egyharmaduk pedig egyetemi végzettséggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy egy átlagos szerbiai emigráns magasabb végzettséggel rendelkezik, mint az átlagos szerbiai lakos.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2021. NOVEMBER 25. [ 10:11 ]

Engemet is hivtak Ausztriába Németországba Francia országba De nem mentem el A szüleim sirtak hogy ne hagyjam el öket ,én sem akartam elhagyni az ismerösöimet


GDP
2021. NOVEMBER 25. [ 9:32 ]

Egy X átlagos német munkadarabot 50€//h munkálnak meg. Ezt kiszervezik 39€/h-ért, (pl hozzánk). Az üzletkötő levonja a jutalékát, ezt a Balkánon 17.45-ért ajánlja. Az újgazda ebből levonja a dzsip, a „pevaljka” és a fejlesztéseket és megszervezi a termelést 9,95-ért. Ebbe benne kell hogy legyen az amortizáció, adó+járulékok(+Állam© még), költségek és bérek. Ja, meg a profit az előzőek valamelyik kárára (na melyik leghamarább?). De nézzük a másik oldalt. Egy fiatal kezdő mérnököt (nagy unszolásra=moja P_plata) fölvesznek nettó 450 €-ért. A gyerek mind komolyabb munkát(+többit is) megcsinálja, harmadik évben is ennyiért dolgozik. Majd kimegy északabbra, 2400 kezdőért (láttam). Ma GPPL programozó, négyszámjegyű fizetésért. Felesége horvát, gyerekei echte Deutsch. Akik változtathatnának, nekik így is jó (sőt, így a jó). Politikusok fényképezkednek. A közösség meg zsugorodik.


Pontosító
2021. NOVEMBER 24. [ 16:11 ]

Én tudom mit veszítünk mi is azokkal együtt, akik elmennek közülünk. Ám a megélhetés és a munkalehetőség nálunk igencsak korlátozott. Önálló vállalkozásról álmodni sem mernek. Ezért vesznek a fiataljaink vándorbotot a kezükbe. Fizet az osztrák (meg a német) még többet is, csak nem a külföldre szakadt "Vállalkozóknál" kell kopogtatni


Lazio
2021. NOVEMBER 24. [ 8:03 ]

Hát kiváncsi lennék arra az ausztriai cégre amely 3.000 euró nettó bért fizet egy cnc marósnak.


Garai László
2021. NOVEMBER 23. [ 19:42 ]

A pontosításból hiányzik a mérleg másik serpenyője: mit veszít a külföldön munkát vállaló, mik a hátrányai a nagyobb fizetésnek. Ha egyedül a nagyobb bevétel volna mérvadó, a munkavállalók össze-vissza futkosnának cégek, országok között, mindig éppen oda, ahol nagyobb a gázsi.


pontosító
2021. NOVEMBER 23. [ 13:26 ]

Egy frissen végzett szakember meg szeretne élni a tudásából. A képlet egyszerű ki fizet érte többet! Példa: egy frissen végzett CNC marós fizetése itt kb 500 Eu a túlórákat is beleszámítva. Ausztriában kb 2500 - 3000 Eu túlóra nélkül, míg Német oban ettől is több. Szabad a vállasztás, csak a diplomát kell megszerezni.


Charlie
2021. NOVEMBER 23. [ 6:19 ]

@Realiata Nem épp élhetetlen, de mindenki jobbra törekszik. És kell is törekedjen!


Realista
2021. NOVEMBER 22. [ 21:27 ]

Szerbia élhetetlen ország.


Oroszország Ukrajna elleni háborúja megerősítette az EU támogatottságát az Európai Parlament friss Eurobarométer felmérése szerint. Az uniós tagság helyeslése majdnem kétharmados az EU-ban, és az emberek 80 százaléka támogatja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Az arányok Magyarországon is hasonlók, még a...
2022. JÚNIUS 22.
[ 11:49 ]
Oroszország és Ukrajna részleges kiesése a gabonaexportból eleve súlyos problémákat okoz már most a világ élelmezésében. Európában viszont a klímaváltozás miatti erősebb hőhullámok csökkenthetik a terméshozamot. A Franciaországban és Spanyolországban a száraz tavaszt követően a kivételesen korai hőhullám tovább...
2022. JÚNIUS 21.
[ 10:31 ]
Apák napja alkalmából az apaságot, az apákat és a nagyapákat ünnepli a világ. Ezt a jeles napot, hazánkban június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 19 -én. Érdekesség, hogy az első apák napja 1910-ben is pontosan június 19-re esett. Kezdeményezője pedig a Crestonban született Sonora Smart Dodd volt, aki...
2022. JÚNIUS 19.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban