Tükör
Népszámlálás, házról házra
Betűméret:             

Szerbiában október 1-jén reggel 8 órakor kezdik meg a 2022-es népszámlálást. Azok a polgárok, akik nem válaszolnak az összeírók kérdéseire, vagy szándékosan pontatlan adatokat közölnek, 20.000 dinártól 50.000 dinárig terjedő pénzbüntetést kaphatnak.

A népszámlálást ezúttal is hagyományos módon, házról házra haladva végzik majd, újdonság viszont, hogy a kérdezőbiztosoknál ezúttal egy laptop is lesz, így az adatok elektronikusan azonnal rögzítésre kerülnek.

A lakosoknak egy kérdőív alapján kell válaszolniuk a feltett kérdésekre. A népszámlálásnál ezúttal kíváncsiak a kérdezett nemére, állampolgárságára, családi állapotára, gyermekei számára, gazdasági aktivitására, iskolai végzettségére, nemzeti hovatartozására, anyanyelvére és vallási hovatartozására, de arra is rákérdeznek, hogy van-e bármilyen fogyatékossága, amely nehezíti mindennapjait, és hogy hogyan utaznak a munkahelyre vagy az iskolába. Először kérdeznek férfiakat arról, hány gyermekük van (ezt a kérdést eddig csak nőknek tették fel), illetve a Szerbiából külföldre való költözés adata is rögzítésre kerül. Ebben az esetben az el- és visszaköltözés dátuma is fontos, ám ezúttal nemcsak a külföldre vándorlás kerül a statisztikai adatok közé, hanem a Szerbián belüli migráció is. Az összeírók arra is rákérdeznek, hogy mi volt a költözés fő oka.

A kérdezetteknek nem kötelező megadniuk a nemzeti és vallási hovatartozásukat. Ha erre a kérdésre nem adnak választ, nem érheti büntetés őket.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal közleménye szerint a népszámlálásról szóló adatlap kitöltése nagyjából fél órát vesz igénybe. A kérdésekre az adott háztartás minden tagja egyenként válaszol, amennyiben ez nem lehetséges, úgy az a személy nyilatkozik, aki a legtöbb adattal tud szolgálni. A 15 évnél fiatalabb gyermekek válaszait a szülő, a gyám vagy az eltartó személy adja meg.

Ha a népszámlálásban közreműködő kérdezőbiztos senkit sem talál otthon, egy későbbi időpontban újra próbálkozik. Ha ekkor sem jelentkezik senki, akkor írásban értesíti a háztartás lakóit a legközelebbi látogatásról, illetve arról, hogy a 0800 444 005-ös ingyenesen tárcsázható telefonszámon minden információt megkaphatnak.

A kérdezőbiztos igazolást visz arról, hogy valóban a népszámlálás miatt érkezett házhoz: ez az igazolás tartalmazza a Köztársasági Statisztikai Hivatal logóját, a munkatárs nevét, fényképét és személyi igazolványának számát. A hivatal mindenkit emlékezet arra, hogy a népszámlálás csak és kizárólag statisztikai célokat szolgál, az adatokat nem adják ki más természetes vagy jogi személyeknek.

A legutóbbi hivatalos népszámlálás 2011-ben volt Szerbiában, azóta csak a negatív természetes szaporulat alapján mintegy 400.000 emberrel kevesebb él az országban, a lakosság pedig elöregedőfélben van: nő az átlagéletkor és a 65 évnél idősebbek száma. A Köztársasági Statisztikai Hivatal becslése szerint jelenleg 6.797.105 személy él Szerbiában. A népszámlás előzetes eredményei november végére várhatóak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lesz-e végre fehér karácsonyunk? - illusztráció
2022. DECEMBER 7.
[ 13:09 ]
H, mint háború, illetve Haszon - illusztráció
2022. DECEMBER 7.
[ 11:39 ]
Elvesztett irányítás - illusztráció
2022. DECEMBER 4.
[ 15:45 ]
A rövid szöveges üzenetek küldését biztosító mobiltelefonos megoldás már 1988-ban létezett, ekkor vált a GSM technológia részévé. A szabvány kidolgozásában résztvevő svéd Ericsson cég közleménye szerint az első SMS-t 1992. december 3-án küldték ki az Egyesült Királyságban, és csupán az állt benne (angolul):...
2022. DECEMBER 1.
[ 9:25 ]
Ma kezdődik az advent, a karácsonyra készülés négy héten át tartó időszaka. A keresztény ember számára advent az elcsendesedés és önvizsgálat ideje. Az advent a keresztény világ egyik különösen fontos ünnepe: a karácsonyi ünnepkör kezdete. A Gergely-naptár szerint december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal –...
2022. NOVEMBER 27.
[ 8:27 ]
Július közepén a magyar kormány korrupcióellenes munkacsoport létrehozásáról határozott. A munkacsoport 2012 és 2014 között már létezett az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium keretein belül. Az ilyen típusú csoportok, bizottságok fő feladata a korrupciós helyzet tanulmányozása és jelentések készítése...
2022. NOVEMBER 23.
[ 13:07 ]
Beolvasás folyamatban