Tűlevél
Köszönet Bibi elnöknek
Betűméret:             

Ha valakinek netán voltak is eddig fenntartásai a haladó-szocialista, vagy népiesen: a fekete-vörös koalíció gazdasági teljesítményét illetően, most, hogy megkezdődtek a választási küzdelem előcsatározásai, kénytelen elismerni, hogy tévedett: hiszen a Vučić-Dačić vezette kabinet minden eddigi kormánynál fényesebb eredményeket ér el!

Saját szemével láthatja, ha követi a tévéhíradót. Annyi új létesítményt nem avattak az ötödik ötéves terv befejezése óta, amennyit ezekben a napokban. Hol egy iskolát, hol egy hidat, hol egy vasútállomást, hol egy alagutat adnak át, és már nemcsak hétköznap, hanem vasárnap is! Most vasárnap például egy cipőgyárat nyitottak meg Vranjeban. Közben arról értesülhetünk, hogy a gazdaság szárnyal, a külkereskedelem rekordokat döntöget, és örvendetesen növekszik az államháztartási többlet. A Nemzetközi Valutaalap nem tud magához térni az ámulattól!

Igaz, a saját zsebünkön egyelőre nem igen érezzük ezt a lendülést, a fizetések és a nyugdíjak egy parával sem növekedtek, sőt a statisztika szerint még lejjebb is süllyedtünk egy kicsikét a tavalyelőtti átlaghoz képest, a nyomorszinten élők száma pedig még gyarapodott is. De hát ne legyünk telhetetlenek. Biztosan ezen a téren is lesz javulás, ha megszavazunk még egy négyéves mandátumot a kormánypártoknak.

Elsősorban fáradhatatlan miniszterelnökünket nem győzzük csodálni. Emlékszünk még arra a kijelentésére, hogy napi 19 órát tölt a munkahelyén? Nos, a többit valószínűleg az új létesítmények átadásával tölti, de hogy mikor alszik, azt senki sem tudja! Sőt, még vasárnap sem pihen, mint arról a vranjei avatás kapcsán megbizonyosodhattunk, szintén a saját szemünkkel.

A felsorakoztatott lelkes munkásnők előtt elmondta, hogy a korábbi kormányok egytől egyig elhanyagolták az országnak ezt a részét, de most változik a helyzet. Ők ide is elhozzák a fejlődést meg a külföldi befektetőket. Egyelőre az olasz cipőipar képviselőit, akik majd felvirágoztatják Dél-Szerbiát. Jó, nem ingyen teszik, mert a kormány 150 millió euróval járul hozzá a beruházáshoz, enélkül a smucig olaszoknak eszük ágába se jutott volna idejönni. Mindegy, fontos, hogy munkát kapjanak az emberek, és elkészüljenek a divatos olasz cipők. Előbb-utóbb mi is megvásárolhatjuk, ha ilyen ütemben fejlődünk.

Micsoda nagyszerű teljesítmény volt a belgrádi vasúti pályaudvar befejezése is! Ezt a múlt héten adta át kormányfőnk. Egy kicsit hiányoltam, hogy a rohammunkát végző melósok közül senki sem volt a díszemelvényen, talán nem fértek el a kormánytagoktól. Pedig legalább annyira megérdemelték volna, hogy lássuk őket, mint a lüszter öltönyös politikusok. De az is lehet, hogy még volt némi befejezni valójuk a környéken, a rosszmájú kormányellenes tudósítók ugyanis megírták, hogy igencsak elsiették az átadást, merthogy egyáltalán nem épültek meg a kísérő létesítmények. A korábbi közlekedésügyi miniszter, a kegyvesztett szocialista Mrkonjić pedig azzal a kijelentéssel borzolta a kedélyeket, hogy Vučićék csak átfestették a Prokop megállót az avatáshoz, mivel hogy azt már 1996-ban átadták rendeltetésének.

Nemcsak mi tapasztalhatjuk, hogy milyen kiváló gazdaságpolitikai eredményeket ér el a kormány, hanem a boszniai Szerb Köztársaság polgárai is. A hétvégén avatták fel egy Šamac melletti faluban azt az új iskolát, amelynek építéséhez félmillió euróval járultunk hozzá. Természetesen ott is AV vágta el az avató szalagot (hogy tudott oda is eljutni, rejtély), megörvendeztetve a megjelent előljárókat M. Dodikkal az élen, hogy lesz még több hasonló projektum is, mert idén még nagyobb összeget fordítunk a Drinán túli testvérek megsegítésére. Ha már ilyen örvendetesen és határtalanul fejlődünk.

Először azt hittem, hogy gazdaságunk felvirágzásával és általános csodálatot kiváltó pénzügyi eredményeinkkel függ össze az is, hogy az elnök a múlt héten kíséretével együtt Addis Abebába utazott, hogy részt vegyen az Afrikai Unió csúcsértekezletén. Egyedüli európaiként. Gondoltam, azért utazott el, mert ezt is megengedhetjük magunknak, ha már ilyen jól megy nekünk. De tévedtem.

A mindent kritizáló ellenzék, persze, rögtön előrukkolt a kifogásokkal, hogy mit keres Szerbia elnöke az afrikai államok találkozóján? Hogy tiszta pénzkidobás az egész, és sokkal tehetősebb államok sem engedhetik meg maguknak az ilyen fényűzést.

Miért, válaszolták sértődötten a haladópártiak, az örökös elnök beutazhatta a világot, méghozzá egy luxusjacht fedélzetén? Ahol csak a szakácsok és a fodrászok voltak vagy húszan. A mostani utazás is meghozza gyümölcsét, bővülnek a kapcsolataink és az együttműködés, már emiatt is megérte az útiköltséget meg a delegáció tagjainak devizanapidíját.

Amint hírügynökségünk beszámolt róla, az elnök már első nap találkozott több afrikai vezetővel és más rangos vendéggel, köztük Bibi Ameenah Firdaus Gurib-Fakim mauritiusi elnökkel, ha ugyan jól jegyeztem meg a nevét. Nem tudom, hogy ezzel az Indiai-óceáni szigetállammal miként alakul együttműködésünk és külkereskedelmünk, de mostantól bizonyára fel fog lendülni, már alig várom, hogy megjelenjen boltjainkban a mauritiusi kókuszdió. Mint ahogy azt sem tudni, hogy Bibivel miről tárgyaltak, a hivatalos közlemény csak arra tér ki, hogy T. Nikolić elnök köszönetet mondott neki, amiért országa nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

Az örök kétkedők erre is felkapták a fejüket, mondván: ha már ennyire hálásak vagyunk Bibi elnöknek, nem lett volna elég egy udvarias táviratban megköszönni támogatását? És akkor megspórolhattuk volna az útiköltséget. De ilyesmit csak egy végsőkig laikus ellenzéki hánytorgathat fel az államfőnek.

Ám végül is kiderült, hogy korántsem volt indokolatlan a látogatás, ahogyan a kritizálók beállították. T. Nikolić felvilágosította tárgyalópartnereit, hogy a Belgrád-Pristina párbeszéd igen összetett szakaszba került. Jó, lehet, hogy ez nem érintette annyira a rengeteg más gonddal küszködő afrikaiakat, de volt egyéb üzenete is a vendéglátóknak. Arra figyelmeztetett, amire eddig valószínűleg senki sem gondolt nemcsak az afrikaiak, hanem még a legfifikásabb nemzetközi elemzők közül sem: hogy szoros összefüggés van Koszovó és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet között!

Hogy milyen értelemben, azt a Capitol c. etiópiai lapnak adott nyilatkozatában fejtette ki bővebben: „a terror eszközével teremtett úgynevezett Koszovó Köztársaság példaként szolgált az úgynevezett Iszlám Állam megteremtéséhez”, figyelmeztetett Nikolić. Majd óva intette az afrikaiakat Koszovó elismerésétől, mert ennek az lehet a következménye, hogy előbb-utóbb a terrorista IÁ-t is el fogják ismerni.

Gondolta volna valaki, hogy a rettegett iszlámisták a koszovói albán szeparatisták példáját követve hozták létre ún. Iszlám Államukat? Hogy a dzsihadisták Pristinára vetik vigyázó szemüket, és a Koha Ditore vezércikkéből merítenek inspirációt?!

Hiába, a nemzetközi terrorizmus útjai kiszámíthatatlanok. Mint ahogyan a szerb elnök elmefuttatásai is.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban