Vajdaság
Horgos: Családi találkozót szervezett a Poverello Alapítvány
Vajdaság több településéről és Magyarországról érkeztek a családok

Családi találkozót tartottak vasárnap a Poverello Alapítvány szervezésében, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával a horgosi Domus Pacisban. A rendezvény elsődleges célja a szülők, a gyermekek és a nevelők közötti együttműködés erősítése volt, illetve az, hogy a tervezett tevékenységeken, előadásokon keresztül hozzájáruljon a család társadalmi szerepének megerősítéséhez, az életvezetési kompetenciák fejlesztéséhez, a családi összetartó erő növeléséhez.

- A legfontosabb cél mégis az, hogy a jelenlévő családoknak lehetőséget biztosítsunk a barátkozásra, közösségépítésre – mondta a kérdésemre válaszolva Gajda Nóra, a Poverello Alapítvány munkatársa. – Vajdaság számos településéről érkeztek a családok: Dreáról, Óbecséről, Zentáról, Topolyáról, Pacsérról, Horgosról, Szabadkáról, Királyhalmáról, Hajdújárásról, illetve a határon túli Kissorról. Ugyancsak képviselteti magát a rendezvényen mind a három Lurkóház.

- Milyen a családi érdekvédelem itt a Vajdaságban? Mennyire sikerül befolyásolni a döntéshozókat, hogy a nagycsaládoknak kedvező döntések szülessenek?

- Vannak kezdeményezések, amik jól hangzanak, de nem tudom, hogy megvalósulnak-e. Az anyaországi Köldökzsinór program az, ami a határokon túlra is kiterjed, s már itt is működik. Nagyon sok vajdasági magyar család is igénybe veheti, mert rendelkeznek állampolgársággal – mondta Gajda Nóra.

Szél Tipold Lívia és családja Pacsérról érkezett. Háromgyermekes édesanya. Azt mondta, hogy nagyon szeretik az ilyen találkozókat.

- Új barátokat szerzünk, új tapasztalatokat, átadjuk egymásnak a tudásunkat. A gyermekek megismerhetik, mi is az a családi érték, milyen értékeket hordozunk magunkban. Szakmai tapasztalatcsere is folyik, nagyon sok kollégával találkozok, mint gyógypedagógus. Beszélgetünk továbbképzésről, a gyerekek tanulásáról, milyen iskolákat javaslunk egymásnak.

- Születnek barátságok a családok között? Tartják a kapcsolatot?

- Igen. Tízéves barátságunk létezik már Makón, Szegeden, Palicson, Topolyán, Szabadkán, Újvidéken, Péterrévén. Tehát akárhová vezet az utunk, mindenhol van valaki, aki szívesen lát minket és ez nagyon jó érzés.

Boja Ilonka a dreai Lurkóház házfelelőse. Két olyan családot hozott Horgosra, akik igénybe veszik a szolgáltatásaikat.

- Jelen pillanatban 19 gyerekünk van, óvodáskortól kezdve a középiskolásokig. Nagyon örülünk, hogy jól tanulnak a gyerekek, esetleg néha akad egy-egy szóbeli intő, de alapjában véve jók az eredmények. Látszik a fejlődés. Azért szeretjük az ilyen találkozókat, mert itt is az a szellemiség, amit mi is képviselünk, hogy az emberek szeretetet mutatnak egymás felé.

A családi nap keretében két szakmai előadásra is sor került. A családi nevelés módszereiről és eszközeiről Rakić Olga okleveles pedagógus beszélt.

- Nagyon fontos ezt a témát a szülőkkel átbeszélni, az esetleges dilemmákat eloszlatni. Például, hogy büntessünk, vagy inkább dicsérjünk. Hogyan bíráljuk a gyereket? Az sem jó, ha túlsúlyba kerül a dicséret és nincs követelmény, esetleg elkényeztetjük a gyereket.

- Inkább ebből is egy kicsit és abból is egy kicsit?

- Így van! Ez tulajdonképpen egy program volt, amit annak idején a Regionális szakmai pedagógus-továbbképző központban tartottunk Magyarkanizsán Szülőfórum címmel és nagyon jó tapasztalataink vannak ezzel kapcsolatban.

Egy gyerek felneveléséhez egy egész falu kell – tartja a régi mondás, manapság azonban sajnos sokunknak nem adatik meg ez a "falu". Fábián Dóra budapesti gyermekpszichológus, a Kapcsolódó Nevelés oktatója azzal kapcsolatban adott tanácsokat, hogy hogyan lehet pótolni ezt a közösséget.

- A nap nagy részében szülőként egyedül kell megbirkóznunk a feladatainkkal. Így természetes, hogy sokszor kimerültek, ingerlékenyek, türelmetlenek vagyunk és ezt a gyerekünkkel való kapcsolatunk is megsínyli. Az előadásban szó lesz arról, hogyan tudunk magunknak támogatást szerezni, lehetőséget teremteni arra, hogy rendszeresen ki tudjuk ereszteni a gőzt, hogy megértésre találjunk. Ezen kívül bemutatok egy olyan eszközt - a gyerekidőt - amivel kevés idő és energiaráfordítással is szorosabbá tudjuk fűzni a kapcsolatunkat a gyerekünkkel. Ezzel a két eszközzel felvértezve a mindennapjaink garantáltan gördülékenyebbek lesznek, és jobban fogjuk tudni élvezni a szülőség nehéz munkáját.

A családi találkozó a Domus Pacis festői környezetében zajlott. A gyermekeknek egésznapos foglalkozásokat szerveztek. Lufihajtogatásra és arcfestésre várta a kicsiket a szegedi Pepi bohóc. Hangszersimogatót rendezett a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület. A királyhalmi 21. sz. Szűcs Márton Cserkészcsapat tagjai a tevékenységükről számoltak be. Kézműves foglalkozásokat szervezett a hajdújárási Kolibri a Családokért Egyesület. Meglepetésvendégként motorosok érkeztek, akiknek a szebbnél szebb, feltuningolt járműveikre is felülhettek kicsik-nagyok egyaránt.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy 40 éves sztapári ferfi vesztette életét tegnap a Sztapár Zombor felé vezető kijáratánál történt közelekdési balesetben, jelenti a Novosti. A férfi kerékpárjával haladt, amikor egy kamion elütötte. A járművet egy 25 éves valjevói férfi vezette. A szerencsétlenül járt kerékpáros a zombori kórházba...
2020. FEBRUÁR 23.
[ 10:36 ]
A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség tegnap tartotta meg rendes évi közgyűlését Muzslyán, az Emmausz Fiúkollégiumban. A közgyűlést megelőzően - mint minden évben - a cserkészek Králik Lászlóra, "az első cserkészre" emlékeznek, és ezúttal is megkoszorúzták a piarista templomban elhelyezett emléktáblát....
2020. FEBRUÁR 23.
[ 10:18 ]
Időszerű kérdések az ingatlan-nyilvántartási eljárásokban címmel tartottak jogászkonferenciát ma a zentai Városháza dísztermében a Vajdasági Magyar Jogász Egylet szervezésében. Az összejövetelen a résztvevők különféle szakterületek szempontjából megközelítve hallhattak hasznos információkat az...
2020. FEBRUÁR 22.
[ 18:20 ]
Beolvasás folyamatban