Vajdaság
Neves sebészprofesszor végzett műtéteket a Zentai Közkórházban
Betűméret:             

A Zentai Közkórházban végzett laparoszkópos vastagbélműtéteket ma délelőtt Amjad Parvaiz pakisztáni származású, Londonban élő sebészprofesszor annak a workshopnak a keretében, amelyet az egészségügyi minisztérium által 2018-ban elindított LAPSERB programnak köszönhetően hívtak életre. A műtéteket közel hatvan hazai és külföldi szakember kísérte figyelemmel, ilyen módon sajátítva el az eljárást.

A rendezvényen jelen volt dr. Vickó Ferenc, az egészségügyi minisztérium államtitkára is, aki rendkívül fontosnak nevezte a laparoszkópos minimál invazív sebészetben rejlő lehetőségeket, ugyanis – mint mondta – az ilyen műtétek kevesebb fájdalommal járnak és gyorsabb gyógyulást is eredményeznek, mint a hagyományos műtétek. Kifejtette, a LAPSERB program célja az, hogy ne csak a nagy központokban legyenek elérhetők a minőséges sebészeti eljárások, hanem a regionális kórházakban is, és ezért kérték fel dr. Amjad Parvaiz professzort arra, hogy tanítsa be a szerbiai sebészeket az eljárás lebonyolítására, majd hozzátette, országunkban a sebészek mindössze 3-4 százaléka tud kolorektális sebészeti eljárást laparoszkóppal végrehajtani, ezt a számot azonban a jövőben szeretnék megtízszerezni, ilyen módon is növelve az egészségügyi ellátás színvonalát.

Dr. Amjad Parvaiz professzor annak fontosságát emelte ki, hogy a LAPSERB program törekvéseinek köszönhetően a fiatal orvosok helyben, saját munkaközegükben sajátíthatják el a műtéti eljárás folyamatát, ilyen módon szerezve meg azt a tudást, amiért régebben külföldre kellett utazniuk, most pedig – ahogyan fogalmazott – házhoz jön számukra a tudás, majd leszögezte, mindez komoly fejlődést hozhat az egész ország egészségügyi ellátásában, aminek az eredményeit mindenekelőtt a páciensek fogják majd megérezni.

Dr. Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatónője és prim. dr. Farkas Emil, a Zentai Közkórház sebészeti osztályának osztályvezető főorvosa örömüknek adtak hangot annak kapcsán, hogy több szerbiai nagyváros után Zentán is megvalósulhatott a workshop, hiszen az intézményben 1995-ben végezték el az első laparoszkópos műtétet, azóta pedig közel tízezer ilyen beavatkozásra került sor a kórházban. Prim. dr. Farkas Emil elmondta, ma már szinte minden hasi műtétet laparoszkóppal végeznek, hiszen megfelelő szakemberekkel és eszközzel is rendelkeznek ehhez.

A workshop résztvevői számára a szervezők a műtétek ideje alatt közvetlen kapcsolatot biztosítottak a műtővel, így a szakemberek nemcsak figyelemmel kísérhették, hogyan dolgozik dr. Amjad Parvaiz professzor, hanem közben kérdezhettek is tőle, sőt ha szükségesnek látták, meg is állíthatták egy-egy pillanatra.

H. A.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Nagy Bata Károly
2020. FEBRUÁR 22. [ 10:05 ]

Örömmel olvastam a fent közölt hírt! Hellyel-közzel ismertek számomra a zentaiak évtizedes küzdelme a kórházuk fönnmaradásáért és a folyamatos fejlesztéséért. (A kilencvenes években tanúja voltam - Újvidéken - a laparoszkópos műtétek oktatásának, melyet Cvijanović professzor dr., és Farkas doktor úr vezetett.) Gratulálok a kórház vezetőségének, dolgozóinak és külön prim. dr. Farkasnak!


Április 16. és június 13. között a Beodra (Karlova)-Zenta-Szabadka vasútvonalon a szerelvények csak Csókáig közlekednek. A Csóka-Szabadka-Csóka vonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, közli a szerb vasúti társaság. A változás érinti a 10.40-kor Nagybecskerekről Szabadkára induló járatot, illetve a...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 11:21 ]
Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikáért, demográfiáért és a nemek közötti egyenlőségért felelős titkár ma 30 nőnek adott át szerződést, akik sikeresen szerepeltek az ingatlanvásárlásra kiírt pályázaton, melynek összértéke 54 millió dinár volt. A pályázat célja a nők helyzetének javítása és gazdasági...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 19:19 ]
Kedden további 15 energiahatékonysági szerződést kötöttek meg a topolyai önkormányzattal a kedvezményezettek. Szatmári Adrián községi elnök további 15 támogatási szerződést írt alá a tavaly kiírt pályázatra jelentkező polgárokkal. Az energiahatékonysági pályázat legutóbbi körében olyan háztartások is...
2024. ÁPRILIS 16.
[ 18:48 ]
Beolvasás folyamatban