Vajdaság
Megalakult a vajdasági parlament, elnökévé ismét Pásztor Istvánt választották

Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét választotta meg 33. elnökévé a tartományi képviselőház. A mai alakuló ülésen hitelesítették mind a 120 képviselő mandátumát, valamint kinevezték az alelnököket és a főtitkárt is.

Pásztor Istvánnak ez már a harmadik mandátuma, korábban nem volt példa arra, hogy többpártrendszerű választást követően ugyanazt a személyt több alkalommal újraválasztották volna. Az elnökre 100 képviselő szavazott a 120-ból, öten tartózkodtak. Újságíróknak elmondta, a jövőben is azt a munkajellegű légkört szeretné biztosítani a parlamentben, ami korábban is jellemezte a testületet. "Az előttünk álló időszak semmivel sem lesz egyszerűbb, mint amilyen a korábbi volt, de meggyőződésem, hogy most is meg tudjuk teremteni azt a hangulatot, aminek eredményeként a legjobb döntések születnek meg", mondta.

"A tartományi parlamentben legtöbb mandátummal rendelkező Szerb Haladó Párt az előttünk álló megbízatási időszakban a választási kampány során kitűzött célok megvalósítása érdekében dolgozik, de folytatni szeretné az elmúlt négyben megkezdett politikát", nyilatkozta Dmitar Stanišić, a képviselőcsoport vezetője. "Nagyon sok új képviselőnk került be a parlamentbe, közel kétharmaduk fiatal, az átlagéletkor negyven év alatt van", tette hozzá Stanišić, aki azt is elmondta, hogy egyöntetűen támogatják Pásztor István kinevezését, és bíznak a további jó együttműködésben.

A Szerb Radikális Párt noha ellenzékként van jelen a parlamentben, Pásztor Istvánra adta le voksát, de négy évvel korábban is bizalmat szavaztak neki. Đurađ Jaksić frakcióvezető szerint a legnagyobb vajdasági kisebbségi párt elnöke megfelel erre a posztra. "A magyar nemzet iránti tisztelet jele, az hogy támogatjuk a régi-új elnököt", fogalmazott Jakšić. Hozzátette, az ügyrendi szabályzat módosítását kérik, ugyanis négy képviselőjük került be a vajdasági parlamentbe, ám frakciót nem tudnak létrehozni, ugyanis ennek megalakításához legalább öt képviselőre van szükséges. A politikus elmondta, ha felkérik, hajlandóak a tárgyalásokra.

Miloš Tubić, a Seprű 2020 képviselőcsoport tagja kifejtette, egyetlen ellenzékiként vesznek részt a parlamentben. Kifogásolták, hogy alelnöki helyet nem ajánlottak fel nekik, annak ellenére sem, hogy pártjuk közel 37 ezer szavazatot szerzett a júniusi választásokon.

A tartományi parlamentben a Szerb Haladó Párt kapott legtöbb mandátumot, kétharmados többséget szerzett, ez 76 képviselői helyet jelent számukra. A Szerbiai Szocialista Párt körüli koalíció 13, a Vajdasági Magyar Szövetség 11 mandátumot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga köré szerveződő Vajdasági Front 6 helyet, a Seprű 2020, továbbá a Szerb Királyságért – Szerb Vajdaságért lista 5-5 mandátumot szerzett. A Szerb Radikális Párt négy képviselője jutott be a tartományi képviselőházba. Az ülés folytatásában megválasztották az alelnököket és a főtitkárt. A tartományi képviselőház alakuló ülését a koronavírus-járvány miatt az újvidéki vásárcsarnok nagytermében tartották.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A hódsági Magna Seating gyár első váltásban dolgozó alkalmazottai egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak ma reggel. A szakszervezet azt állítja, két dolgozó és 4 családtagjuk a koronavírus következtében halt meg, s ezért követelik, hogy minden dolgozót teszteljenek le. A sztrájkoló dolgozók reggel hat órakor nem...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 10:56 ]
A hódsági Magna Seating gyár első váltásban dolgozó alkalmazottai egyórás figyelmeztető sztrájkot tartottak ma reggel. A szakszervezet azt állítja, két dolgozó és 4 családtagjuk a koronavírus következtében halt meg, s ezért követelik, hogy minden dolgozót teszteljenek le. A sztrájkoló dolgozók reggel hat órakor nem...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 10:54 ]
A legfrissebb információk szerint az újvidéki kórházakban összesen 241 koronavírus-fertőzöttet kezelnek, ami 11 pácienssel kevesebb, mint tegnap. A Vajdasági Klinikai Központban jelenleg 218 páciens fekszik koronavírus-fertőzés miatt, míg a péterváradi katonakórházban 23 pácienst kezelnek. A klinikai központ...
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 20:09 ]
Beolvasás folyamatban