Vajdaság
Megalakult a vajdasági parlament, elnökévé ismét Pásztor Istvánt választották

Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét választotta meg 33. elnökévé a tartományi képviselőház. A mai alakuló ülésen hitelesítették mind a 120 képviselő mandátumát, valamint kinevezték az alelnököket és a főtitkárt is.

Pásztor Istvánnak ez már a harmadik mandátuma, korábban nem volt példa arra, hogy többpártrendszerű választást követően ugyanazt a személyt több alkalommal újraválasztották volna. Az elnökre 100 képviselő szavazott a 120-ból, öten tartózkodtak. Újságíróknak elmondta, a jövőben is azt a munkajellegű légkört szeretné biztosítani a parlamentben, ami korábban is jellemezte a testületet. "Az előttünk álló időszak semmivel sem lesz egyszerűbb, mint amilyen a korábbi volt, de meggyőződésem, hogy most is meg tudjuk teremteni azt a hangulatot, aminek eredményeként a legjobb döntések születnek meg", mondta.

"A tartományi parlamentben legtöbb mandátummal rendelkező Szerb Haladó Párt az előttünk álló megbízatási időszakban a választási kampány során kitűzött célok megvalósítása érdekében dolgozik, de folytatni szeretné az elmúlt négyben megkezdett politikát", nyilatkozta Dmitar Stanišić, a képviselőcsoport vezetője. "Nagyon sok új képviselőnk került be a parlamentbe, közel kétharmaduk fiatal, az átlagéletkor negyven év alatt van", tette hozzá Stanišić, aki azt is elmondta, hogy egyöntetűen támogatják Pásztor István kinevezését, és bíznak a további jó együttműködésben.

A Szerb Radikális Párt noha ellenzékként van jelen a parlamentben, Pásztor Istvánra adta le voksát, de négy évvel korábban is bizalmat szavaztak neki. Đurađ Jaksić frakcióvezető szerint a legnagyobb vajdasági kisebbségi párt elnöke megfelel erre a posztra. "A magyar nemzet iránti tisztelet jele, az hogy támogatjuk a régi-új elnököt", fogalmazott Jakšić. Hozzátette, az ügyrendi szabályzat módosítását kérik, ugyanis négy képviselőjük került be a vajdasági parlamentbe, ám frakciót nem tudnak létrehozni, ugyanis ennek megalakításához legalább öt képviselőre van szükséges. A politikus elmondta, ha felkérik, hajlandóak a tárgyalásokra.

Miloš Tubić, a Seprű 2020 képviselőcsoport tagja kifejtette, egyetlen ellenzékiként vesznek részt a parlamentben. Kifogásolták, hogy alelnöki helyet nem ajánlottak fel nekik, annak ellenére sem, hogy pártjuk közel 37 ezer szavazatot szerzett a júniusi választásokon.

A tartományi parlamentben a Szerb Haladó Párt kapott legtöbb mandátumot, kétharmados többséget szerzett, ez 76 képviselői helyet jelent számukra. A Szerbiai Szocialista Párt körüli koalíció 13, a Vajdasági Magyar Szövetség 11 mandátumot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga köré szerveződő Vajdasági Front 6 helyet, a Seprű 2020, továbbá a Szerb Királyságért – Szerb Vajdaságért lista 5-5 mandátumot szerzett. A Szerb Radikális Párt négy képviselője jutott be a tartományi képviselőházba. Az ülés folytatásában megválasztották az alelnököket és a főtitkárt. A tartományi képviselőház alakuló ülését a koronavírus-járvány miatt az újvidéki vásárcsarnok nagytermében tartották.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szüleik munkáltatói igazolásával kell rendelkezniük azoknak a gyerekeknek, akiket óvodába akarnak vinni Szabadkán. Az intézkedés csütörtöktől lép életbe. A járványügyi helyzet romlása miatt utasította erre a Naša radost iskoláskor előtti intézményt a szabadkai városi közigazgatás. A gyermekkel egy háztartásban...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:19 ]
Ma érkezett meg Zentára magyar kormány egészségügyi berendezéseket tartalmazó adománya. Tíz betegkövető monitorból álló adomány érkezett ma Zentai Közkórházba a magyar kormány jóvoltából. Csallóközi Eszter, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja a csomagok átadásánál elmondta, hogy a járvány második...
2020. NOVEMBER 25.
[ 11:18 ]
Ahogyan országszerte, úgy Topolyán is romlott a járványügyi helyzet, de egyelőre nem drasztikusan. Hétfőn a jelentés 36 aktív fertőzöttről szólt, ehhez jött még az utóbbi egy napban regisztrált 13 új fertőzött. A válságtörzs Szatmári Adrián parancsnok által aláírt határozata értelmében itt is bevezették az...
2020. NOVEMBER 24.
[ 18:56 ]
Beolvasás folyamatban