Vajdaság
Topolyán 49, Kishegyesen 23 szavazóhely nyílik vasárnap

A topolyai község területén közel 30 ezren szerepelnek a választási névjegyzékben. A kishegyesi község területén pedig valamivel több, mint 10 ezren. Előbbi helyen 49, míg utóbbin 23 szavazóhelyen adhatják voksaikat a polgárok vasárnap 7 és 20 óra között.

A topolyai községi területén 28 136 szavazati joggal rendelkező polgárt szerepel a nyilvántartásban. Ők azok, akik a kijelölt 49 szavazóhelyen leadhatják voksukat. A választási kerületek a legutóbbi referendum lebonyolítása óta nem változtak, ami azt jelenti, hogy a polgárok valójában ugyanott adhatják le szavazataikat ahol a korábbi népszavazások alkalmával, ha a lakhelyük nem változott.

Mint ismeretes, a szavazócédulán az „igen” vagy „nem” bekarikázásával lehet szavazni. Azok, akik egészségügyi vagy más okok miatt nem tudnak eljutni a szavazóhelyre, mozgóurnát igényelhetnek. A 024 715 899-es szám hívásával lehet ezt jelezni. Ezt az igényt lehetőség szerint a szavazás napján azaz vasárnap legkésőbb 11 óráig jelezni kell.

A kishegyesi község területén 10102 szavazati joggal rendelkező Polgár szerepel a nyilvántartásban. Ők azok a polgárok, akik a kijelölt 23 szavazóhelyek egyikén adhatják le voksaikat. A választási kerületek a legutóbbi referendum lebonyolítása óta itt sem változtak, tehát a kishegyesi község polgárai is ugyanott szavazhatnak, ahol korábban.

Akik valamilyen okból kifolyólag nem tudnak megjelenni a szavazóhelyen, igényelhetik a mozgóurnát a 024 4730 010-es telefonszámon. Mint ismeretes, a szavazóhelyeken tiszteletben kell tartani az érvényben lévő járványügyi előírásokat.

Amennyiben a többség megszavazza Szerbiában az alkotmány igazságügyre vonatkozó módosítási javaslatait a vasárnap esedékes népszavazáson, azzal talán egy újabb lépéssel közelebb kerülhet az ország az uniós csatlakozáshoz. Az alkotmány igazságügyre vonatkozó részének a módosításáról szavaznak az emberek. A szerb alaptörvény azon részét kívánják módosítani, amely a bírók és az ügyészek kinevezésére vonatkozik. A még érvényben lévő szabályozás szerint a parlamentnek kell jóváhagynia a kinevezésüket. Az uniós csatlakozást célul kitűző Szerbia számára azért fontos az alkotmány ilyen irányban történő megváltoztatása, mert az érvényben lévő nem egyeztethető össze az európai uniós normákkal – vélik sokan. Az EU-s felfogás szerint ugyanis ha a parlament nevezi ki a bírókat és az ügyészeket, akkor nem jelenthető ki, hogy politikától független az igazságügyi rendszer.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megkezdődtek az Újvidéki Kikötő rekonstrukciójának és korszerűsítésének munkálatai, amelybe a DP World vállalat 30 millió eurót fektet be - jelentette be az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium. Új függőleges rakpartot, konténerterminált és gabonasiló építenek. Két éven belül megépül...
2022. MÁJUS 13.
[ 16:48 ]
A nagybecskereki Vojvodina szállóban rendezték meg a Szerbiai Katolikus Egyház szervezésében azt a szimpóziumot, amelynek a témája a romos templomok jövője volt. Az összejövetelen dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök elmondta, arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogyan is oldható meg ez a probléma, hiszen a...
2022. MÁJUS 12.
[ 19:11 ]
A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében szakmai megbeszélést tartottak ma az aracsi pusztatemplom konzerválásáról és fejlesztéséről, ahol összegezték a középkori épületen végzett eddigi revitalizációs munkálatok eredményeit. A pusztatemplom helyreállításának és állagmegóvásának összetettségéről szólva...
2022. MÁJUS 11.
[ 22:07 ]
Beolvasás folyamatban