Vajdaság
Hamarosan újraindul a kereskedelmi vadászat a szabadkai erdőkben 
Betűméret:             

Jövő évtől újraindul a híres homoki muflonok kereskedelmi vadászata a nagy trófeájú dámszarvasairól és muflonjairól ismert Szabadkai erdők vadászterületen, jelentette be Kókai Roland, a Vajdaság Erdei Közvállalat igazgatója.

A 021.rs portálnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a 2015-től 2022-ig tartó migránsválság idején a vadászterület egyébként bekerített része, amely a két fő tenyésztett faj állományának ad otthont, naponta volt kitéve különféle incidenseknek, kerítésvágásnak, a migránsok illetéktelen behatolásának, áthaladásának.

A vadászterület elkerített részéből bizonyos számú dámszarvas és muflon megszökött, ezért döntöttek úgy, hogy genetikailag szelektált egyedeket importálnak, elsősorban Csehországból és Szlovákiából. A telepítés után mindkét faj állományának egyedszáma visszaállt a 2015-ös szintre, mondta Kókai. Hozzátette: a Szabadkai erdők vadászterületen a muflon tenyészállománya több mint 140 egyed, a dámszarvasoké pedig 100 körüli.

A vadászterület bekerített részének összterülete 517 hektár, a külső kerítés hossza 9,7 km volt. A bekerített rész mostanra 764 hektárra nőtt, és új 5 km-es külső kerítés épült, egy 4 km-es szakaszt pedig felújítottak. Jövőre tervezik a külső kerítés újabb 2 km-es szakaszának a rekonstrukcióját, amellyel a teljes külső kerítés ismét elláthatná feladatát.

A 2020-tól kezdődő időszakban összesen mintegy 100.000 eurót fordítottak az anyaállomány importból történő frissítésére, valamint a kerítés felújítására és bővítésére mintegy 20 millió dinárt költöttek, amelyhez a forrást részben pályázat útján biztosították Vajdaság AT Vadászatfejlesztési Költségvetési Alapjából, részben pedig a Vajdaság Erdei KV saját forrásai voltak.

Kókai bejelentette, hogy 2024-ben és 2025-ben megkezdik és befejezik a muflon és az európai dámvad tenyészterületeinek a kiépítését. Ezeknek a beruházásoknak az értéke 15 millió dinár körüli lesz, amelyet szintén a Vajdasági Vadászati Fejlesztési Alap forrásaiból társfinanszíroznak.

VajMa
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban