Vajdaság
Petőfi-szobrot avattak Zentán
Betűméret:             

Szerda délután a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola udvarán felavatták a névadó magyar költő mellszobrát.

Az ünnepség résztvevőit Gordán Kolos, az iskola igazgatója, a Vajdasági Magyar Szövetség zentai választási listájának egyik jelöltje köszöntötte.

Ezt követően dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez. A vajdasági magyar párt első embere beszédében hangsúlyozta a szobor felállításának a fontosságát, a diákok ugyanis így nap mint nap a Petőfi Sándort jellemező hősiességgel és bátorsággal.

A VMSZ elnöke hírportálunknak nyilatkozva örömének adott hangot, hogy a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából most már itt, a zentai Petőfi Sándor Általános Iskolában is szobrot avattak a névadójuknak..

– Az iskolába menet a diákok nap mint nap láthatják, hogy ki is iskolájuk névadója és azt, hogy Petőfi, a magyar történelem egyik legnagyobb alakjaként egy olyan bátor, kitartó, állhatatos, szókimondó ember volt, akinek a bátorságára szükség volt.. Ahogyan szükség mutatkozott Deák bölcsességére és Széchenyi megfontoltságára is, mert ők együttesen tudtak nagyot alkotni a reformkorban, és az ő áldozatuk eredményezte Magyarország fellendülését – emelte ki dr. Pásztor Bálint és hozzáfűzte, hogy példát kell róluk venni, emellett pedig a vajdasági magyarságnak együtt kell működnie és meg kell találnia a közös nevezőt az ügyeinek előrehaladása érdekében.

A szoboravatón jelen volt Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, aki a Vajdaság Mának nyilatkozva elmondta, hogy Zentán korábban is volt Petőfiről elnevezett általános iskola, de az önkormányzat területén a magyar költőnek ez idáig nem állítottak szobrot. Fremond szerint ezért gondolták úgy, hogy az MNT-nek kötelessége támogatni a szobor felállítását, hogy ezzel is gazdagítsák közösséget. A zentai iskola kezdeményezése pedig kiváló alkalmat adott erre.

A Lantos Györgyi szobrászművész által készített Petőfi-mellszobrot dr. Pásztor Bálint és Gordán Kolos leplezte le.

Horváth Zsolt
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Újabb szűrővizsgálatokat szerveznek vasárnap Kishegyesen, Topolyán és Pacséron is. Felnőttek és gyerekek megjelenését is várják, nem kell külön bejelentkezni, a vizsgálatok ingyenesek. A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségházban 2024. június 16-án, vasárnap reggel 8 órától délután 5 óráig szűrővizsgálatokat...
2024. JÚNIUS 15.
[ 11:42 ]
A maga nemében egyedülálló épületkomplexum építését tervezik Temerinben, ahol egy épületben kap helyet a rendőrállomás, a szabálysértési bíróság és a tűzoltóság. A komplexumot arra a területre tervezik, ahol jelenleg a tűzoltóság van. A tervek szerint az épület több telek összevonásával épül majd fel, írja a...
2024. JÚNIUS 14.
[ 18:24 ]
Az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére június 14-én ünnepeljük a véradók világnapját. Ezen a napon született ugyanis Karl Landsteiner osztrák-magyar tudós, az ABO vércsoportok felfedezője, aki 1930-ban Nobel-díjat kapott. A magyarkanizsai Vöröskereszt is ehhez a naphoz kapcsolódva...
2024. JÚNIUS 14.
[ 12:00 ]
Beolvasás folyamatban