Válasz
Kövér László: Óriási fejlődésen ment át a vajdasági magyar közösség

Óriási változáson ment át az utóbbi években a vajdasági magyar közösség, és míg korábban sokaknak azzal a dilemmával kellett szembenézniük, hogy elhagyják-e szülőföldjüket a boldogulás érdekében, mára megerősödtek, és sikeresek – hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a szabadkai Pannon RTV-ben.

A házelnök kétnapos szerbiai látogatását összegezte a televíziós interjúban, amelyben kitért arra is, hogy nemzetpolitika és szomszédságpolitika szempontjából szerencsés csillagzat alatt áll Szerbia és Magyarország is. Mint mondta: van egy olyan anyaországi kormányzat, amely felismerte, komolyan vette saját alkotmányos kötelezettségét, hogy nemcsak az ország határain belül élő magyar polgárok iránt tartozik felelősséggel, hanem a nemzet egésze iránt.

Ráadásul sikerült egy olyan anyagi hátteret is teremteni a gazdasági fellendüléssel, amely nagyságrendi, minőségi fejlődést jelentett az együttműködésben” – tette hozzá, majd úgy folytatta: emellett

sikerült partnerre találni egy olyan szerbiai kormányzatban, amely a történelmi berögződéseken, régi, rossz hagyományokon hajlandó volt túllépni, és változtatni”.

Megértette azt, amit mi is vallunk, hogy itt, Közép-Európában, egymás mellett, sokszor összekeveredve élünk, tehát nem tudunk és nem is szabad abban gondolkodnunk, hogy tiszta nemzetállamokat alakítsunk ki a magunk számára. Ezért aztán meg kellett tanulni az együttműködésnek, az együttélésnek azokat a formáit, amelyek arról szólnak, hogy Magyarország támogatja anyagiakban és erkölcsi vonatkozásban is azt a tizenhárom nemzetiséget, amely jelenleg Magyarország területén él, és Szerbia is támogatja a törekvéseiben azt a jelentős lélekszámú magyar közösséget, amely itt hosszú időn keresztül a kivándorlás, a menekülés gondolatával volt kénytelen foglalkozni” – részletezte.

Kövér László elmondta: az évek óta tartó jó kapcsolat kiépítésében oroszlánrészt vállalt a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, amely „képes volt a bizalom hídját kiépíteni a szerb politikai elittel, és ma úgy látom, hogy nem csupán taktikai vagy akár személyes szimpátiára épülő együttműködés, partnerség van Szerbia és Magyarország között, hanem stratégiai együttműködés a kölcsönös érdekek és értékek alapján”.

Azokhoz a vészterhes időkhöz képest, amikor a vajdasági magyaroknak az elvándorláson kellett gondolkodniuk, óriási fejlődésen ment át ez a közösség – tette hozzá. „Nemcsak azért, mert Magyarországnak van egy koncepciózus, nemzetpolitikában gondolkodó vezetése, hanem ennek a vajdasági magyarságnak is van egy koncepciózus jövőképpel rendelkező, és a saját nemzete iránt elkötelezett vezetése” – magyarázta.

Kövér László kifejtette, hogy Szerbiának jelen pillanatban a legfontosabb nemzetpolitikai feladata a teljes jogú európai uniós tagság elérése.

„Mi pedig ebben szeretnénk minden segítséget megadni, és nem csupán barátságból, vagy azért, mert valamilyen viszonzást várunk ezért cserébe, hanem azért, mert ez a mi nemzeti érdekeinkkel is teljes mértékben egybevág. Mi azt szeretnénk elhitetni az Európai Unió vezetőivel, arra szeretnénk ráébreszteni a vonakodó tagállamok politikusait, hogy nem csupán Magyarország, vagy tágabban véve Közép-Európa stratégiai érdeke a Nyugat-Balkán, és benne Szerbia európai uniós integrációja, hanem az egész Európa stabilitásának a záloga a jövőre nézve” – magyarázta.

Bizonytalan világban élünk, Európa maga is elbizonytalanodott, talán éppen ez is okozza azt, hogy lelassult a bővítés, az újraegyesítés folyamata, de ezen túl kell lépni és olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet, (.) hogy végre kimondhassuk, hogy Európa a szó szoros értelmében tényleg újra egyesült egy szabad, független, de együttműködésre kész nemzetállamok közösségében megtestesülő Európai Unióban” – fűzte hozzá.

Az Országgyűlés elnöke kétnapos szerbiai útjának második napján, kedden Újvidéken a vajdasági magyar fiatalok szerbiai továbbtanulási lehetőségeiről tárgyalt, majd Topolyán és Szabadkán tekintett meg fejlesztéseket. Útja során elmondta, úgy látja, a koronavírus-járvány ellenére a beruházások kivitelezése megfelelően haladt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyarkanizsai OZ nagy varázslata - illusztráció
2021. AUGUSZTUS 30.
[ 12:35 ]
Hobbiból vállalkozás és megélhetés teremtése. Ez a célja a magyarkanizsai Sándor Ervinnek, aki kajakkölcsönzőt nyitott a nyár elején a Prosperitati Alapítvány segítségével. Az üzleti számítások egyelőre beigazolódnak, az érdeklődés nagy, nem mellesleg hozzájárul a Tisza-parti kisváros turisztikai kínálatának a...
2021. JÚLIUS 29.
[ 9:17 ]
Értelemmel, érzelemmel 1974 – 2011 a címe a közelmúltban megjelent könyvnek, amely a Korica Miklós - Jónás Gabriella művészházaspár pályáján keresztül mutatja be a szabadkai Népszínház történetét a jelzett időszakban. A kiadványt egy hónappal ezelőtt mutatták be Szabadkán, ahol a művészházaspár élt és alkotott....
2021. JÚNIUS 22.
[ 18:04 ]
Hogyan sikerült megegyezni a közös felvidéki magyar párt létrehozásáról, és hol tartanak most a tárgyalások? Miért nem kell a határon túli magyar politikusoknak állást foglalni magyarországi belpolitikai kérdésekben? Miért fontos, hogy a magyar állam támogassa a határon túli magyar közösségeket? Mózes Szabolcs, a...
2021. JÚNIUS 17.
[ 10:39 ]
Beolvasás folyamatban