Válasz
A fiatalokra leselkedő veszélyek a net közösségi terein
Betűméret:             

Amikor a gyerek otthon internetezik, a legtöbb szülő nyugodt, hogy csemetéje biztonságban van, nem császkál az utcán, nem vesz részt a forgalomban. Pedig a világhálón is számtalan veszély leselkedik a kiskorúakra. Ezekre szerette volna felhívni a fiatalok figyelmét a NETikett projekt, amelyet a magyarkanizsai Generáció Civil Szervezet, a helybeli Ifjúsági Iroda és a Gondolat-Jel társulat valósított meg a Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Az előadások a járvány miatt jelenléti, illetve online formában is zajlottak, melyen Magyarkanizsa község 8. osztályos tanulói vettek részt, mintegy százan. A foglalkozás kidolgozásában Oláh Tamás, Vígi Sára, valamint Ábrahám Gréta vett részt, akit a projekt lebonyolítójaként a net veszélyeiről és a projektről kérdeztünk.

- Nem biztos, hogy a számítógép előtt biztonságban vannak a gyerekek. Lehet, hogy a szülő nem látja át, hogy milyen közösségi oldalakat látogatnak a gyerekek, sokszor azt sem tudják, hogy a szűrőket hogyan lehetne beállítani, hogy a fiatalkorúak ne tudják elérni a felnőtt tartalmakat. Ha belegondolunk például csak abba, hogy egy álprofilt bárki létrehozhat, onnantól kezdve bármi megtörténhet.

- A napokban látott napvilágot az a hír, hogy egy influencer lány öngyilkos lett itt Szerbiában zaklatás miatt. Ilyen drasztikus következményei is lehetnek annak, ha nem figyelünk oda, hogy mit csinálunk az Interneten?

- Sajnos igen. A XXI. században a gyermekek érzelmi intelligenciájának, illetve a szociális kompetenciájának a fejlesztése sem otthon, sem az iskolában nem valósul meg. A gyermekek bezárkóznak, nem mernek senkivel sem beszélgetni, még a közösségi médiában sem, és látjuk, hogy milyen cyberbullying érheti a gyermeket. Sajnos ez történik akkor, ha nem figyel oda sem a szülő, sem a pedagógus.

- Mennyire vannak tisztában mindezzel a szülők, illetve a pedagógusok?

- Nagyon sok szülővel és pedagógussal beszélgettem ezzel kapcsolatban. Nagyon szórt ez az információ, én úgy érzem. A pedagógusok tisztában vannak ezzel, a szülők pedig sajnos nagyon sokszor úgy vannak vele, hogy megkérdezik a gyereket, hogy van és megelégszenek azzal, hogy jól, az iskolában minden rendben van, pedig nagyon sokszor nem így van.

- Immár harmadszor szervezték meg a NETikett programot, hogy felhívják vele a figyelmet a problémára. Mik voltak még az egyéb célok?

- Az volt a cél, hogy tudatos internethasználatra neveljük a gyerekeket, fiatalokat. Én azt hiszem, hogy ez egy kulcsfontosságú dolog, mivel a XXI. században a mindennapjaik része a közösségi média. Nagyon fontos, hogy rámutassunk azokra a dolgokra, amiket az interneten megtehetnek, illetve mi az, amire vigyázniuk kell.

- Konkrétan mire hívták fel a fiatalok figyelmét?

- Egy fikciós történetet dolgoztunk fel a gyerekekkel. A konfliktushelyzet abból keletkezett, hogy egy videó felkerült a YouTube-ra. Annak a szálát szövögettük, hogy mi történik akkor, ha egy olyan tartalom kerül fel az internetre, amelybe nem egyeztünk bele és a következményei kellemetlenek, s milyen jogai vannak a gyerekeknek és szüleiknek, hogy ezt megakadályozzák. A központi téma tehát a személyes jogsértés volt.

- Voltak már negatív tapasztalataik a résztvevőknek?

- Nagyon érdekes volt, hogy az egyik csoportnál felvetődött, hogy a közösségükben is történt egy ilyenfajta incidens, s hogy milyen atrocitások érték azt az adott személyt, amikor ez megtörtént.

- Hogyan lehet mindezt elkerülni? Hogyan lehetünk tudatos internethasználók?

- Legelőször tudatosítani kell azt, hogy ami felkerül a netre, az ott is marad, hiába próbáljuk leszedni, eltüntetni. Az első lépés ez. A másik pedig az, hogy mindig figyeljünk az intő jelekre, hogy az álprofilokat miként ismerhetjük fel.

- Terveznek-e még hasonló foglalkozásokat, s akkor mi lesz majd a téma?

- Természetesen tervezünk. Ez már a harmadik év, amikor meg tudtuk tartani a NETikettet, amikor nyert a pályázatunk, s folytatni szeretnénk a programot.

Ábrahám Gréta elmondta, hogy a résztvevőktől nagyon jó visszajelzéseket kaptak, és ezáltal olyan beszélgetésekre is sor került, amelyekre nem is számítottak, mivel meglepően kitárulkozóak voltak a fiatalok ebben a témában. Már csak ezért is érdemes lenne továbbvinni a foglalkozásokat.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy nehéz meccsen diadalmaskodott grúz ellenfele fölött Nagy Szebasztián világbajnok magyarkanizsai birkózó a belgrádi VB-n. Megilletődve fogadta szülővárosa szurkolóinak szeretetét, s mindez a siker arra ösztönzi, hogy két év múlva megcélozza a párizsi olimpiát. Interjú Nagy Szebasztián világbajnokkal. Gondolom, az...
2022. SZEPTEMBER 19.
[ 19:03 ]
Mezei Erzsébet zentai képzőművész, művésztelepvezető is a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata idei díjazottai között szerepel. Munkái jelen vannak a Pesti Vigadóban azon a csoportos tárlaton, amelyet a kitüntetett alkotók anyagaiból állítottak össze. E tárlatmegnyitóval szinte egyidőben, félórás...
2022. SZEPTEMBER 12.
[ 12:03 ]
Nyolc évig volt Magyarország belgrádi nagykövete dr. Pintér Attila, megbízatása szeptember 16-án ér véget. Működése rendkívül sikeresnek mondható, hiszen hivatali ideje alatt a két ország nagyon szoros kapcsolatokat épített ki egymással, a viszony a két állam vezetői között baráti, s ami még fontosabb, a gazdasági...
2022. SZEPTEMBER 8.
[ 23:15 ]
Beolvasás folyamatban