Világ
Július 4-én választ Nagy-Britannia
Betűméret:             

Július 4-én tartják a parlamenti választásokat Nagy-Britanniában - jelentette be szerdán Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt, szakadó esőben és az utca bejáratánál zajló tiltakozó megmozdulás hangzavara közepette tett nyilatkozatában közölte: a nap folyamán kérte III. Károly királytól a parlament feloszlatását, és az uralkodó elfogadta az indítványt.

A 2019-ben tartott legutóbbi brit parlamenti választáson az akkor még Boris Johnson vezette Konzervatív Párt negyven éve nem látott arányú győzelmet aratott, és kényelmes, 80 fős alsóházi többséggel alakíthatott új kormányt.

Azóta azonban - több egymást követő belpolitikai botrány és gazdasági sokk hatására - mélypontra süllyedt a 2010 óta kormányzó konzervatívok népszerűsége, és a felmérések hónapok óta következetesen 20 százalékpont körüli támogatottsági előnyt jeleznek a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt számára.

Sunak: most jött el az ideje, hogy a britek eldöntsék, kiben bíznak

Rishi Sunak brit miniszterelnök szerint most jött el az ideje annak, hogy a brit választók eldöntsék, kiben bíznak és milyen jövőt szeretnének.

A konzervatív párti kormányfő szerda este a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt bejelentette, hogy július 4-én parlamenti választást tartanak Nagy-Britanniában.

A bejelentéshez fűzött hétperces nyilatkozatában Sunak felidézte, hogy a konzervatív kormány a koronavírus-járvány idején - amikor ő pénzügyminiszter volt - költségvetési intézkedéseket hozott a zárlat miatt veszélybe került munkahelyek millióinak megmentésére, a friss adatok pedig azt mutatják, hogy az infláció a korábbi kiugrás után normalizálódott.

Felidézte, hogy a világ az ukrajnai háború és más kihívások miatt azóta még veszélyesebbé vált.

A brit kormányfő szerint mindezek alapján eljött az ideje annak, hogy a britek eldöntsék: kire bízzák a jövőjüket. (MTZI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután – jelentette be szombaton a svéd védelmi minisztérium. Az incidens Gotland sziget fölött történt. A SZU-24 típusú orosz gép néhány percet töltött a svéd légtérben. Miután nem reagált a svéd katonai légi irányítók rádión...
2024. JÚNIUS 15.
[ 15:53 ]
Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár a ZDF televíziónak adott interjúban. Mindenki tudja, hogy Vlagyimir Putyin ezt a javaslatot nem gondolta komolyan, hanem a svájci békekonferenciához van köze. A G7-vezetők nem is vitatták meg – mondta Olaf Scholz. A...
2024. JÚNIUS 15.
[ 12:19 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az...
2024. JÚNIUS 15.
[ 8:03 ]
Beolvasás folyamatban