Világ
Kínai hajók és repülőgépek árasztották el a Tajvani-szorost
Betűméret:             

Peking által "büntetőként" aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai hadsereg a Tajvani-szoros környékén, válaszul Tajvan néhány napja hivatalba lépett elnöke, Laj Csing-tö beiktatási beszédére, melyben az államfő felszólította Kínát, hagyjon fel a fenyegetőzésekkel, írja az MTI.

A kínai hadsereg keleti parancsnokságának közleménye szerint a műveletekben a légierő és a haditengerészet is részt vesz. A tájékoztatásban kiemelték, hogy a hadgyakorlatot "a tajvani szeparatizmus" és "külső beavatkozások" elleni büntetésnek szánják.

A kínai állami média szerint a "Közös Kard-2024A" nevű hadgyakorlaton több tucat, rakétákkal felszerelt harci repülőgépet is bevetnek, és fontos katonai célpontok elleni támadásokat szimulálnak.

A tajvani védelmi minisztérium elítélte a hadgyakorlatot, hozzátéve, hogy mozgósította erőit a sziget körül és biztosított arról, hogy képes megvédeni területét. Azt vetette továbbá Peking szemére, hogy a művelet "sokat elárul Kína militarista hozzáállásáról".

Hétfői beszédében a tajvani elnök a demokrácia és a szabadság fontosságát hangsúlyozta, és felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel, hozzátéve: Tajvan és Kína "nem egymás alárendeltjei".

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Óriási tűz pusztít Kaliforniában - illusztráció
2024. JÚNIUS 16.
[ 16:12 ]
Nyolc izraeli katona életét vesztette egy robbanás következtében a Gázai övezet déli részén – közölte szombaton az izraeli hadsereg. Korábban a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnya arról tájékoztatott, hogy harcosai megtámadtak egy izraeli páncélozott járművet, és megöltek, illetve megsebesítettek...
2024. JÚNIUS 16.
[ 7:11 ]
Ki kell szélesíteni az ukrajnai békefolyamatban részt vevő országok körét – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök szombaton Svájcban az ukrajnai háború lezárásával foglalkozó békekonferencia első napján. Macron leszögezte: Ukrajnában nem lehet olyan békét kötni, amely az ország kapitulációjával járna...
2024. JÚNIUS 15.
[ 22:27 ]
A világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) arra szólított fel pénteken lezárult olaszországi csúcstalálkozójának zárónyilatkozatában, hogy a nyári párizsi olimpia idejére világszerte szüntessék be a harcokat a háborús övezetekben – közölte szombaton Giorgia Meloni olasz kormányfő a G7-országcsoport...
2024. JÚNIUS 15.
[ 19:49 ]
Beolvasás folyamatban