Magyarország
Lázár: Budapesti holokauszt-emlékmű felállítását javasolja a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület
Betűméret:             

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület javaslatot tett egy központi budapesti holokauszt-emlékmű felállítására a holokauszt 75. évfordulójára - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését megnyitó beszédében.

Lázár János a tanácskozásra tett napirendi javaslatát ismertetve számolt be a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezéséről.

A kerekasztal résztvevői közül Vadász Magda, a B'nai B'rith Budapest Páholy alelnöke ugyanakkor jelezte, több holokauszt-túlélő sem szeretné, ha új holokauszt-emlékművet állítanának fel, mert az szerintük nem a zsidóság érdekeit szolgálná, csak tovább szítaná az antiszemitizmust Magyarországon. Felvetette, hogy az erre szánt pénzt inkább az ifjúságra, oktatásra költsék, illetve a túlélőknek adják. Kezdeményezte, hogy a javaslat ne is szerepeljen a csütörtöki tanácskozás napirendjén.

Lázár János válaszában azt indítványozta, beszéljék meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezését a kerekasztalon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen döntést is hoz a plénum, azt a kormány támogatni fogja, "semmiféleképpen nem szeretnénk mi diktálni".

A Zsidó Közösségi Kerekasztal napirendjén emellett szerepel például a magyarországi zsidó közösségek és intézmények biztonsági helyzetének megtárgyalása a januári párizsi merényleteket követően, valamint a szegedi zsinagóga költségvetési támogatásának ütemezése is.

A tanácskozáson elhangzottakról koradélután sajtótájékoztatón számolnak be. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

"A kormány álláspontja egyértelmű és változatlan: akármilyen döntést is fogadjanak el, mi nem fogjuk feladni sem a jogi, sem a fizikai határzárat" - mondta Dömötör Csaba a Facebook-oldalára pénteken feltöltött videóban. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára közölte: az Európai Parlament a...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 15:39 ]
A nyugat-balkáni országok minél előbbi felvétele az Európai Uniónak is érdeke, ezért is elfogadhatatlan az integrációs folyamat lassúsága, amely az egész bővítési politika hitelességét aláássa - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten. A minisztérium közleménye...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 10:32 ]
Szentkirályi Alexandra lett a Fidesz budapesti elnöke - tájékoztatta a nagyobbik kormánypárt csütörtökön közleményben az MTI-t. Tudatták: a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség budapesti választmányának elnöksége a nap folyamán tartott ülésén Szentkirályi Alexandrát választotta meg a párt budapesti elnökének,...
2024. ÁPRILIS 11.
[ 21:22 ]
Beolvasás folyamatban