Magyarország
Lázár: Budapesti holokauszt-emlékmű felállítását javasolja a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület javaslatot tett egy központi budapesti holokauszt-emlékmű felállítására a holokauszt 75. évfordulójára - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülését megnyitó beszédében.

Lázár János a tanácskozásra tett napirendi javaslatát ismertetve számolt be a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezéséről.

A kerekasztal résztvevői közül Vadász Magda, a B'nai B'rith Budapest Páholy alelnöke ugyanakkor jelezte, több holokauszt-túlélő sem szeretné, ha új holokauszt-emlékművet állítanának fel, mert az szerintük nem a zsidóság érdekeit szolgálná, csak tovább szítaná az antiszemitizmust Magyarországon. Felvetette, hogy az erre szánt pénzt inkább az ifjúságra, oktatásra költsék, illetve a túlélőknek adják. Kezdeményezte, hogy a javaslat ne is szerepeljen a csütörtöki tanácskozás napirendjén.

Lázár János válaszában azt indítványozta, beszéljék meg a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kezdeményezését a kerekasztalon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy bármilyen döntést is hoz a plénum, azt a kormány támogatni fogja, "semmiféleképpen nem szeretnénk mi diktálni".

A Zsidó Közösségi Kerekasztal napirendjén emellett szerepel például a magyarországi zsidó közösségek és intézmények biztonsági helyzetének megtárgyalása a januári párizsi merényleteket követően, valamint a szegedi zsinagóga költségvetési támogatásának ütemezése is.

A tanácskozáson elhangzottakról koradélután sajtótájékoztatón számolnak be. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Történelmi siker az elmúlt tíz év nemzetpolitikája, hiszen az elmúlt században nem volt olyan évtized, amikor ilyen töretlen lett volna a nemzetpolitika előmenetele - fogalmazott a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán. Potápi Árpád János elmondta, hogy az idei esztendő a...
2020. NOVEMBER 27.
[ 12:18 ]
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors gazdasági döntésekre van szükség - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten tett sajtónyilatkozatában, miután...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:42 ]
Ritkán látható egység volt tapasztalható a Magyar Állandó Értekezlet csütörtöki online ülésén, hisz a zárónyilatkozatot teljes egyetértéssel fogadták el a tanácskozáson résztvevő anyaországi és külhoni magyar pártok képviselői, jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatóján Semjén Zsolt...
2020. NOVEMBER 26.
[ 17:03 ]
Beolvasás folyamatban