Tükör
Gazsi
Tamás Gáspár Miklós (1948 -2023)
Betűméret:             

„Ugyanez van Erdélyben is. Ezt mind mi ellenünk építik” – mutatott az épülő újvidéki tömbházak dzsungelére, amikor hajnal felé kitessékeltek bennünket az egyik szerb kiskocsmából, – „de hiába, mert úgyis megbetegítjük őket!” Azóta elmúlt pár évtized, a dzsungel „itt” is, „ott” is, meg „amott” és „amottabb” is még nagyobb lett, csak mi lettünk betegebbek, egyaránt a szó mind átvitt, mind túlságosan is konkrét értelmében.

Gazsi akkoriban még baloldali anarchistaként rendezte füzetbe szamizdatként megjelenő első teóriáit, aztán volt egy, a klasszikus angol konzervativizmussal, majd a neoliberális gazdaságfilozófiával kacérkodó „búcsúja” a „baloldaltól” – hogy miként ez esetében megjósolható volt, visszataláljon az antikapitalista kiindulóponthoz, a frankfurti iskolához, sőt még Marx Alapvonalaihoz is.

A nyolcvanas években többször, később már csak elvétve találkoztam vele. Amikor 1992-ben a miloševići rezsim letartóztatott és bezárt, kaposvári könyvesszekrényünk hátoldalán öcsém – november óta ő sincs már – megtalálta Gazsi pesti telefonszámát. Évekkel korábbról tudta tőlem, hogy oda van feljegyezve annak a két-három, általam megbízhatónak tartott embernek az elérhetősége, akit értesíteni kell, ha engem egyszer a balkáni zsernyákok lefognának. Szerencsére Gazsi száma – ekkor már magyar országgyűlési képviselő volt – nem változott. Másnap felszólalt az érdekemben, s ezzel örökre az adósává tett.

Utoljára két vagy három évvel ezelőtt egy nyári délelőttön körülbelül másfél órát beszélgettem vele – hosszú kihagyás után. Bár eközben is, noha távolról, de valamennyire mégis követtük egymás politikai pályáját – és nem voltunk egymással megelégedve. Ő Orbán politikájának esküdt ellenségévé vált, én meg ellenkezőleg. Politikai analíziseit azok alapos elméleti körítései ellenére a legtöbbször nem tudtam komolyan venni, mert a gyakorlatban hasznavehetetleneknek bizonyultak. (Elméletírókat ilyen kudarc gyakran ér.) Európa katasztrófa felé rohanását viszont – legalábbis ezen a beszélgetésen – pontosan látta. Mégis, felelete arra a kérdésemre, hogy szerinte mi a teendő, megdöbbentett: „Be kell dobni a gyeplőt a lovak közé, aztán menjenek, amerre akarnak!” Ha ezt filozófus mondja, az legrosszabb esetben is csupán szeszély, ha politikus: bűn.

A kilencvenes években a kisebbségi autonómia gondolatától úgy ódzkodott, mint ördög a tömjénfüsttől. A kisebbségi magyarokat a gettósodástól féltette – ezt a „jóindulatú” gondolatmenetet sajnos már ismertük mind a nagyjugoszláv liberálisok és reformkommunisták, mind pedig a nagyszerb nacionalisták szótárából. Gazsi mintha már elfelejtette volna, amit kolozsváriként járva Újvidék utcáit még tudott: hogy mi is az, amit ellenünk építenek és miért.

Mégis: azt kell mondjam, rendkívüli személyiség volt, jó ember és egyenes jellem. Köszönöm, hogy ismerhettem!

Isten nyugosztalja!

Csorba Béla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Aki
2023. JANUÁR 17. [ 23:34 ]

Aki megmondta a tutit. Az összeférhetetlen marxista.


Garai László
2023. JANUÁR 17. [ 21:22 ]

Egypár évtizeden át orba-szájba tematizálták vele (is) - áttételes táv-távirányítással - a magyar közgondolkodást. A Gulyás Mártonkák megelőző fázisa. Ép gondolata, "teóriája" nemigen akad, doktrinérség annál inkább. Ártalmas, sokakat félrevezető, megtévesztő. Ha netán volt istene - nyugosztalja.


Mennyire semleges Kína? - illusztráció
2023. JANUÁR 25.
[ 17:15 ]
A Szerbia és Koszovó közötti megállapodásról szóló titkos tárgyalások már csaknem öt hónapja zajlanak, de a nyilvánosság még mindig nem ismeri a hivatalos részleteket, amelyeket legfeljebb nyugati diplomaták közvetítenek a médiában. Senki sem látta még, de mindenkinek van róla véleménye – talán így lehetne...
2023. JANUÁR 23.
[ 17:12 ]
A mai nap 1989 óta a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az 1815-től Szatmárcsekén élő Kölcsey Ferenc a bécsi udvar alkotmánytipró intézkedéseinek fokozódása idején, 1823 januárjában írta hazafias költészetének...
2023. JANUÁR 22.
[ 8:40 ]
A legvéresebb ütközetekben vetik be a munkácsi 128. hegyivadászdandárt, és éppen ebben az alakulatban szolgálhat a legtöbb kárpátaljai magyar. Fejér Iván személyében újabb katonát veszített a kárpátaljai 128. dandár – írja a Magyar Nemzet László Dávid tollából. Az 1981-es születésű, árdánházai katona a...
2023. JANUÁR 21.
[ 12:47 ]
Beolvasás folyamatban