Tűlevél
Villanyszámla és nemzetiségi jogok
Betűméret:             

Nem tudom, másokban milyen reflexiókat keltett a múlt heti belgrádi parlamenti vita, a miniszterelnök és az ellenzéki képviselők heves replikái, nekem például egy pillanatban az futott át az agyamon, hogy vajon nem felejtettem-e el befizetni a legutóbbi villanyszámlát? Komoly lelkiismeret furdalásom lenne, ha miattam olyan kép alakulna ki a magyarokról, hogy elmulasztják ezt a polgári kötelességüket, miközben különféle, talán meg sem érdemelt kisebbségi előjogokra ácsingóznak.

A gondolatot Aleksandar Vučićnak az a megjegyzése ébresztette bennem, amelyet Saip Kamberi dél-szerbiai albán képviselőnek adott válaszához fűzött. Kamberi aziránt érdeklődött, gondoskodik-e a kormány arról, hogy az albán tanulók szeptember elsejéig megkapják az albán nyelvű tankönyveket? Vučić erre azt válaszolta, hogy az állam eleget fog tenni kötelezettségének, majd a tőle megszokott kioktató hangnemben hozzáfűzte: „de tőletek is elvárjuk, hogy teljesítsétek kötelességeteket az állam iránt, amelyben éltek, és fizessétek a villanyszámlát... Nem muszáj szeretnetek Szerbiát, de tiszteljétek és kezdjétek el teljesíteni iránta való kötelességeiteket”. Utána valahányszor szót kért, mindig ezzel a refrénnel fejezte be mondandóját: „Saip, fizessétek a villanyszámlát!”. Szavait a kormánytöbbséghez tartozó honatyák minden alkalommal hangos tetszésnyilvánítással fogadták, így honorálva vezérük „szellemességét”.

Kamberi a maga részéről csak annyi megjegyzést fűzött a kioktatáshoz, hogy sehol sem hallotta, hogy a kisebbségi jogok megvalósítása a villanyszámla befizetésétől függne. És ezzel alighanem mindent megmondott.

A villanyszámla ügy azonban tovább hömpölygött a szkupstinában: Riza Halimi képviselő, a dél-szerbiai albánok legismertebb vezetője pontos kimutatást kért arról, hogy községenként hol, mennyivel tartoznak a villanygazdaságnak. Mint mondta, szeretné eloszlatni azt a tévhitet, hogy csak Bujanovac és Preševo lakói szabotálják az áramdíj megfizetését. Borislav Stefanović, az ellenzéki demokraták frakcióvezetője pedig arra figyelmeztetett, hogy Vučić részéről enyhén szólva illetlenség szóvá tenni ezt a kérdést, amikor ő maga – saját bevallása szerint – másfél éven át nem fizette a kommunális illetéket...

Hát igen, nehéz a törvénytisztelő köntösében tetszelegni és másokat ostorozni az állampolgári kötelességek elmulasztásáért azoknak a politikusoknak, akikről, ha kicsit megvakarjuk ezt a felszíni mázt, rögtön kiderül, hogy maguk is sárosak. A villany-, és egyéb számlák és díjak elbliccelése a háborús időkben vált nemzeti sporttá, és azóta sem sikerült megbirkózni vele. Emiatt legnagyobb részben éppen az akkor regnáló pártok és politikusok a felelősek – köztük az aktuális kormány számos tagja -, mert eltűrték, hogy a patriótáknak mindent szabad, még a számlafizetést is elmulasztani. Koszovóban akkor vált általánossá, hogy – szerbek, albánok egyaránt – egyszerűen semmiféle közműdíjat nem fizetnek. Az észak-koszovóiakat ellátó szerbiai áramelosztó nemrég arra panaszkodott, hogy legfeljebb a hátralékok harminc százalékát képes behajtani, mert az emberek most is úgy tartják, hogy a szerb állam köteles ingyen ellátni őket. Ám nem sokkal jobb a helyzet más szerbiai vidékeken, sőt magában a fővárosban sem. Médiabeszámolók szerint a belgrádiak fele rendszertelenül fizeti az áramot, és a cégek fele is milliókkal tartozik.

Érdekes adalék a témához, hogy a magát trónörökösként propagáló Karagyorgyevics Sándor sem fizeti az áramot, pillanatnyilag hatmillió dinárral adós az EPS-nek, mégsem vágják le a vezetékről. Arra panaszkodik, hogy az államtól kapott 40 millió dináros támogatás a dedinjei Fehér Ház fenntartására arra sem elég, hogy a csatornát megjavítsák, nem hogy kifizessék a villanyszámlát.

Szóval tényleg nem a legszerencsésebb érvet hozta fel a miniszterelnök, amikor meg akarta leckéztetni a jogaikért kiálló albán képviselőket.

Persze, hogy a katasztrofális gazdasági helyzet, a tömeges munkanélküliség a legfőbb ok, ami miatt ilyen tömeges a közműdíj fizetés elmulasztása, ám akkor mi magyarázza azt, hogy Vajdaságban, ahol szemernyit sem jobbak a körülmények, az Elektrovojvodina több, mint kilencven százalékban képes megfizettetni az elfogyasztott villanyáramot?

A kérdésre talán a bácsföldvári Muzslaiék adhatnák meg a választ, akiket nagy megtiszteltetés ért a hétvégén: Aleksandar Vučić vezetésével meglátogatta őket a komplett szerb kormány. „Nem találhattunk volna jobb helyet, mint ezt a családi farmot, mert az ő példájuk szemlélteti, hogy Szerbia milyen szorgalmas, felelős és sikeres tud lenni”, nyilatkozta a kormányfő a csapatukat elkísérő tévések kamerái előtt. Ám ehhez a sikerhez évi 365 napi fáradságos munkára van szükség, fűzte hozzá, „náluk nincs víkendezés...”. Majd nyomban azt is megemlítette, hogy az ő kormánya is ugyanilyen buzgalommal gyártotta a törvényeket az első száz nap alatt.

Miközben a kormányfő a tehénistálló előtt felsorakoztatott, alázatosan bólogató miniszterek előtt szónokolt, nekem az volt a benyomásom, hogy Vučić direkt azért hozta el kabinetjének tagjait Bácsföldvárra, hogy vegyenek példát a Muzslai családtól szorgalomból. Mert ez a látogatás is show-műsor jellegű volt, akárcsak az egy héttel ezelőtti nisi exkurzió: ide is busszal érkeztek a kormánytagok, lezser, sportos öltözékben, és mint olvasom, Dušan Vujović gazdasági miniszter még a gitárját is magával hozta, hogy útközben szórakoztassa társait.

Lehet, hogy nem értek hozzá, de szerintem sokkal hasznosabb lett volna, ha a szakminiszterek a kollektív kiruccanás helyett inkább a reformokon dolgoztak volna ezen a hétvégén is, ha már ilyen gyalázatos helyzetbe kerültünk. És ha példát akarnak venni Muzslaiéktől. Ők se járnak kirándulni, amíg tart a munka dandárja, mert akkor ki feji meg a háromszáz tehenet?

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban