Vajdaság
Magyarkanizsa: Tanácskozás a határátkelőkről
A Közúti határátkelőhelyek megnyitásának és fejlesztésének műszaki, gazdasági és környezeti feltételei a szerb-magyar határszakaszon, Szerbia tervezett EU-csatlakozásának figyelembe vételével című projekt záró konferenciáját tartották meg kedden Magyarkanizsán.
A tanácskozás résztevőit Fejsztámer Róbert, a Regionális Információs Központ igazgatója köszöntötte. Bevezetőjében elmondta, hogy a projekt fő kedvezményezettje a kecskeméti székhelyű Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bács-Kiskun Megyei Egyesülete, a másik szakmai partner pedig Magyarkanizsa önkormányzata. A több mint 223 ezer euró értékű projekt 14 hónapig tartott.
Az egybegyűlteket Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester is köszöntötte. Alkalmi beszédében kiemelte, hogy a mai záró konferencián egy olyan témáról tanácskoznak, amely a magyarkanizsai község polgárait közvetlenül érinti.
A régi horgosi határátkelőhelyről is szó lesz abban a tanulmányban, amelyről majd szakmai előadások hangzanak el, s ez a tanulmány jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a régi horgosi határátkelő ismét megnyíljon, természetesen egyúttal a röszkei és szegedi valamint más határ menti település lakosságának megelégedésére – mondta az elöljáró, majd hozzátette: számukra fontos, hogy a projekt európai uniós támogatásban részesült és, hogy partnerek vagyunk ebben a projektben. Időközben jó hír érkezett, hiszen a Szerbiai Parlament a múlt hét csütörtökén becikkelyezte azt a nemzetközi megállapodást, amelyet Pintér Sándor magyar és Ivica Dačić szerb belügyminiszter január 24-én Horgoson aláírt. A Magyar Országgyűlés a ratifikációra már februárban sort kerített, nálunk azonban, nyilván a választási eljárás elhúzódása miatt ezt csak most ejtették meg. Ennek mindenképpen örülnünk kell, mert a megállapodás törvényerőre lépett, tehát a dokumentum részletesen szabályozza többek közt a régi horgosi és az új királyhalmi határátkelő hasznosítását is. A lényeg az, hogy a két ország egyetértett ebben a kérdésben és a határátkelők működtetése azonnal megkezdődhet, amint a megfelelő technikai és infrastrukturális feltételek adottak lesznek. A horgos-röszkei határnál csak ellenőrző pont lesz, mégpedig a magyar oldalon, ahol a szerb és a magyar határszervek együtt dolgoznak majd. A határátkelő 7 órától 19 óráig működik, a nemzetközi forgalom bonyolódik rajta, azzal a kikötéssel, hogy elsődlegesen a gyalogosok és azok a járművek vehetik igénybe, akik, illetve amelyek a meglevő határátkelőhelyet nem használhatják. A szükséges infrastruktúra kiépítése még várat magára, éppen ezért a kilátások szerint ez a határátkelő csak jövőre nyílhat meg- hangsúlyozta a polgármester, aki arra is rámutatott, hogy egy európai uniós pályázatról a megállapodás becikkelyezésének késlekedése miatt már lemaradtunk, ezért más megoldást kell keresni. A polgármester végezetül kihangsúlyozta, hogy a magyarkanizsai önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse polgárai számára a határátkelést, mindaddig, amíg határok lesznek, attól függetlenül, hogy Szerbia európai integrálódását illetően teljes a bizonytalanság.
A záró konferencián a közösen kidolgozott tanulmányról szakmai beszámolót tartott magyar részről Jáki Mónika, Marti Zsuzsa és Antal István, a magyarkanizsai partner megbízásából pedig Jeges Ernő a projekt itteni szakmunkatársa.
ro.
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szeghegyre látogatott Šešelj - illusztráció
2020. JÚNIUS 2.
[ 18:24 ]
Beiktatták az új temerini plébánost, miután a Püspöki Hatóság május 22-én kinevezte ft. dr. Szöllősi Tibort a temerini Szent Rozália és a hozzátartozó filiák plébánosává. Az új plébános beiktatása pünkösdvasárnap, a 10 órai nagymisén meg is történt. A beiktatási szertartást dr. Pénzes János szabadkai...
2020. JÚNIUS 1.
[ 9:04 ]
Az egyedüli komoly ellenzéki erőt jelentheti Szabadkán a soron következő önkormányzati választásokon a Maglai Jenő – Szabadka Polgári Mozgalma Polgári Csoport elnevezésű lista, amelyet a Magyar Mozgalom, a Metla 2020 polgári mozgalom és Szabadka Polgári Mozgalma indít közösen, hangzott el a lista hivatalos átadásán,...
2020. MÁJUS 31.
[ 21:59 ]
Egy 66 éves szabadkai férfi halt meg szombat éjszaka, amikor rosszul lett a volán mögött, s egy parkoló járműnek csapódott. Az eset valamivel éjfél után történt a Sugárúton, az Erdő utca kereszteződésében. A környék lakói először fékcsikorgást hallottak, majd az ütközés hangjait. Nem hivatalos információk...
2020. MÁJUS 31.
[ 11:24 ]
Beolvasás folyamatban