Vajdaság
Magyarkanizsa: Tanácskozás a határátkelőkről
Betűméret:             
A Közúti határátkelőhelyek megnyitásának és fejlesztésének műszaki, gazdasági és környezeti feltételei a szerb-magyar határszakaszon, Szerbia tervezett EU-csatlakozásának figyelembe vételével című projekt záró konferenciáját tartották meg kedden Magyarkanizsán.
A tanácskozás résztevőit Fejsztámer Róbert, a Regionális Információs Központ igazgatója köszöntötte. Bevezetőjében elmondta, hogy a projekt fő kedvezményezettje a kecskeméti székhelyű Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Bács-Kiskun Megyei Egyesülete, a másik szakmai partner pedig Magyarkanizsa önkormányzata. A több mint 223 ezer euró értékű projekt 14 hónapig tartott.
Az egybegyűlteket Nyilas Mihály magyarkanizsai polgármester is köszöntötte. Alkalmi beszédében kiemelte, hogy a mai záró konferencián egy olyan témáról tanácskoznak, amely a magyarkanizsai község polgárait közvetlenül érinti.
A régi horgosi határátkelőhelyről is szó lesz abban a tanulmányban, amelyről majd szakmai előadások hangzanak el, s ez a tanulmány jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a régi horgosi határátkelő ismét megnyíljon, természetesen egyúttal a röszkei és szegedi valamint más határ menti település lakosságának megelégedésére – mondta az elöljáró, majd hozzátette: számukra fontos, hogy a projekt európai uniós támogatásban részesült és, hogy partnerek vagyunk ebben a projektben. Időközben jó hír érkezett, hiszen a Szerbiai Parlament a múlt hét csütörtökén becikkelyezte azt a nemzetközi megállapodást, amelyet Pintér Sándor magyar és Ivica Dačić szerb belügyminiszter január 24-én Horgoson aláírt. A Magyar Országgyűlés a ratifikációra már februárban sort kerített, nálunk azonban, nyilván a választási eljárás elhúzódása miatt ezt csak most ejtették meg. Ennek mindenképpen örülnünk kell, mert a megállapodás törvényerőre lépett, tehát a dokumentum részletesen szabályozza többek közt a régi horgosi és az új királyhalmi határátkelő hasznosítását is. A lényeg az, hogy a két ország egyetértett ebben a kérdésben és a határátkelők működtetése azonnal megkezdődhet, amint a megfelelő technikai és infrastrukturális feltételek adottak lesznek. A horgos-röszkei határnál csak ellenőrző pont lesz, mégpedig a magyar oldalon, ahol a szerb és a magyar határszervek együtt dolgoznak majd. A határátkelő 7 órától 19 óráig működik, a nemzetközi forgalom bonyolódik rajta, azzal a kikötéssel, hogy elsődlegesen a gyalogosok és azok a járművek vehetik igénybe, akik, illetve amelyek a meglevő határátkelőhelyet nem használhatják. A szükséges infrastruktúra kiépítése még várat magára, éppen ezért a kilátások szerint ez a határátkelő csak jövőre nyílhat meg- hangsúlyozta a polgármester, aki arra is rámutatott, hogy egy európai uniós pályázatról a megállapodás becikkelyezésének késlekedése miatt már lemaradtunk, ezért más megoldást kell keresni. A polgármester végezetül kihangsúlyozta, hogy a magyarkanizsai önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy megkönnyítse polgárai számára a határátkelést, mindaddig, amíg határok lesznek, attól függetlenül, hogy Szerbia európai integrálódását illetően teljes a bizonytalanság.
A záró konferencián a közösen kidolgozott tanulmányról szakmai beszámolót tartott magyar részről Jáki Mónika, Marti Zsuzsa és Antal István, a magyarkanizsai partner megbízásából pedig Jeges Ernő a projekt itteni szakmunkatársa.
ro.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

December 3-a a fogyatékkal élők nemzetközi napja. Ez alkalomból a topolyai polgármester minden évben meglátogatja a községben működő, fogyatékkal élő személyekkel foglalkozó intézményeket, civil szervezeteket, egyesületeket. Szatmári Adrián, Topolyai község polgármestere munkatársaival hétfőn ellátogatott ezekbe...
2023. DECEMBER 5.
[ 13:10 ]
A Muzslai Petőfi Sándor MME-ben került kiosztásra a magyar kormány adománya a kisgyermekeknek, akiknek a babacsomagot a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából kézbesítették. Ezen a helyszínen 40 babacsomagot adtak át, a helybeli, nagybecskereki, lukácsfalvi, erzsébetlaki és szentmihályi szülők mellett első alkalommal voltak...
2023. DECEMBER 5.
[ 7:26 ]
Zentán rendezték meg a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) konferenciáját, amelyen a magyarországi és a vajdasági vállalkozók közötti együttműködés kiszélesítésének a lehetőségeiről tárgyaltak. Az összejövetel résztvevőit elsőként Czegledi Rudolf, Zenta Község polgármestere, az összejövetel egyik...
2023. DECEMBER 4.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban