Vajdaság
Nagybecskerek: 30 évre adtak bérbe 2,5 ezer hektár egy német cégnek

Nagybecskereken a városi képviselő-testület mai ülésén megszavazták, hogy 30 évre bérbe adnak mintegy 2,5 ezer hektár állami földterületet a németországi Tönnies húsfeldolgozó cégnek. Emellett még két befektetőnek, a Farmer 023 V&M és a Food Planet vállalatnak is elsőbbséget szavaztak a földek bérbeadása kapcsán.

A testület ülésével egyidőben a földművesek felvonultak a városháza melletti utcában, és tiltakoztak az önkormányzat gyors döntése miatt.
Az ülésen szót adtak a nagybecskereki Földművesek Egyesülete képviselőjének, Slavko Vukovnak, aki beszédében jobb belátásra próbálta bírni a képviselő-testület tagjait mondván, ők nem az ellen tiltakoznak, hogy jöjjenek a befektetők, hanem azért, hogy elsőbbséget adnak, illetve hosszú időre átengedik a földjeinket egyes vállalatoknak, holott az egyesület tagjainak a véleményét ezzel kapcsolatosan ki sem kérték. Az itteni földművesek csak egy évre kaphatják bérbe a földeket.

A felszólalás után a képviselők meghozták a döntést, az ellenzék képviselői viszont nem vettek részt az ülés munkájában.

Čedomir Janjić polgármester kifejtette, hogy a három befektető által 26 millió eurót fektetnek a mezőgazdaságba, és a kormány jó stratégiájának nevezte, amikor a 16 érdeklődő befektető közül e háromnak szavaztak bizalmat. A Tönnies 21 millió eurót fektet be és 2431 hektár területen gazdálkodhat az elkövetkező 30 évben, míg a Farmer 023 V&M vállalat 500 ezer eurót fektet be, állattenyésztéshez szükséges üzemet épít, és 67 hektár földterülete vesz bérbe, amelyért évi szinten 250 ezer eurót fizet, a Food Planet vállalatnak 4,5 millió befektetést hagytak jóvá, illetve 900 hektár földterületet adtak bérbe. Ez utóbbi két cég rögtön munkához lát, a Tönnies pedig majd két év múlva kezdené meg a termelést.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Topolya: Rendezik a városközpontot - illusztráció
2018. OKTÓBER 17.
[ 16:09 ]
(Belgrádi tudósítónktól) Zsoldos Ferenc listavezetővel az élen a Magyar Mozgalom küldöttsége ma átadta Belgrádban a Magyar Mozgalom – Zsoldos Ferenc nevű jelöltlistát és a támogatói aláírásokat az idén november 4-ére meghirdetett nemzeti tanácsi választásokra. A mozgalom 1385 aláírást nyújtott át a Köztársasági...
2018. OKTÓBER 16.
[ 20:33 ]
Brunszvik Teréz Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete Brunszvik Teréz Emlékkonferenciát szervezett Kishegyesen abból az alkalomból, hogy Angyalkert néven 190 évvel ezelőtt nyílt meg Magyarországon az első kisdedóvó intézet. Ez alkalommal jelentették be hivatalosan is, hogy a korábban Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok...
2018. OKTÓBER 16.
[ 14:50 ]
A vakcina már megérkezett a szabadkai központi egészségházba. A hét folyamán osztják szét a városban és a településeken lévő rendelők között.Az Észak-Bácskai Körzetbe összesen 5.600 védőoltás érkezett, ebből 3.900 jutott Szabadkának. Azok a polgárok, akik védettséget szeretnének az influenza ellen, október...
2018. OKTÓBER 16.
[ 14:15 ]
Beolvasás folyamatban