Vajdaság
Nagybecskerek: 30 évre adtak bérbe 2,5 ezer hektár egy német cégnek

Nagybecskereken a városi képviselő-testület mai ülésén megszavazták, hogy 30 évre bérbe adnak mintegy 2,5 ezer hektár állami földterületet a németországi Tönnies húsfeldolgozó cégnek. Emellett még két befektetőnek, a Farmer 023 V&M és a Food Planet vállalatnak is elsőbbséget szavaztak a földek bérbeadása kapcsán.

A testület ülésével egyidőben a földművesek felvonultak a városháza melletti utcában, és tiltakoztak az önkormányzat gyors döntése miatt.
Az ülésen szót adtak a nagybecskereki Földművesek Egyesülete képviselőjének, Slavko Vukovnak, aki beszédében jobb belátásra próbálta bírni a képviselő-testület tagjait mondván, ők nem az ellen tiltakoznak, hogy jöjjenek a befektetők, hanem azért, hogy elsőbbséget adnak, illetve hosszú időre átengedik a földjeinket egyes vállalatoknak, holott az egyesület tagjainak a véleményét ezzel kapcsolatosan ki sem kérték. Az itteni földművesek csak egy évre kaphatják bérbe a földeket.

A felszólalás után a képviselők meghozták a döntést, az ellenzék képviselői viszont nem vettek részt az ülés munkájában.

Čedomir Janjić polgármester kifejtette, hogy a három befektető által 26 millió eurót fektetnek a mezőgazdaságba, és a kormány jó stratégiájának nevezte, amikor a 16 érdeklődő befektető közül e háromnak szavaztak bizalmat. A Tönnies 21 millió eurót fektet be és 2431 hektár területen gazdálkodhat az elkövetkező 30 évben, míg a Farmer 023 V&M vállalat 500 ezer eurót fektet be, állattenyésztéshez szükséges üzemet épít, és 67 hektár földterülete vesz bérbe, amelyért évi szinten 250 ezer eurót fizet, a Food Planet vállalatnak 4,5 millió befektetést hagytak jóvá, illetve 900 hektár földterületet adtak bérbe. Ez utóbbi két cég rögtön munkához lát, a Tönnies pedig majd két év múlva kezdené meg a termelést.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

XVIII. Apáczai Nyári Akadémia: Történelmünkről és magyarságunkról - illusztráció
2018. JÚLIUS 16.
[ 8:22 ]
Ma ért véget a Selo, to smo mi – A falu mi vagyunk – Wir sind das Dorf elnevezésű falunapi rendezvénysorozat Pacséron, amelyet XIII. alkalommal tartottak meg. A falunapra mindig a pravoszláv Péter-Pál napi búcsúhoz legközelebb eső hétvégén kerül sor, amikor változatos programmal várják a helybelieket és a...
2018. JÚLIUS 15.
[ 20:38 ]
Az Exit zenei fesztivál időtartama alatt Újvidéken négy kilogramm kábítószert koboztak el, jelentette ki Nebojša Stefanović belügyminiszter, hozzátéve, magán a fesztiválon belül nem találtak nagyobb mennyiségű drogot.A belügyminiszter a közszolgálati RTS-nek nyilatkozva elmondta, főként szintetikus drogot koboztak el....
2018. JÚLIUS 15.
[ 11:16 ]
A Délvidéki Háló Mozgalom szervezésében szombaton mintegy 70 fős csapat zarándokolt az aracsi pusztatemplomhoz, amely szent gyülekezőhelyként ismert nemcsak Vajdaságban, hanem a határon túl is, tudósít a Pannon RTV.Tizenharmadik alkalommal ünnepelték az aracsi romtemplomot azok, akik felkeresték a középkori emléket. Volt, aki...
2018. JÚLIUS 14.
[ 18:22 ]
Beolvasás folyamatban