Válasz
Ezerötszáz új kötettel várja olvasóit a magyarkanizsai József Attila Könyvtár
Betűméret:             

A világjárvány kitörése után kicsit visszaesett a magyarkanizsai József Attila Könyvtár látogatóinak a száma, mára viszont már visszaállt a pandémia előtti szintre, s újra szerveznek író-olvasó találkozókat is. A támogatásuk szintje nem csökkent, így folytatni tudják megkezdett programjaikat.

Bús Csabával, a könyvtár igazgatójával beszélgettünk.

- Visszatértünk a régi nyitvatartási rendre, ami azt jelenti, hogy Magyarkanizsán hétköznapokon délelőtt és délután is nyitva vagyunk, valamint szombat délelőtt, Horgoson pedig heti négy napon délelőtt, egy napon, azaz csütörtökön pedig délután várjuk olvasóinkat. A pandémia alatt korábban érezhető volt, hogy nem jöttek be annyian a könyvtárba, az olvasóink elmaradtak, viszont közben hozzászoktunk a járványhoz, s visszaállt az olvasók száma. Annyian jönnek ismét, mint korábban. Egyelőre a gyerekek vannak még kevesebben. A kolléganő tart foglalkozásokat, könyvtárórákat az általános iskolásoknak, de ők eddig nem jöhettek. Viszont ez is újraindult, néhány osztály már meglátogatta a könyvtárat.

- Megérezték-e a járvány negatív hatásait anyagilag? A pandémia gazdasági visszaesést okozott, ez kihatott-e az Önök finanszírozására?

- Hála Istennek, ebben nem vettünk észre semmiféle változást! Tudni kell, hogy nekünk az önkormányzat az alapítónk, illetve a Magyar Nemzeti Tanács a társalapítónk. Odafigyeltek az intézményünkre, a költségvetési tervet jóváhagyták, s azok a pénzek, amikre mi számítottunk, beérkeztek. Tehát tudtuk bővíteni az állományt, fejleszteni az intézményt, s meg tudtuk valósítani azokat a programokat, amelyeket terveztünk. Persze, a pandémia picit közbeszólt, úgyhogy vannak olyan programok, amelyek késnek, s az év vége felé valósulnak meg.

- Beszéljünk akkor az új címszavakról. Hány új könyvük van?

- Az idei évben mintegy 1500 kötettel tudjuk bővíteni a könyvállományunkat. Több helyről érkezik támogatás. Minden évben pályázunk a tartományban, de több helyről is kapunk ajándékkönyveket. Ki kell az idén emelnem a szabadkai Grafoprodukt nyomdát, ahonnan nagyon szép könyvcsomagot kaptunk. Velük nemrégen kezdtünk együttműködni, s ez egy nagyon szép gesztus volt a részükről. Magyarország Kormányát mindig meg kell említeni. Ők a Magyarország vármegyéi című sorozatot ajándékozták nemcsak a könyvtárunknak, hanem más intézményeknek és más községeknek is. Ugyancsak mindig meg kell említeni a szerb művelődési minisztériumot, amely a szerb nyelvű könyveket biztosítja. Ez is egy jelentős számú állomány.

- Sikerült-e eszközöket szerezni, hogy folytassák az állományuk digitalizálását?

- Igen, itt is arról kell beszélni, hogy nagyon jó a kapcsolatunk a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel, s velük együttműködve, az MNT-től kapott számítógépes eszközökkel az idén digitalizálni tudtuk a helyismereti állományunk egy jelentős részét. Konkrétan ez azt jelenti, hogy több mint 100 könyvet digitalizáltunk, s a szövegben címszavakra is rá lehet keresni. A következő lépés a sajtóanyag feldolgozása lenne, azaz a Kanizsával kapcsolatos sajtó és újságcikkek.

- Hol lesznek elérhetőek ezek a kiadványok?

- Ezeket a kiadványokat az olvasóink egyelőre a könyvtárban tudják elérni. Tervezzük azt is, hogy feltesszük a weblapunkra, viszont a szerzői jogok miatt itt óvatosabbnak kell lenni, tehát utána kell nézni, hogy mi az, amit tudunk publikálni és mi az, amit még nem engednek meg a szerzői jogok.

- Folytatódnak az író-olvasó találkozók is.

- Folytatódnak, igen. Most egy nagyon szép könyvbemutatóra készülünk. November 16-án, kedden 17 órakor egy magyarkanizsai fiatal író első kötetét mutatjuk be, ami egy magyarországi kiadónál jelent meg. Hugyec Anikó: Túl kevés idő című regényéről van szó. A szerzővel Ivanović Laura beszélget, gitáron közreműködik Szerda Árpád. Nagyon fontos megemlíteni, hogy sajnos a havi magyarkanizsai programkalauzban tévesen jelent meg a rendezvény dátuma. Kedden lesz a könyvbemutató és nem szerdán.

- Horgoson is vannak rendezvények, mi várható mostanában az ottani fiókkönyvtárukban?

- Nagyon jó együttműködés alakult ki a fiókkönyvtárunk és a helybeli művelődési ház között. Több közös rendezvényünk volt már, a következőre november 18-án, csütörtökön 18 órakor kerül sor. Fényképes útibeszámolóra kerül sor. Németh Anikó Indiáról, az élet országáról mesél majd. Nagyon sok új információt hallhatunk majd és egy kellemes estét tölthetnek el mindazok, akik eljönnek és megnézik ezt az előadást.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Egy nehéz meccsen diadalmaskodott grúz ellenfele fölött Nagy Szebasztián világbajnok magyarkanizsai birkózó a belgrádi VB-n. Megilletődve fogadta szülővárosa szurkolóinak szeretetét, s mindez a siker arra ösztönzi, hogy két év múlva megcélozza a párizsi olimpiát. Interjú Nagy Szebasztián világbajnokkal. Gondolom, az...
2022. SZEPTEMBER 19.
[ 19:03 ]
Mezei Erzsébet zentai képzőművész, művésztelepvezető is a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozata idei díjazottai között szerepel. Munkái jelen vannak a Pesti Vigadóban azon a csoportos tárlaton, amelyet a kitüntetett alkotók anyagaiból állítottak össze. E tárlatmegnyitóval szinte egyidőben, félórás...
2022. SZEPTEMBER 12.
[ 12:03 ]
Nyolc évig volt Magyarország belgrádi nagykövete dr. Pintér Attila, megbízatása szeptember 16-án ér véget. Működése rendkívül sikeresnek mondható, hiszen hivatali ideje alatt a két ország nagyon szoros kapcsolatokat épített ki egymással, a viszony a két állam vezetői között baráti, s ami még fontosabb, a gazdasági...
2022. SZEPTEMBER 8.
[ 23:15 ]
Beolvasás folyamatban