Tükör
A belgrádi egyetemisták nem támogatják Szerbia NATO-csatlakozását
Betűméret:             

A belgrádi egyetemen végzett kutatás szerint a hallgatók 88 százaléka nem szeretné, hogy Szerbia NATO tagállammá váljon, írja a Tanjug.

A közvélemény-kutatás szerint az egyetemi hallgatók 39,7 százaléka nem szavazna az Európai Uniós csatlakozásra, a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy Szerbia nem fog az EU tagjává válni.

A nemzetközi politikai kutatások intézete felmérést végzett 38 belgrádi egyetemen, 1.323 hallgatót kérdeztek meg az EU iránti álláspontjáról. A felmérés alapján megtudták, hogy a hallgatók milyen módon alakítják ki álláspontjukat és mennyire követik napi politikát.

Arra a kérdésre, hogy szeretnék-e, hogy Szerbia EU-tagállammá váljon, a hallgatók 39,7 százaléka negatív választ adott, a sajtóközlemény szerint.

Az Európai Unióhoz való csatlakozásra a válaszadók 28,9 százaléka szavazott, míg 8 százalék el sem menne szavazni, 22,4 százalék pedig nem foglal állást.

A megkérdezett egyetemi hallgatók fele úgy gondolja, hogy Szerbia nem fog csatlakozni az Európai Unióhoz, míg 24 százalék szerint Szerbia csatlakozik az Európai Unióhoz, 26 százaléknak még nincs határozott véleménye az EU-csatlakozást illetően.

A válaszadók kevesebb mint 50 százaléka úgy gondolja, hogy a fő akadályt Koszovó státuszának kérdése.

Ami Szerbia és a környező országok kétoldalú kapcsolatát illeti, hallgatók véleménye szerint Albániával, Horvátországgal és Montenegróval a legrosszabb a kapcsolat. A kérdőívet kitöltők több mint 80 százaléka szerint az országnak rossz a viszonya Albániával, Horvátországgal és Crna Gorával.

A másrészt a hallgatók úgy gondolják, hogy Szerbia szoros kapcsolatot ápol Romániával, Magyarországgal és Bulgáriával.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kezdődik a ramadán - illusztráció
2024. MÁRCIUS 10.
[ 7:56 ]
Ünnep a ló túloldalán - illusztráció
2024. MÁRCIUS 8.
[ 12:49 ]
A közelmúltban lezárult mezőgazdasági összeírás első adatai kellemetlen meglepetést okoztak az agrárgazdasági elemzőknek, pedig negatív tendenciára és visszaesésre számítottak ezen a területen. Csupán öt év alatt több mint egyötödével csökkent a mezőgazdasági területek száma, míg a gazdaságok száma 10...
2024. MÁRCIUS 5.
[ 10:44 ]
„A még több fegyver és segély segítheti Ukrajna önvédelmét, de arra nincs garancia, hogy egy mintegy 37 millió lakosú ország végül le tud győzni egy több mint 140 milliós ellenfelet” – olvasható az Oroszország-szakértő cikkében. A nyáron újabb nagy Ukrajna központú csúcstalálkozóra kerül sor Svájcban, amivel...
2024. FEBRUÁR 28.
[ 20:21 ]
Nagy vihart kavart Emmanuel Macron minapi bejelentése, hogy akár katonákat is küldhetne a Nyugat az ukrajnai háborúba. Mint ismert, Emmanuel Macron francia elnök egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a nyugati csapatok Ukrajnába történő küldését sem szabad kizárni. „Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalosan...
2024. FEBRUÁR 28.
[ 16:03 ]
Beolvasás folyamatban