Levelek a Rózsa utcából
A „gembeš“ jelzőről és egyebekről

Kedves ismerősöm nagyon furcsa kérdéssel fordult hozzám. Lényegében az ő újvidéki ismerősének a problémáját ecsetelte és a kérdése az volt, hogy lehet-e valaki magyar állampolgár, ha nem tud magyarul. A válaszom lakonikus "nem" volt, majd utána rövid magyarázkodásba kezdtem, hogy az egyszerűsített honosítási eljárással nem kell kötelezően magyar nemzetiségűnek lenni, mert azt a törvény nem mondja ki, hanem azt írja elő, hogy a honosítást magyar állampolgár leszármazottja kérheti, ám alapfeltétel, hogy tudjon magyarul. Aztán, teszem hozzá, napjainkban Magyarországon már magyar nyelvtudás nélkül is el lehet helyezkedni - sok szerb állampolgár dolgozik Magyarországon munkavállalási vízummal - és ennek alapján évek múltán szintén kérni lehet az állampolgárságot. De, teszem hozzá, az illető újvidéki addigra úgyis megtanul magyarul!

Nem erről van szó - hárít ismerősöm és most ő kezd hosszas magyarázatba: a kérdésben érintett újvidéki ismerőse nem akar elköltözni Újvidékről, itt akar maradni. A magyar állampolgárság megszerzésének a gondolata azzal a zaklatással függ össze, amit szélesebb ismeretségi körében már többször is megélt. Az illetőnek ugyanis egyértelműen magyar hangzású neve van, bár ősei nem igazán magyarok, csupán az egyik nagymamája volt bizonyítottan színtiszta magyar. A családban szerbül beszéltek, az újvidéki rengetegben ő sem tanult meg magyarul, ám a neve miatt a rosszemlékű időkben gyakran sértegetően viszonyultak hozzá. Már-már azt hitte, hogy mindez a múlté, de a minap egy társaságban bemutatkozva a neve hallatán valaki hangosan azt mondta, hogy ő egy "Gembeš"… Ezért kellene a magyar állampolgárság, mert úgy védve érezhetné magát az ilyen jellegű kiközösítő szándékkal telített megjegyzésekkel szemben.

Hát mit lehet erre mondani? Tény, hogy Gömbös Gyula igencsak ellentmondásos politikus volt, a történelem a Magyar Királyság miniszterelnökként tartja számon, aki ezt a tisztséget 1932 és 1936 között töltötte be. A szerbekhez közvetlenül az köti, hogy vezérkari tisztként az első világháború végén sem akarta feladni a háborút. Mint a Wikipédiában olvasom, meg akarta menteni a történelmi magyar területeket. Bár a magyar megítélése sem igen pozitív, szerb szemszögből egyértelműen ellenséges személyiség, és a vajdasági magyarokra vonatkozóan a nemzeti alapon sértegetni szándékozók körében el is terjedt – jómagam is többször hallottam évtizedekkel ezelőtt – a “gembeš“ jelző.

Ellentmondásos történelmi személyiségei minden nemzetnek, így a szerbeknek is vannak. De nem ez a téma.

Az újvidéki dzsungel egy nem kívánatos arcáról van szó, a nemzeti kizárólagosságról, az ilyen-olyan alapú megkülönböztetésekről, az alantas ösztönökről, az egészen más okokból felgyülemlett frusztrációról, amely folytán igen alacsony az ingerküszöb és ilyen körülmények között a legártatlanabb irritáció (adott esetben egy magyar hangzású név) hatására következik a bántalmazó reakció a csoporttól bármiben is eltérő emberek felé. Ilyen jelenségtől semmilyen állampolgárság birtoklása nem véd meg bennünket. A nyilvánosság lehet a mentsvár nem elsősorban így a sajtóban reagálva, hanem a helyszínen. Adott esetben az identitás, pontosabban a vajdasági sajátosságokat jelző családi múlt nyílt vállalása lehet az az erő, amellyel ignorálni lehet az ilyen sértegetőket. Az egyéni érdek és a bölcs magatartás szempontjából viszont, szerintem, jobb elkerülni őket.

Mégis ki kell mondanom: a történtek nemzeti tolerancia tekintetében mély bajokra utalnak az adott újvidéki mikroközösségben, mint ahogy azokban a falvakban is például, ahol sorra lefestik a magyar helységnévtáblákat, összefirkálják a magyar feliratokat. Szándékosan kerülöm a gyűlölet szót, sokkal inkább a frusztrációt emlegetném, a görcsös igényt, hogy valaki erősebbnek, felsőbb rendűnek mutatkozzon a másiknál, illetve hogy egy festékes ecsettel hatalmat gyakoroljon. Az elfojtott indulatok ily módon történő kivetítése ellen a háttér – a mélyben rejlő motiváció - felfedésével lehet legeredményesebben küzdeni, annak feltárása és gyógyítása pedig már közösségi feladat az iskolától kezdve a civil szervezeteken át a politikumig. Mindezt jelenségként bemutatva a széles nyilvánosság előtt, mintegy tükröt tartva az elkövetők elé, és példákat sorolva a társadalmilag elvárt pozitív viselkedési formákról és az önbecsülésnek a pozitív értékrenden épülő megerősítéséről...

Nem tudom, hogy ha ismerősömnek az ismerőse a „gembeš“ jelző miatt perelt volna, vajon mire ment volna a bíróságon?

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Monk
2019. NOVEMBER 20. [ 10:22 ]

Többször megtörtént, hogy be-be szólogattak, kijavitottak,mondván, hogy-hogy nem beszélem nyelvtanilag helyesen az állam nyelvet. Tették ezt azok,akikkel több évtizede élünk együtt, és ők még egy jó napot sem mondtak ki magyarul. Kérdés, hogy hányan gondolják igy, csak nem teszik szóvá. A történelmi megbékélés vajon hol tarthat, mivel ahhoz kell minden érintett. A történelmi vegyes bizottság elvégezte a rá- ruházott feladatot, viszont az eredmény ismertetése függőben ,tehát marad a kétely.


Gömbi
2019. NOVEMBER 15. [ 9:42 ]

Ezt a 2001-2005-ös időszakban, az általános iskolában rendre megkaptuk. Gyakran oportosan támadtak egyenként bennünket, ezzel a jelzővel illetve. Azt sem tudtuk miről van szó. Gondolom a korai tinédzser támogatók otthonról hozták ezt a vislekedést. A tanáraink ennek ellenére nem vették komolyan. Megalázó dolog ez egy gyermeknek.


Jancsi
2019. NOVEMBER 15. [ 9:10 ]

saját nevem tiszta magyar, felnőttem szerb ajkú közegben, nem beszéltem magyarul, mindig éreztem, hogy valahogy másnak tekintenek, nagyon szégyenkeztem bemutatkozás alkalmán. Hát, ennek véget vettem 2013-ban: meghatároztam magyar nyelv tanulásába beleharapok, megszerzem magyar állampolgárságot. Kemény munka volt, de meg is tettem, most büszkén kimondom a nevemet, hadd irigyeljenek!


Kovidosan - illusztráció
2020. JÚLIUS 1.
[ 22:37 ]
Vállalás - illusztráció
2020. JÚNIUS 19.
[ 12:54 ]
Irreguláris - illusztráció
2020. JÚNIUS 11.
[ 16:44 ]
Újranyitás - illusztráció
2020. MÁJUS 29.
[ 15:19 ]
Vannak emberek – közöttük az újságírók és a döntéshozók tanácsadói -, akik ezekben a napokban a szokásosnál még éberebben figyelik a határhelyzetet, hiszen fontos következtetéseket lehet levonni abból, hogy egy-egy ország hogyan enyhít a koronavírus-járvány miatti intézkedésein. Mi, a magyar-szerb határ...
2020. MÁJUS 22.
[ 17:58 ]
Most, hogy Szerbia döntött és haza utazhatunk 72 óránál nem régebbi (nyálkahártyából vett) negatív PCR virusteszt birtokában, azt számolgatjuk kedves rokonommal, hogy mennyibe is kerül egy ilyen utazás itthonról, Magyarországról, haza Szerbiába, Vajdaságba (Délvidékre). Ő is, mint én is, „ittragadt” Budapesten a...
2020. MÁJUS 12.
[ 11:11 ]
Általában szeretünk olyan helyzetbe kerülni, amikor más szerepébe képzelve magunkat szemlélhetjük a világot, illetve eljátszadozhatunk a gondolattal, milyen lenne, ha mi lennénk ott, ahol éppen most másvalaki van. Járvány idején a falak közé kényszerülve sokunk napjait teszi tartalmassá ez a játék, hiszen bármennyire is...
2020. MÁJUS 2.
[ 11:33 ]
Beolvasás folyamatban