Levelek a Rózsa utcából
2+1 történet
Betűméret:             

Az új esztendőbe lépve elárasztanak bennünket a jóslatok, jövendölések, amelyek – okos óvatossággal – sok jót ígérnek, ám a körülmények alakulására hivatkozva csalódásokat is kilátásba helyeznek, s így lényegében azt üzenik, hogy nem leszünk felhőtlenül boldogok.

Nem kell túl nagy bölcsesség mindehhez, hiszen tudjuk: a kisebb-nagyobb bajok ott és akkor is megjelenhetnek, ahol és amikor úgy tűnik, nyugisabb időszak következik. Elég egy bokaficam vagy egy súlyos meghülés, és máris felborulnak az apró-cseprő tervek velünk és körülöttünk. Hát még ha nagyobb lélegzetű, az élet fontos céljainak megvalósulását akadályozza sorszerű baj, vagy tudatos emberi tett!

Van ilyenekből is bőven, viszont az ellenkezője is igaz: olykor mellénk szegődnek az angyalok és egyengetik az utunkat. Minderre van példa környezetünkben, a magam részéről – tanulságként a múltból, s adalékként a jövendölésekhez - kutattam egy kicsit emlékezetemben a múlt évben hozzám eljutott sorszerű történetek között, és hármat „az év történeteként“ közre is adok. Kettő örvendetes fordulatokról szól, egy viszont azért markáns, mert aligha hihető, hogy a 21. században értelmiségi szülők részéről előfordulhat. A történetekben az a közös, hogy a párkapcsolati jó, illetve rossz fordulat elsősorban a férfi döntésétől és magatartásától függött.

Az első történet főhőse egy fiatal nő, aki az egyetem elvégzése után súlyos betegséggel szembesült. Meggyógyult, de az orvosok sajnálattal közölték vele, hogy sohasem lehet gyereke. A lány fokozatosan elfogadta az elfogadhatatlant és ennek megfelelően alakította az életét. Elsősorban a munkájának élt, kerülte a férfiakat. Történt aztán, hogy elment nyaralni és ott összehozta a sors egy külföldivel. A rövid románcból csak egy telefonszám és néhány szép fotó maradt – gondolta, amikor haza érkezett. Alig múlott el egy hónap, rájött arra, hogy megtörtént, ami az orvosok szerint lehetetlen lett volna. Persze hogy egy percig sem volt kérdéses: megszüli gyermekét. Úgy érezte, annak a távolban élő férfinak is joga van tudnia ezt. A telefonszám élt, s a hírt – láss csodát – elragadtatással fogadta a leendő apa. Amint lehetett, kocsiba ült, s meglátogatta a lányt, hogy támogatásáról biztosítsa. Ahogy hallom, most már a közös életüket tervezik és valószínűleg a fiú költözik a lányékhoz, lévén, hogy olyan szakmája van, amit itt is könnyedén hasznosíthat és a nyelvtudás sem akadály.

Egy elvált, immáron negyvenhez közeledő, magas beosztású asszony körül forog a második történet. Válása után hiába igyekezett elébe menni a jó sorsnak, az messzi ívben elkerülte, s hosszú évek teltek el teljes magányban. A magány a te életed! – mondta egy reggelen a tükörbe, és a visszacsengő szavak hatására egyfajta belső szabadság járta át. Már nem ragaszkodott görcsösen sem elképzelésekhez, sem a környezetében hangoztatott elvárásokhoz. És mivel az ember emberből van, egy vidéki lakodalom hajnalán kikezdett az italokat szállító vállalkozó sármos sofőrjével. A baba itt is csakhamar kopogtatott, s a az asszony szülei (mint a középkorban!) valóságos sorscsapásnak élték meg, hogy a magas körökben forgó lányuk ilyen méltatlan körülmények között szüljön unokát. Az idő és a racionális gondolkodás azonban nagy segítség, s így volt ez ez esetben is, és a szülők megrökönyödése elfogadásba fordult. S közben az is kiderült, hogy a sármos sofőr ragaszkodik a születendő gyermekhez és anyjához, és több tettével máris bebizonyította, hogy nem eldobandó ember „magas“ körökben sem.

A harmadik történet elején egy álompárral találkozunk, ahol látszólag minden rendben volt a fiú és a lány között, és a környezet már az eljegyzést várta, amikor a fiú bejelentette a szakítást. Történt pedig, hogy a fiú nagy sikertelenséget élt meg a munkahelyén, amit sem a lány, sem a baráti környezet nem fogott fel szörnyű eseményként, viszont a fiú szülei tragédiának tekintették és azt követelték, hogy a fiú szakítson a lánnyal, mert „rossz sorsot hoz rá“ (mint a középkorban!). Annyi történt, hogy a szülők találtak egy bűnbakot a lány személyében, és kivetítettek rá minden rosszat, közben minden lehető eszközzel irányították a fiúkat. A fiú pedig eleget tett a szülők akaratának, s azóta is próbálkozik, hogy a szülei előtt egy másik lánnyal tetszelegjen álompárként, de a környezete szerint a szeméből eltünt a csillogás.

Mások életét nem élhetjük, de tanulhatunk belőlük, és magunk is tehetünk lépéseket, hogy a jövendölt nem teljesen felhőtlen boldogságot minél kevesebb felhő akadályozza annak köszönhetően, hogy – ahogy a pszichológiai is tanítja - az előítéleteket hátra hagyva megtanulunk racionálisan gondolkodni és másoknak kárt nem okozva saját érdekünkben cselekedni.

(De ami igaz az igaz: az angyalok segítsége is nagyon kell olykor...)

Friedrich Anna

A szerző a Vajdaság Ma publicistája, rovata, a Levelek a Rózsa utcából, hetente frissül.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Szomorú - illusztráció
2024. MÁRCIUS 28.
[ 15:27 ]
Hit hidakban - illusztráció
2024. MÁRCIUS 19.
[ 16:36 ]
Szomorú a határ… - illusztráció
2024. MÁRCIUS 6.
[ 15:13 ]
Szinte minden darázsfészeknek tűnt, amihez az ember nyúlt azok után, hogy Magyarországon kiderült a pedofil-ügyben elítélt megkegyelmezésének a ténye. Merthogy gyermekbántalmazásért nincs kegyelem, hibás döntése miatt le is mondott Novák Katalin államfő, és vele együtt a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit is, aki...
2024. FEBRUÁR 20.
[ 16:08 ]
Ez gyorsan ment. A magyar köztársasági elnök asszony lemondatásának ügye február 2-án kezdődött és február 10-én véget is ért: Novák Katalin lemondott tisztségéről, elismerve, hogy hibázott, amikor tavaly áprilisban Ferenc pápa budapesti látogatásának alkalmából több elítélt között megkegyelmezett egy olyan...
2024. FEBRUÁR 10.
[ 22:50 ]
Akinek alacsony a vérnyomása, és netán nincs jobb dolga, nézzen bele néhány nyugati hírportál aktuális kínálatába, miután a keresőbe beírta, hogy „Ilaria Salis”. Ha megnézi a nő ironikus mosolyáról készült felvételeket, nem marad közömbös. Ilaria Salis annak az olasz, negyven felé közeledő nőnek a neve, akit...
2024. FEBRUÁR 2.
[ 18:47 ]
Beolvasás folyamatban