Tudomány
Robbanás volt Berlin felett
Betűméret:             

Január 21-én, a hajnali órákban egy 1 méter átmérőjű meteorit robbant fel Berlin közelében. Most sikerült megtalálni és azonosítani a darabjait.

A meteoritdarabkákat a berlini Nemzeti Természettudományi Múzeum és a Német Űrkutatási Központ, valamint a Berlini Szabadegyetem munkatársai találták meg Berlintől 50 kilométerre. Mint kiderült, a légkörbe lépő, majd ott szétrobbanó kisbolygó egy igen ritka aszteroidacsoportba, az aubritok közé tartozott.

Az aubrit elnevezés a franciaországi Aubrés faluról származik, ahol 1836. szeptember 14-én egy hasonló meteorit hullott le.

A töredékek megtalálása nem volt egyszerű feladat, mivel az aubritok különös megjelenésűek; távolról ugyanolyan kőzeteknek tűnnek, mint bármelyik másik, de közelről egészen másként néznek ki.

Míg más típusú meteoritok vékony, fekete üvegkéreggel rendelkeznek, amelyet a légkörön való áthaladás során keletkező rendkívüli hő okoz, addig az aubritoknak többnyire áttetsző üvegkérgük van.

Az aubritok nem úgy néznek ki, ahogy az emberek általában elképzelik a meteoritokat. Az aubritok inkább szürke gránitra hasonlítanak, és főként az ensztatit és a forszterit magnézium-szilikátokból épülnek fel – írta a SETI a kiadott közleményben.

A 2024 BX1 katalógusjelű aszteroidát elsőként egy magyar csillagász, Sárneczky Krisztián fedezte fel, néhány órával a becsapódás előtt. A kisbolygó az ún. Apollo-típusú aszteroidák közé tartozik.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Antalovics Éva
2024. FEBRUÁR 16. [ 20:30 ]

Örvendek a magyar csillagásznak hogy ő vette észre elsőként!


Az orvosok szerint ez lehet a jövő, így ugyanis jóval több érintettet meg lehetne menteni. Amerikai orvosok sikeresen végeztek veseátültetést egy 28 éves férfin, aki az egész beavatkozás alatt ébren volt, mindössze helyi érzéstelenítést kapott. Orvosai szerint mivel így lerövidül a kórházban töltött idő, az eljárás...
2024. JÚNIUS 30.
[ 8:30 ]
A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában. A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a...
2024. JÚNIUS 24.
[ 6:26 ]
Tudatosan próbálják gyógyítani magukat a csimpánzok – jelentették az Oxfordi Egyetem tudósai. A szakemberek az ugandai erdőkben figyelték meg az állatok viselkedését, és arra jutottak, hogy az állatok olyan növényeket esznek, amelyeknek fájdalomcsillapító vagy antibakteriális hatásuk van. Az erről szóló tanulmány a PLOS...
2024. JÚNIUS 22.
[ 12:10 ]
Beolvasás folyamatban