Válasz
Szabadka: Minden, ami levendula a VII. Jótékonysági Levendulanapokon
A hétvégén tartják meg Szabadkán, a Vasutas Településen a hagyományos rendezvényt
Betűméret:             

Egyre népszerűbb a levendula. Egyszerű növény mégis nagyon kedvelt. Mi lehet a levendula titka, amiért az emberek ennyire szeretik? A levendulaszüret turisták ezreit mozgatja meg Európa számos országában, egyes régiók turizmusa nagy részben erre a növényre épül.

A levendulát nálunk is termesztik és szeretik, mondhatni, hogy újra felfedezték, de még nem áll akkora programsorozat mögötte, mint máshol.

Szabadkán, a Vasutas Település Helyi Közösségben próbálkoznak a növény népszerűsítésével. Idén már hetedik éve rendezi meg a Jótékonysági Levendula Napokat a VMSZ Női Fórumának vasutas-települési tagozata. A rendezvény helyszíne Szabadka, a Vasutas Település üzletközpontja.

A levenduláról és a rendezvényről kérdezem Rózsa Ramónát, a VMSZ Női Fóruma vasutas-települési helyi szervezetének elnökét.

- Mit kell tudni a növény pozitív hatásairól?

- Tény, hogy egyszerű, de ugyanakkor sokoldalú növény a levendula. Sokan ismerik a levendulát, de nem eléggé. Az emberek általában az illata miatt szeretik. Tudják, hogy intenzív illata van, megfelelő az otthonunk, elsősorban az asztalok díszítésére, de hasznos a szekrényben a molylepkék ellen is. Sokan nem tudják viszont, hogy a levendula gyógy-, fűszer- és dísznövény is egyben. A levenduláról, amellett, hogy közkedvelt dísznövény, fontos tudni, hogy az egészségügyben, a szépségiparban, a gasztronómiában is alkalmazzák. Ha egészségügyi szempontból nézzük, fontos tudni, hogy antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatással bír, emellett, nyugtató hatása is van, enyhíti a fejfájást, segíti az alvást. Inhaláláskor is alkalmazzák, mivel tisztítja a légutakat. Bőrápolás terén is segít, a pattanásos, gyulladásos bőrt nyugtatja, pikkelysömörre és ekcémára is használják, valamint a napozás okozta leégést is enyhíti. Erősíti az immunrendszert, relaxálásra is alkalmazzák. Hatékony a zsíros és korpás fejbőrre, gyomorbántalmakra. Valamint a most aktuális szúnyog - és rovarcsípésekre is hatásos. Gasztronómiai tekintetben fűszerként használják, bár óvatosan bánjunk bele, hisz nagyon erős az aromája. Teát és levendulaüdítőt is készítenek belőle.

- Önök 7. alkalommal szervezik meg a Jótékonysági Levendulanapokat. Milyen elképzelésekkel indították meg anno ezt a rendezvénysorozatot?

- A rendezvény elindításakor több cél is előttünk lebegett. A helyi közösségünk életébe egy kis életet szerettünk volna vinni, ugyanakkor a befolyt összegből azt akartuk, hogy tudjunk segíteni másokon. Úgy képzeltük el, hogy különleges és egyedi rendezvény legyen, amilyen a környéken még nem volt. Ebből kifolyólag született meg a levendulanapok gondolata, hisz nálunk is terem, de nincsenek neki szentelt fesztiválok, napok, mint pl. Magyarországon. Itt tartunk most, egy parányi gondolatból, hagyománnyá nőtt ez a rendezvény.

- Maga a rendezvény hogyan néz ki? Milyen termékeket lehet vásárolni és milyen kísérőrendezvényeik vannak? Hány termelő állítja ki termékét és milyen termékekről van szó?

- Rendezvényünk két napos. Szombaton reggel nyolctól kezdődik, és vasárnap délben fejeződik. Nagyon sok kézműves, helyi termelő érkezik, de van kürtőskalácsos is. Minden évben változik az árusaink száma. Az érkező vendégek vásárolhatnak vágott levendulavirágot, palántákat, levendulavizet, levendulából készült szépségipari készítményeket, levendulás süteményeket, kürtöskalácsot, levendula mintával díszített emléktárgyakat. Rendezvényünknek van egy megnyitója, ami után átveszi a főszerepet a levendula.

- Mennyire ismerték meg az emberek a levendulából készült termékeket?

- Az elmúlt 7 év alatt azt tapasztaltuk, hogy az emberek minden évben jobban és jobban várják a levendulanapokat, hisz az egész két napnak van egy különleges hangulata, érzete. Mindezt akkor tudjuk átérezni, amikor ott vagyunk, ahogy körbejárjuk az árusokat, látjuk a szebbnél szebb tárgyakat, miközben az egész üzletközpont levendulavirág illatba borul, francia sanzonokkal fűszerezve.

- Más régiókban igazi levendula fesztiválokat rendeznek. Önök tervezik-e, hogy a Levendulanapokat tovább fejlesztik?

- A Jótékonysági Levendulanapok tovább fejlesztésének a gondolata motoszkált a fejünkben, de azután rájöttünk, az igazi otthon, az igazi közeg, ahol ez a rendezvény kiteljesedik az a Vasutas Település Helyi Közösség üzletközpontja, azokkal az emberekkel, akik minden évben ott vannak, és maximálisan kiveszik a részüket, azért, hogy ez a rendezvény évről évre valami pluszt adjon az odalátogatóknak.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy jótékonysági rendezvényről van szó. A Levendulanapok bevételét nehéz anyagi körülmények között élő gyermekeknek szánják tanszercsomag vásárlására, amelyet szokás szerint augusztus utolsó hetén adnak át.

**

A szerbiai járványhelyzet alakulása miatt meghozott, illetve kilátásba helyezett újabb intézkedések értelmében a VII. Jótékonysági Levendulanapok rendezvény elmarad. A szervezők megköszönik a megértést. (2020. június 10.)

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A feszült nemzetközi helyzetben a nyugati elemzők többsége távol maradt a Valdaj Klub idei, október elején Szocsiban tartott ülésétől. Változtak a témák is, már nem az oroszországi, hanem a globális folyamatok kerültek a fókuszba. A magyar újságíró-elemző, Stier Gábor 14 éve tagja a Valdaj Klubnak, és ezúttal arról...
2023. NOVEMBER 2.
[ 23:46 ]
A héten zajlik Horgoson a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának 8. számú cserkésztisztképző tanfolyama. Két kontinens 11 országából összesen 24 magyar cserkész vesz részt a képzésben, hogy csapatvezetőként utána saját országaikban folytassák cserkészvezetői tevékenységüket. A Domus Pacis lelkigyakorlatos házban...
2023. OKTÓBER 19.
[ 15:35 ]
Palicson pénteken folytatódik a kétnapos Connect & Grow elnevezésű szakmai konferencia. A rendezvényt vajdasági magyar vállalkozások vezetőinek szervezték azzal a céllal, hogy egyrészt továbbképzést biztosítsanak nekik, szakmai ismereteket adjanak át, illetve, hogy ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a cégvezetőknek. A...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban