Válasz
Hajnal Jenő: Magyarságunk vállalásával őrizhetjük meg mindazt, amit eddig kivívtunk magunknak
Betűméret:             

A Magyar Nemzeti Tanács hivatalába látogatott csütörtökön Jan Braathu, az EBESZ szerbiai misszióvezetője, Stephan Nunner, a szervezet politikai és koordinációs vezetője, Zuzana Pavliková, nemzeti kisebbségi főtanácsadó és Milica Rodić tanácsadó. A magas rangú küldöttséget mgr. Hajnal Jenő elnök, Jeresz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke, De Negri Ibolya, a Végrehajtó Bizottság tagja és Lulić Emil hivatalvezető fogadta.

A megbeszélésekről a Magyar Nemzeti Tanács közösségi oldalán számoltak be, miszerint a találkozón szó volt a nemzeti kisebbségek új jogérvényesítési cselekvési tervének kidolgozásáról, valamint a 2022-ben esedékes népszámlálásról, illetve a nemzeti tanácsi választásokról.

Hajnal Jenőt, az MNT elnökét a megbeszélések részleteiről kérdeztük.

- Választásokra készülünk szinte minden szinten, hisz köztársasági parlamenti és nemzeti tanácsi választások is lesznek, s nyilvánvaló, hogy a szerbiai misszió nagykövetének figyelme elsősorban ezekre a tevékenységekre irányult, de foglalkoztatta a népszámlálás kérdése is, ami a kisebbségek számára nagyon fontos és jelentős. Arról beszéltünk a misszió vezetőjének, hogy számunkra az élet minden területén mozgósítani kell az embereket, arra kell törekedni, hogy minél többen részt vegyenek a választásokon. Számunkra egyértelmű, hogy a népszámlálás során is csak az a döntés lehetséges, hogy saját lelkiismerete szerint mindenki megvallja a nemzetiségét, nem pedig vegyes vagy egyéb identitásokban megfogalmazva próbálja a választ megkerülni. Ezt azért tartom nagyon fontosnak, mert a jövőben a nemzeti tanácsok munkája is egész másként alakulna, ha azt az erőt, azt a létszámot, azt az összetartó infrastruktúrát, amelyet működtetünk hosszú-hosszú évek óta, nem tudjuk azzal a népességszámmal alátámasztani, amely nagyon fontos és jelentős a számunkra. Fogyásunk ellenére annál fontosabb dolog nincs, hogy a népszámláláskor mindenki a saját lelkiismerete szerint büszkén vallja meg anyanyelvét, nemzeti hovatartozását, magyarságát.

Ami ugyancsak fontos téma volt, hogy a Magyar Nemzeti Tanácsnak a parlamenti választások kapcsán csak egy közösségmozgósító, erősítő szerepe lehet, hiszen fontos számunkra, hogy az előző, a két évvel ezelőtti választásokon elért eredményekhez most is minél jobban közelebb kerüljünk, minél több parlamenti képviselője, államtitkára legyen közösségünknek. Az elmúlt két év meggyőzött bennünket arról, hogy nemcsak a parlamenti képviselők felszólalása, nemcsak az államtitkárok közvetítésével megvalósuló munka a fontos, hanem az is, hogy a képviselők párbeszédet tudnak egymással folytatni, képviselőink kapcsolatokat tartanak fenn a többséggel, s így sokkal gördülékenyebb lehet a kisebbségi érdekvédelem, amit a nemzeti tanácsnak is képviselnie kell.

A nemzeti tanácsi választások szempontjából felmerült az a kérdés is, hogy esetleg a népszámlálás miatt, ami októberben esedékes, a novemberi nemzeti tanácsi választásokat el kellene halasztani. Az MNT úgy gondolja, hogy a legitimitás, és a munka folytonossága miatt is be kell tartani a törvényes előírásokat. Készülünk a nemzeti tanácsi választásokra és a választási kampánysorozatban arra bíztatjuk az itteni magyarságot, hogy akik nem iratkoztak fel a külön választói névjegyzékre, azok ezt tegyék meg. Nyilvánvalóan azt sem tartottuk mellékesnek, hogy a magyarországi választásokba az itt élő magyar közösség tagjai is bekapcsolódnak. A nemzetben való gondolkodás, s a nemzeti kormány támogatása minden ember számára fontos és lényeges.

- Nagyon sokan tartózkodnak külföldön, vannak, akik csak munkavállalás miatt. Hogyan lehetne elérni egyrészt a választások, másrészt a népszámlálás miatt, hogy ők is leadják voksaikat, illetve, hogy ők is összeírásra kerüljenek?

- Nyilvánvaló, hogy a külföldön dolgozók mozgósítása az itthon maradt családtagokon keresztül történhet. Igyekszünk nyilvános felhívásokat megfogalmazni, közzétenni. A közösségi oldalak ebben nagy segítségre lehetnek. Azok, akik úgy érzik, hogy annak ellenére, hogy ők most máshol dolgoznak vagy élnek, fontos, hogy itt a szülőföldön a magyarság megőrizze azt az előnyét, presztízsét, amelyet kivívott magának az elmúlt évtizedekben. Ezt ők is erősíteni tudják a szavazataikkal. Arra buzdítunk mindenkit, hogy akinek módjában lesz, az április 3-án jöjjön haza, szavazzon itthon, mert így bennünket is erősítenek, mi pedig utána őket erősíthetjük.

- A kisebbségek jogérvényesítési cselekvési tervével kapcsolatban mit mondtak el a küldöttség tagjainak?

- Lényegében a cselekvési terv kialakítása most van folyamatban. Amit mi látunk, hogy túlságosan rövid időhatárokat tűztek ki. Ezért a megvalósításban nyilvánvalóan gondok, akadályok állhatnak majd elő. A jövő héten már egy háromnapos egyeztetésre hívták a nemzeti tanácsok koordinációjának a képviselőit, így az MNT hivatalvezetőjét is, sőt, két tagot kell még területenként delegálnunk ebbe a munkatestületbe. Azt gondolom, annak az alapvető célkitűzésnek kellene megvalósulnia, amelyet közösen fogalmaztunk meg, hogy a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítése egy egységes, úgynevezett saroktörvénybe, alkotmányos törvénybe egyesüljön, és hogy egy összehangolt, minden szempontból az eddig szerzett jogokat figyelembe vevő kezdeményezés bontakozzon ki ebből a cselekvési tervből. Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor látom ennek a munkának az értelmét. Ez lenne az az új nóvum, ami az előző akciótervben nem ilyen formában fogalmazódott meg.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A feszült nemzetközi helyzetben a nyugati elemzők többsége távol maradt a Valdaj Klub idei, október elején Szocsiban tartott ülésétől. Változtak a témák is, már nem az oroszországi, hanem a globális folyamatok kerültek a fókuszba. A magyar újságíró-elemző, Stier Gábor 14 éve tagja a Valdaj Klubnak, és ezúttal arról...
2023. NOVEMBER 2.
[ 23:46 ]
A héten zajlik Horgoson a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának 8. számú cserkésztisztképző tanfolyama. Két kontinens 11 országából összesen 24 magyar cserkész vesz részt a képzésben, hogy csapatvezetőként utána saját országaikban folytassák cserkészvezetői tevékenységüket. A Domus Pacis lelkigyakorlatos házban...
2023. OKTÓBER 19.
[ 15:35 ]
Palicson pénteken folytatódik a kétnapos Connect & Grow elnevezésű szakmai konferencia. A rendezvényt vajdasági magyar vállalkozások vezetőinek szervezték azzal a céllal, hogy egyrészt továbbképzést biztosítsanak nekik, szakmai ismereteket adjanak át, illetve, hogy ismerkedési lehetőséget nyújtsanak a cégvezetőknek. A...
2023. SZEPTEMBER 8.
[ 11:45 ]
Beolvasás folyamatban